Service
Winkelwagen
Menu
Winter Deals: kortingen tot 50% op alles voor jouw huisdier! Lees meer

Alles over het ontwormen van huisdieren

Geschreven door Samantha |

Het ontwormen van een hond of kat behoort tot de standaard verzorging van je huisdier. Toch zijn er vaak vragen rondom het ontwormen van huisdieren, daarom hebben we speciaal voor jou even wat zaken op een rijtje gezet.

Alles over het ontwormen van huisdieren

Welke soorten wormen zijn er bij honden en katten?

Er zijn diverse wormsoorten die je huisdier (en eventueel ook jezelf) kan oplopen. De meest voorkomende zijn spoelwormen, zweepwormen, lintwormen, haakwormen, longwormen en hartwormen. Honden en katten kunnen op verschillende wijzen met spoelwormen besmet worden: door directe opname van eitjes of larven uit de omgeving, door opname via prooien, door de teef/poes via moedermelk en rechtstreeks via de placenta (alleen voor pups). Een lintwormbesmetting daarentegen ontstaat altijd via een zogenaamde tussengastheer: honden en katten raken uitsluitend besmet door het eten van prooien of door vlooien die ingeslikt worden wanneer een dier zichzelf likt. Infecties met zweepwormen en haakwormen ontstaan doordat eitjes uit de omgeving (van de grond) worden opgelikt, en de verspreiding van hartworm (Dirofilaria) gebeurt door muggen. Deze laatste soort komt hier gelukkig weinig voor, maar des te meer in het zuiden van Europa. Er moet zeker rekening mee gehouden worden als je je huisdier meeneemt op vakantie! Lees meer over hartworm in ons artikel Hartworm bij de hond en kat

Lees hier meer over longwormen.

 

Relevante artikelen

Belang van ontwormen van je hond en kat

Wormen kunnen bij je hond of kat voor uiteenlopende klachten zorgen. Eén en ander is afhankelijk van het type wormbesmetting en van hoe ernstig de besmetting is. Bij lage aantallen wormen verlopen infecties soms zonder klachten, dit kan voorkomen bij spoel-, lint- en zweepwormen. In andere gevallen kunnen vage klachten waargenomen worden, zoals gewichtsverlies, slechte conditie, doffe vacht, anale jeuk en milde darmklachten. Spoelwormen zorgen bij puppy’s voor het beruchte ‘wormenbuikje’. Haak- en zweepwormen kunnen meer uitgesproken darmklachten geven, zoals (bloederige) diarree, bloedarmoede en/of gewichtsverlies. Vanzelfsprekend veroorzaakt de hartworm hartklachten, met als voornaamste symptomen benauwdheid, hoesten, verminderd uithoudingsvermogen en gewichtsverlies.

Naast het feit dat je natuurlijk deze problemen bij je hond of kat wilt voorkomen, is ontwormen ook voor je eigen gezondheid van groot belang! Vooral spoelworminfecties (en in veel mindere mate haakworminfecties) komen ook bij mensen voor. Met name jonge kinderen worden vaak door huisdieren besmet doordat ze wormeitjes binnenkrijgen tijdens het spelen in de zandbak of op het gras.

Frequentie van ontwormen van je hond of kat

Er zijn richtlijnen opgesteld voor het ontwormen van huisdieren. Een non-profit organisatie die zich hiermee bezig houdt is de ESCCAP, een groep van vooraanstaande gespecialiseerde dierenarts-parasitologen. Voor honden wordt het volgende geadviseerd: pups moeten ontwormd worden op 2, 4, 6, 8 weken leeftijd, daarna maandelijks tot de leeftijd van 6 maanden. Vanaf dan moeten honden 4x per jaar ontwormd worden. Voor jachthonden of honden in gebieden waar de vossenlintworm voorkomt (Zuid-Limburg, Oost-Groningen, de Ardennen en delen van Duitsland), kan frequenter ontwormen noodzakelijk zijn. Dit kun je het beste overleggen met je dierenarts. Voor kittens geldt het advies om te starten met ontwormen op 3, 5 en 7 weken leeftijd, gevolgd door een maandelijkse behandeling tot de leeftijd van 6 maanden. Katten vanaf 6 maanden oud worden bij voorkeur 4 keer per jaar ontwormd.

