Service
Winkelwagen
Menu
Kortingen tot 50%! - Black Friday Deals bij Medpets! Lees meer

Ontworming bij paarden

Geschreven door Samantha |

Worminfecties komen niet alleen bij honden en katten voor, maar ook bij paarden. Deze parasieten kunnen bij paarden gezondheidsklachten veroorzaken. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor een goed wormbeleid.

Vrouw houdt paard vast

Wormen die het meest voorkomen bij het paard

Kleine Strongyliden/ Rode Bloedworm, Cyathostominae

Deze worm komt het meeste voor bij het paard. De volwassen worm leeft in de dikke darm van het paard. De larven kunnen in het darmslijmvlies kruipen en hier in ‘winterslaap’ gaan. De larven zijn op dat moment ongevoelig voor wormmiddelen. Aan het einde van de winter/ begin voorjaar kunnen deze larven massaal uit het darmslijmvlies komen en daardoor problemen kan veroorzaken zoals koliek en diarree. Deze worm wordt ook wel rode bloedworm genoemd, aangezien de larven in de ontlasting te herkennen zijn als rode kleine wormpjes.

Grote Strongyliden, Strongylus Vulgaris

Deze worm komt tegenwoordig niet meer vaak voor, maar kan wel ernstige symptomen veroorzaken. Na opname kan de larve van deze wormsoort namelijk een trektocht door het lichaam maken. Vanuit de darmwand verplaatsen de larven zich naar de bloedvaten van de darmen en kunnen hier schade aanrichten. Besmette paarden kunnen diarree, koliek, doffe vacht en koorts hebben en hebben vaak een verminderde eetlust.

Veulenworm, Strongyloides Westeri

Zoals de naam al doet vermoeden komt deze wormsoort bij het veulen voor. Het veulen besmet zich namelijk door opname van wormeieren via de moedermelk. Het veulen zal wormeitjes uit gaan scheiden, waaruit larven ontwikkelen die de huid van het veulen kunnen binnendringen en het dier op deze manier kunnen herbesmetten. De meeste veulens worden na de geboorte besmet met deze worm en op 4 weken leeftijd ontstaat vaak een piek met besmetting die diarree kan veroorzaken. Het is verstandig het veulen op 7-10 dagen leeftijd te ontwormen en daarbij te zorgen voor goede stal hygiëne om herbesmetting vanuit de omgeving te voorkomen.

Lintworm, Anoplochephala Perfoliata

Larven worden tijdens het grazen door het paard opgenomen. De volwassen worm van deze wormsoort leeft in de blinde darm. De meeste paarden vertonen geen symptomen bij een besmetting, bij zwaardere infecties kan het echter wel heftige koliek veroorzaken. Deze worm is lastig vast te stellen met een mestonderzoek. Het kan wel worden aangetoond door middel van een bloedonderzoek. Het wordt aangeraden paarden aan het einde van het weideseizoen hiervoor te ontwormen, in overleg met de dierenarts.

Spoelworm, Parascaris equorum

Dit is de meest voorkomende wormsoort bij jonge paarden. De worm komt voornamelijk bij veulens voor tot een leeftijd van 6 maanden. De wormeitjes worden in het weiland opgenomen waaruit vervolgens een larve ontstaat. Deze larve maakt een trektocht door het lichaam. Vanuit de darmwand verplaatst de larve zich naar de lever en de longen, waar deze wordt opgehoest en doorgeslikt om vervolgens in het maagdarmkanaal terecht te komen en de larve zich ontwikkeld tot volwassen worm. De symptomen die deze worm kan geven zijn achterblijven in groei, dikke buik, slechte vacht en slechte eetlust. Daarnaast kunnen veulens ook gaan hoesten en kan het diarree en koliek veroorzaken. Deze wormsoort is helaas vrij snel resistent aan het worden tegen Ivermectines.

