Behandeling van angst en stress door harde geluiden bij je huisdier
Geschreven door tommy |
Harde geluiden, zoals verkeer, treinen, harde muziek, onweer en vuurwerk kunnen een dier zeer angstig maken. Het leven van een angstig dier is verre van prettig. Of de angst nu tijdelijk is of permanent, er zijn manieren en hulpmiddelen om een dier over zijn angst heen te helpen of in ieder geval minder angstig te maken. Wat kun je doen om angst en stress door harde geluiden te verminderen? Dat lees je in dit artikel.
Angstig gedrag bij dieren
Dieren kunnen zich door harde geluiden, die door mensen als normaal ervaren worden, ernstig bedreigd voelen. Dit angstige gedrag kan zich op verschillende manieren uiten: onder de bank kruipen, op de kast springen, in de gordijnen hangen, door het raam proberen te springen, niet naar buiten durven of juist in paniek wegrennen als het dier eenmaal buiten is. De paniek kan zeer groot zijn en is zeker geen aanstellerij. Als je dier in zijn angst steun zoekt bij de baas, geef deze steun dan, zonder te betuttelen. Negeren is geen oplossing en kan het gedrag juist versterken.
Angst afleren bij je huisdier
Het liefst zorgen we ervoor dat onze huisdieren niet meer bang zijn. Dit kan deels bereikt worden met angstremmende medicatie of supplementen, maar uiteindelijk is je huisdier het gelukkigst als het lukt hem zijn angst af te leren. Dit kan met behulp van gedragstraining. Angst verminderen door middel van gedragstraining is niet eenvoudig en het kost tijd. Daarom is het belangrijk om op tijd te beginnen en de training zorgvuldig op te bouwen. Start gedragstraining het liefst onder begeleiding van een gedragstherapeut. Begin bij angst voor vuurwerk bij voorkeur al een aantal maanden van tevoren.
Gedragstraining
Om een dier te laten wennen aan de geluiden waar hij bang voor is, kun je beginnen met een gedragstraining met een vuurwerk CD. Deze dien je in het begin heel zacht af te spelen (zodat het dier er niet van schrikt) terwijl je met het dier speelt of iets lekkers aanbiedt. Naarmate de training vordert, voer je het volume op, waarbij je altijd onder het niveau moet blijven waarbij je dier angst gaat vertonen! Lastige in deze training is dat je geen invloed hebt op onverwachte geluiden in de omgeving, zoals een knallende brommer of onweer. Deze onverwachte geluiden kunnen er wel voor zorgen dat je weer een paar stappen terug moet in de training.
Neem de tijd voor de training
Het duurt een aantal weken tot maanden voor het dier zover is dat hij ook van volle geluidssterkte niet meer opkijkt. Tijdens de gedragstraining mag het dier, zoals hierboven aangegeven, bovendien niet worden blootgesteld aan knallen op een hoog geluidsniveau, omdat dit de training beïnvloed. Dit betekent dat je niet kunt trainen in periodes waarin je de kans loopt dat er echt vuurwerk wordt afgestoken.
Hulp van dierenarts en gedragstherapeut
Soms is het verstandig om hulp in te roepen van een honden- of kattengedragstherapeut. Deze kan je precies uitleggen waar je op moet letten en hoe je de training langzaam kunt opvoeren. Bovendien is het nuttig om een extreem angstig dier eerst te laten nakijken door je dierenarts, voordat je met een geluidstraining begint. Het is mogelijk dat lichamelijke problemen het dier gevoeliger maken voor geluid. Bij ernstige angst kan een gedragstherapeut in overleg met je dierenarts besluiten om naast de gedragstraining ook angstremmende medicatie in te zetten. Ook dan is een goed lichamelijk onderzoek vooraf te adviseren, omdat niet alle medicatie voor alle dieren geschikt is.
Angstremmende medicatie
Voor een oplossing op de korte termijn is er dus angstremmende medicatie die het dier minder gevoelig maakt voor geluidsprikkels, zoals bijvoorbeeld Pexion en Sileo voor honden en Multipam (diazepam) voor katten. In uitzonderingsgevallen kunnen Alprazolam en Gabapentine nog ingezet worden. Deze zijn uitsluitend verkrijgbaar op voorschrift van een dierenarts. Het effect van deze medicatie is namelijk per dier verschillend en kan vrij onvoorspelbaar zijn. Deze middelen zijn echter geen oplossing voor de langere termijn en daarom niet geschikt voor dieren met gegeneraliseerde angst voor harde geluiden, dus ook voor bijvoorbeeld verkeersgeluiden of harde muziek.
Ondersteunende voedingssupplementen
Voor dieren met gegeneraliseerde angst voor harde geluiden kan ondersteunend gebruik worden gemaakt van een breed assortiment angstondersteunende producten voor de hond en angstondersteunende producten voor de kat. Daarbij blijft het verstandig om contact te zoeken met een gedragstherapeut om te beoordelen wat je met gedragstherapie nog kunt betekenen voor je dier.
Dr. Ann’s Stress Reduction
De Stress Reduction van Dr. Ann’s is een voorbeeld van een supplement wat je in kunt zetten bij angst. Het bevat een unieke combinatie van Lactium® (alpha-casozepine) en L-Theanine. Dit supplement draagt bij aan een normale weerstand tegen stress en ondersteunt wanneer jouw hond of kat zich onrustig voelt. De capsule mag je in het geheel geven, maar je kunt deze ook openen en het poeder mengen met voedsel of een snack.
Helaas is vooraf niet te voorspellen welke producten of supplementen het beste resultaat gaan geven om de angst van je dier te remmen. Soms is een combinatie van producten aan te bevelen. Overleg dit dus met een gedragstherapeut of met je dierenarts. Je kunt ook contact opnemen met de dierenarts van Medpets via dierenarts@medpets.nl.