Hoe zit dat met binnenkatten?

Er is bekend dat van alle katten met spoelworminfecties ongeveer 20% uitsluitend binnenshuis gehouden wordt. Deze dieren zijn indirect door de eigenaar besmet: onder andere via schoeisel worden wormeitjes mee naar binnen genomen. Daarom is ontwormen voor binnenkatten ook noodzakelijk!

Let op, wormeieren zijn niet met het blote oog zichtbaar in de ontlasting van je dier, bij een besmetting zie je vaak pas (dode) wormen in de ontlasting na de behandeling. Een uitzondering hierop zijn de schakels van lintwormen. Deze lijken op rijstkorrels en zijn soms wel in de vacht of ontlasting te vinden. Bij twijfel kun je altijd je dierenarts vragen een ontlastingsonderzoek uit te voeren!

Tijdstip van ontwormen

Voor het grootste deel van het jaar is het precieze tijdstip van ontwormen niet van belang. Je huisdier kan in alle seizoenen besmet worden. Er wordt wel aanbevolen om je huisdier ongeveer 2 weken vóór de jaarlijkse enting te ontwormen. Dit vanwege het feit dat bij een wormenbesmetting het afweersysteem van het dier daardoor in beslag genomen is en de reactie op de enting minder uitgesproken zal zijn: de hoeveelheid antistoffen die aangemaakt wordt is in die gevallen vaak lager dan wanneer een dier recent ontwormd is.

Wat kun je verder preventief doen tegen een wormbesmetting?

Hygiëne!

Naast het daadwerkelijk ontwormen kun je nog meer doen om zoveel mogelijk te vermijden dat jezelf of je huisdier in contact komt met wormeieren. Denk hierbij aan het opruimen van de ontlasting van je dier (logischerwijs niet bij GFT of op de composthoop doen), dek zandbakken af, was regelmatig en grondig je handen. Dit is vooral belangrijk voor een maaltijd en na het tuinieren.

Zoals eerder aangegeven kunnen lintwormbesmettingen ontstaan via de vlo als tussengastheer. Daarom is naast het regelmatig ontwormen ook een goede vlooienpreventie van belang. Een product wat je met dit doel kunt inzetten is bijvoorbeeld Advantage.

Kruidenpreparaten

Medpets heeft verschillende middelen die preventief ingezet kunnen worden. Deze producten zijn op natuurlijke basis en zorgen ervoor dat het darmmilieu zodanig beïnvloed wordt dat de omstandigheden voor wormen in het darmstelsel zo ongunstig mogelijk zijn. Daarbij dragen deze kruiden bij aan een goede algemene darmgezondheid. Voorbeelden van dergelijke producten zijn: Doggy Parex en Verm-X Hond voor honden, voor katten is er Verm-X Kat.

Let op, deze middelen zijn uitsluitend preventief en doden de wormen niet, zoals reguliere ontwormmiddelen wel doen. Wanneer je deze kruidenpreparaten gebruikt, kun je het beste nog altijd minimaal 2x per jaar een regulier ontwormmiddel gebruiken of regelmatig ontlastingsonderzoek laten uitvoeren door je dierenarts.

Ontwormmiddelen voor honden en katten

Je vindt diverse soorten ontwormmiddelen bij Medpets. Veel gebruikte producten zijn de Milbemax, Adimere en afgeleide producten, met als werkzame stof Milbemycine oxime en Praziquantel, en producten als Drontal met de werkzame stoffen Pyrantelembonaat, Praziquantel en Febantel. Andere geschikte producten zijn bijvoorbeeld Panacur, ook in te zetten bij een Giardia infectie, en Vitaminthe pasta vooral makkelijk te doseren voor pups en kittens.

Bekijk nu onze wormwijzer.