Mis deze kans niet! Geniet van exclusieve kortingen tot 50% tijdens onze Winter Deals
1 - 24 van 237 Producten
Gewrichtsproblemen bij honden
Veel dieren krijgen op een bepaald moment in hun leven last van gewrichtsproblemen. In de meeste gevallen pas op latere leeftijd, maar helaas kunnen ook jonge dieren al met deze problemen te maken krijgen. Gewrichtsproblemen worden relatief vaker gezien bij honden van bepaalde (grote) rassen. Dat kan deels veroorzaakt worden door genetische aanleg, maar ook onverstandig bewegen en onaangepaste voeding kunnen een rol spelen.
Laat een pup rustig volwassen worden
Bij de lichamelijke ontwikkeling van honden kan er al in een vroeg stadium iets misgaan. Té lange wandelingen zijn niet goed voor een pup. Neem het jonge hondje liever een paar keer per dag mee uit voor een korte wandeling. Een eenvoudige vuistregel voor de duur van het uitlaten is de leeftijd van de hond in weken. Het aantal weken is zo ongeveer het aantal minuten van de wandeling. Daar komt iedere week dus een minuutje bij en zo bouw je de hoeveelheid beweging geleidelijk op.
Ondergrond en manier van bewegen
Lopen op gladde vloeren, springen, traplopen en korte draaien maken, zijn voor een jonge hond minder goede vormen van bewegen. Door een verkeerde manier van belasten, kunnen honden artrose ontwikkelen. Artrose is een overmatige slijtage van het kraakbeen dat nodig is voor soepele bewegingen en voor het opvangen van schokken. Goede vormen van bewegen voor een jonge hond zijn zwemmen en in een rechte lijn lopen.
Juiste voeding
Verder is het belangrijk dat jouw pup vanaf het begin de juiste voeding krijgt. Voeding van mindere kwaliteit en met name een scheve verhouding tussen de hoeveelheid calcium en fosfor kunnen gewrichtsklachten in de hand werken. Zeker als je een pup hebt van een groot ras, kan aangepaste voeding veel problemen voorkomen. Let er op dat jouw volwassen hond niet te zwaar wordt. Overgewicht kan leiden tot gewrichtsproblemen en verergert de bestaande klachten. Bij honden met (de neiging tot) overgewicht is gewichtsbeheersing de eerste essentiële stap!
Bepaalde rassen hebben aanleg voor HD
HD is de afkorting waarmee heupdysplasie wordt aangeduid. Dit is een beruchte afwijking van de heupgewrichten. Vooral grotere honden, zoals Duitse Herders, Labradors, Golden Retrievers, Bulldogs en Basset Hounds kunnen te maken krijgen met deze ontwikkelingsstoornis, waarbij de heupkop niet mooi stevig omsloten wordt door de heupkom. Daardoor is er te veel beweging mogelijk in het heupgewricht. Op latere leeftijd leidt dat tot artrose, wat gepaard gaat met pijn. Over het algemeen kunnen fokkers veel informatie verschaffen over de ouderdieren. Van veel ouderdieren worden röntgenfoto’s gemaakt (vaak van zowel de heup- als ellebooggewrichten). Deze foto’s krijgen dan een score, waaruit de erfelijke aanleg voor deze afwijkingen blijkt.
Symptomen Artrose
Gewrichtsklachten gaan vrijwel altijd gepaard met pijnlijkheid bij beweging. Honden met artrose hebben daardoor moeite met opstaan en vaak zien we dat ze de eerste passen stijf en moeizaam of zelfs echt kreupel lopen. Dit is typisch het geval wanneer honden ’s ochtends uit de mand komen of gedurende langere tijd gelegen hebben. Op het moment dat de honden een stukje gelopen hebben en wat opgewarmd zijn, kunnen ze meestal al een stuk beter uit de voeten. Het komt helaas ook regelmatig voor dat honden meer in hun mand blijven liggen, omdat het opstaan al te veel pijn veroorzaakt. Dit blijft soms onopgemerkt door een eigenaar of wordt afgedaan als normaal verschijnsel bij ouderdom. Pas wanneer de problemen aangepakt worden, merkt het baasje op dat de hond meer uit de mand komt en ‘jonger’ lijkt. Achteraf bezien had de hond dus veel meer last dan in eerste instantie vermoed werd. Kreupelheid na een lange wandeling of na een flinke fysieke inspanning kan ook een aanwijzing zijn. Deze kreupelheid hoeft niet persé continu zichtbaar te zijn. Sommige dieren lopen slechts zo nu en dan kreupel.