Service
Winkelwagen
Menu
Winter Deals: kortingen tot 50% op alles voor jouw huisdier! Lees meer

Hoe gebruik je een hondenbench?

Geschreven door Samantha |

Niet iedereen is er een voorstander van, maar het gebruik van een bench kan het leven van jou en je hond een stuk aangenamer maken. Een goede benchtraining is dan wel heel belangrijk! We leggen in deze blog uit waar je op moet letten als je een bench wilt gebruiken.

Hond in bench

Waar kan een bench bij helpen?

Een bench kan helpen als je een pup of hond in huis krijgt. De bench kan dan het volgende betekenen:

  • Een bench is een veilige plek en rustplek voor je hond. Gaat je hond uit zichzelf in de bench liggen, dan is dit een teken dat je hond zijn rust zoekt. Kinderen en andere mensen moeten je hond op dit moment met rust laten.
  • Een bench kan helpen bij het zindelijk maken van je pup.

Het is wel belangrijk dat je een bench nooit als straf gebruikt! Neem de tijd om je hond te laten wennen aan de bench zodat hij de bench ook gaat zien als het doel waarvoor deze bedoeld is: rust en veiligheid.

De juiste maat bench

Gebruik altijd de maat bench die geschikt is voor het ras van jouw pup. Je pup moet, op het moment dat hij volwassen is, nog in de bench kunnen liggen, staan en ronddraaien. De bench moet niet te groot zijn. Zeker voor pups van grote hondenrassen is de bench in eerste instantie vaak veel te groot. Het kan dan nodig zijn om de bench te verkleinen, maar hierover later meer.

Er zijn verschillende soorten benches die je kunt gebruiken, bijvoorbeeld de Boon Bench 2 deurs. Kijk hier voor een overzicht van ons assortiment benches.

Relevante producten

Verkleinen van de bench voor jouw pup

Zoals gezegd is een bench vaak voor je pup erg groot, zeker als je een bench hebt gekozen waar de volwassen hond ook in moet kunnen. Het is dan slim om de ruimte in de bench te verkleinen, zo dat je pup er nog wel goed in kan liggen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de bench in tweeën te verdelen met een extra (houten) wandje, of door in eerste instantie een grote doos in de bench te zetten waar je 1 wand uithaalt aan de kant van de deur. Verklein de bench met iets waar je pup niet op kan klimmen, anders bestaat het gevaar dat hij er ook weer af kan vallen of klem komt te zitten tegen de wand van de bench.

Alleen als de bench klein genoeg is kun je voorkomen dat je pup ook in de bench gaat poepen en plassen en kun je de bench ook gebruiken voor zindelijkheidstraining. Een hond wil namelijk van nature niet plassen of poepen op zijn slaapplek. Is de ruimte te groot, dan bereik je dit doel niet. Dit betekent ook dat je goed op de signalen van je pup moet letten en op tijd je pup uit de bench haalt als hij aangeeft dat hij moet plassen of poepen. Doe je dit niet, dan leert je pup dat hij mag plassen en poepen op zijn slaapplek. Het kan daarvoor nodig zijn de bench ’s avonds en ’s nachts te verplaatsen naar de overloop of de slaapkamer.

Wat is een goede plek voor de bench

Het is belangrijk een goede plek te vinden voor de bench. Zet de bench op een rustige plek in de woonkamer waar je pup wel zicht heeft op de hele ruimte. Zet de bench niet in een looproute of voor de tv. Ook niet bij een (open) raam of verwarming om tocht en temperatuurschommelingen te voorkomen.

Hoe laat je je pup kennismaken met de bench?

Een eerste indruk van de bench moet een goede zijn! Maak de bench comfortabel met een zacht kleed of kussen, bijvoorbeeld met het Beeztees Nano Benchkussen. Belangrijk is in ieder geval dat je pup niet kan uitglijden. Laat je pup de bench ontdekken door regelmatig iets lekkers in de bench te leggen en leg je pup bijvoorbeeld in de bench als hij aanstalten maakt om te gaan slapen. Als eten niet interessant genoeg is om de bench te gaan verkennen, kun je ook een favoriet speeltje in de bench leggen. Het deurtje moet in dit stadium altijd open zijn. Zet het eventueel tijdelijk vast om te voorkomen dat het deurtje dicht kan vallen als je pup erin zit. Dwing je pup niet in de bench!

Benchtraining pup schema

Als je pup makkelijk uit zichzelf in de bench gaat kan de echte ‘benchtraining’ beginnen.

Stap 1:Geef het eten in de bench

Geef je pup zijn eten in de bench. Zet de voerbak zover mogelijk achterin de bench, zodat hij helemaal in de bench moet om te eten. Durft hij dit niet, dan zet je de voerbak bij het deurtje en zet je hem bij elke voergift steeds iets verder naar achteren. Gaat het eten in de bench goed, dan kun je proberen het deurtje af en toe te sluiten tijdens het eten. Zet het deurtje wel meteen weer open als je pup klaar is met eten. Probeer zo het deurtje steeds iets langer te sluiten, tot zo’n 5 minuten na het eten van je pup. Probeer te voorkomen dat je pup gaat piepen voordat je het deurtje opent. Dan ben je te snel gegaan en moet je weer een paar stappen terug.