Paardenhorzel

De paardenhorzel is weliswaar geen worm, maar wel een inwendige parasiet die vaak bij paarden wordt gezien en we daarom in dit artikel ook noemen. Horzels leggen hun eitjes, die te herkennen zijn al gele stipjes, op de vacht van het paard, voornamelijk op de onderbenen. Deze eieren worden door het paard opgelikt. De larven komen op deze manier in de maag van het paard terecht. Deze larven blijven vaak een aantal maanden aanwezig, waarna ze met de mest weer op het weiland terecht komen. Deze horzellarven kunnen beschadigingen in de maag en vermagering veroorzaken.

Voorkoming van resistentie

Er zijn meerdere ontwormingsmiddelen met verschillende werkzame stoffen op de markt. Helaas is er, onder andere door verkeerde toepassing, de laatste jaren resistentie tegen bepaalde middelen ontstaan. Zo zien we dat de spoelworm resistentie vertoont tegen ontwormingsmiddelen met Ivermectine. Helaas zullen er de komende tijd geen nieuwe ontwormingsmiddelen op de markt komen, dus moeten we voorzichtig om gaan met de beschikbare middelen en zorgen dat de resistentie niet verder toeneemt. Het is dus belangrijk om het gebruik van ontwormingsmiddelen zoveel mogelijk te beperken, zonder dat de gezondheid van paarden daarbij risico loopt.

Mestonderzoek en ontwormen

Het is belangrijk om je aan de hand van het mestonderzoek te laten adviseren door je eigen dierenarts over wanneer ontwormen noodzakelijk is en met welk middel. Met behulp van mestonderzoek kan worden gekeken of jouw paard een wormbesmetting heeft. Wanneer er sprake is van een wormbesmetting worden wormeitjes met de mest uitgescheiden, die zichtbaar zijn wanneer de mest microscopisch onderzocht wordt. Er wordt niet alleen gekeken naar de wormsoort die aanwezig is, maar ook naar de aantallen wormeitjes. Er is geen standaard ontwormingsschema beschikbaar. Het ontwormingsbeleid is per paard, per huisvesting en bevinding bij het mestonderzoek verschillend. Voor veulens gelden speciale aanbevelingen, neem hiervoor ook contact op met je dierenarts.

Het is belangrijk het mestonderzoek bij volwassen paarden 2-3 keer per jaar te laten doen, voornamelijk in het voorjaar en de zomer. Het is daarnaast belangrijk om te zorgen voor een goed weidemanagement en hygiëne. Probeer paarden regelmatig om te weiden naar schone percelen, verwijder minimaal 2x per week de mest uit het weiland, laat het weiland afwisselend begrazen door andere diersoorten en zorg dat er voor het omweiden een mestonderzoek is gedaan en evt. ontwormd.

Receptplicht

Sinds 1 juli 2008 zijn de ontwormingsmiddelen voor paarden receptplichtig geworden en dus niet meer vrij verkrijgbaar. Dit is de reden dat wij op onze webshop geen ontwormingsmiddelen voor paarden mogen verkopen. Ontwormingsmiddelen worden alleen nog maar voorgeschreven na een uitgevoerd mestonderzoek. De wetgeving is hierin veranderd in verband met de ontstane resistentie.

Kruidenpreparaten

Medpets heeft verschillende middelen die preventief ingezet kunnen worden. Deze producten zijn op natuurlijke basis en zorgen ervoor dat het darmmilieu van het paard zodanig beïnvloed wordt dat de omstandigheden voor wormen in het darmstelsel zo ongunstig mogelijk zijn. Verder dragen deze kruiden bij aan een goede algemene darmgezondheid. Voorbeelden van dergelijke producten zijn onder andere Equi Parex en Verm-X Paard. Voor deze producten is geen recept nodig. Let op, deze middelen zijn uitsluitend preventief en doden de wormen niet, zoals reguliere ontwormmiddelen wel doen. Daarom moet er wel regelmatig mestonderzoek plaatsvinden wanneer je deze producten gebruikt. Bij een daadwerkelijke wormenbesmetting moeten er (in overleg met je dierenarts) reguliere ontwormmiddelen gebruikt worden.

Heb je nog vragen over wormen bij paarden? Neem dan contact op met ons veterinaire team via dierenarts@medpets.nl.

Relevante producten