Stap 2:Commando aanleren voor de bench en belonen

Gaat het eten goed en kun je het deurtje tot 5 minuten na het eten sluiten, dan kun je proberen je pup een commando aan te leren, waarmee je hem in de bench kunt sturen, bijvoorbeeld ‘bench’ of ‘plaats’. Nogmaals, gebruik dit commando niet om je pup te straffen! De bench moet leuk blijven. Beloon je pup als hij rustig in de bench gaat en sluit het deurtje even. Maak het deurtje na enkele ogenblikken weer open en beloon je pup als hij rustig blijft. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld één van onze training treats . Blijf oefenen totdat je pup het commando begrijpt. Probeer het deurtje steeds iets langer te sluiten, maar blijf zelf in dezelfde ruimte.

Stap 3:De ruimte waar de bench staat verlaten

Blijft je pup rustig als hij in de bench is en je het deurtje sluit gedurende langere tijd, dan kun je korte tijd de ruimte verlaten. Deze tijd kun je steeds iets langer maken. Lukt het om je pup zo 30 minuten rustig alleen te laten, dan kun je proberen korte tijd het huis te verlaten. Oefen dit en varieer met de tijd die je wegblijft. Maak het afscheid niet onnodig lang of emotioneel. Beloon je pup als hij rustig de bench ingaat en ga weg. Beloon hem bij thuiskomst als hij rustig blijft als je de bench opent.

Gaat dit allemaal goed, dan heb je vaak een hond die een positieve associatie heeft met de bench. De bench kan op deze manier vaak ook helpen om je hond te leren alleen thuis te blijven. Lees hiervoor ook eens het artikel Alleen thuis blijven van je pup.

Je pup blijft piepen in de bench, wat nu?

Het kan zijn dat je pup blijft piepen als hij in de bench zit. Het kan dat hij op dit moment een andere behoefte heeft, bijvoorbeeld omdat hij moet plassen of poepen of honger heeft. Het kan echter ook dat je te snel bent gegaan in je benchtraining en zal een paar stappen terug moeten.

De verdampers van Adaptil en Pet Remedy kunnen je pup helpen om zich prettiger te voelen in een nieuwe situatie. De sprays kun je eventueel in de bench gebruiken als extra ondersteuning.

Sla nooit op de bench!

Sla nooit op de bench om je pup rustig te krijgen! Je pup schrikt dan juist en gaat de bench associëren met angst. Hij kan jou als baasje zelfs met angst gaan associëren omdat jij degene bent geweest die op de bench heeft geslagen! Je pup piept vaak om een reden. Hij moet plassen of poepen, heeft honger, voelt zich alleen, verveelt zich, etc. Probeer dus uit te zoeken wat de reden is waarom je pup piept en handel hiernaar.

Voordat je pup in de bench gaat

Doe de halsband af voordat je je pup in de bench zet. Door een bepaalde beweging zou de halsband klem kunnen gaan zitten en krijgt je pup een enorme traumatische ervaring en zou je pup zelfs kunnen stikken.

Benchtraining voor een volwassen hond

Het kan voorkomen dat een volwassen hond aan een bench moet gaan wennen. Bijvoorbeeld omdat een hond uit een opvang of een asiel komt, maar bijvoorbeeld ook omdat je hond geopereerd moet worden en daarna rust moet houden. De benchtraining voor een volwassen hond is eigenlijk hetzelfde als voor een pup. Het kan alleen wat langer duren voor je volwassen hond aan de bench is gewend. Een oudere hond is vaak minder flexibel dan een pup als het gaat om veranderingen. Neem dus voldoende tijd voor een positieve introductie van de bench en start pas met de echte training als dit goed zit.

Een bench in de auto

Om je hond veilig mee te nemen in de auto kan het slim zijn om een transport bench te gebruiken. Zeker ook als je een grote kofferbak hebt en je een deel van de kofferbak wilt gebruiken om andere dingen te vervoeren. Voor sommige landen in Europa is een transport bench verplicht. De benchtraining gaat eigenlijk hetzelfde als voor een bench in huis. Verschil is dat je hond in dit geval ook moet wennen aan de auto. Oefen dus eerst met de bench bij een stilstaande auto met de achterklep open. Vervolgens met de klep dicht en ga daarna pas rijden. Eerst korte stukjes naar een leuke plek waar je kunt spelen met je hond. Als de hond zo steeds een positieve ervaring heeft met autorijden, kun je steeds iets verder gaan met de auto.

Ook in de auto kan het gebruik van de Adaptil Transport Spray helpen.

De benchtraining in het kort

Voor een geslaagde benchtraining is het dus belangrijk met de volgende zaken rekening te houden:

  • Kies de juiste maat van de bench
  • Kies de juiste plaats voor de bench
  • Laat je pup/hond rustig wennen aan de bench
  • Bouw de tijd in de bench langzaam op
  • Je kunt de bench gebruiken voor de zindelijkheidstraining van je pup
  • Gebruik de bench nooit als straf

Heel veel succes met de benchtraining! Heb je nog vragen? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.