Service
Winkelwagen
Menu
Het is bijna Oud & Nieuw! Lees meer

Bescherm je hond en kat tegen ‘vakantiewormen’

Geschreven door Tommy |

Als je je hond of kat mee neemt op vakantie, dan is het belangrijk rekening te houden met de ‘gevaren’ die andere landen voor je huisdier kunnen hebben. In het buitenland komen namelijk vaak andere parasieten voor dan in Nederland. Er zijn dan ook andere middelen nodig om je hond of kat tegen deze wormen te beschermen.

Bescherm je hond of kat tegen vakantiewormen

We bespreken in deze blog hoe je je dier kunt beschermen tegen de volgende wormen:

  • Hartworm bij honden en katten
  • Vossenlintworm bij honden en katten
  • Haakwormen bij honden en katten
  • Longworm bij honden
  • Oogworm bij honden en katten

Hartworm bij honden en katten

In verschillende delen van Oost- en Zuid-Europa komen muggen voor die drager zijn van de hartworm larve. Je hond of kat kan met deze larve besmet worden als ze door deze mug worden gestoken. De larfjes groeien in je huisdier uit tot volwassen wormen en kunnen verschillende klachten geven. Honden zijn gevoeliger dan katten voor deze besmetting. Volwassen wormen kunnen uiteindelijk long- en hartproblemen veroorzaken en je hond of kat kan er zelfs door komen te overlijden.

Het is vaak heel moeilijk om je huisdier te laten behandelen op het moment dat de wormen al volwassen zijn geworden. Daarom is het belangrijk de larven al te doden voordat ze uitgroeien tot volwassen wormen. Dit kan met een product als Milbemax , of een vergelijkbaar product met als werkzame stof Milbemycine Oxime. Je moet behandelen afhankelijk van je reisduur:

  • Een vakantie van 1-28 dagen: behandelen op de dag van thuiskomst en een maand na thuiskomst
  • Een vakantie langer dan 28 dagen: Maandelijks behandelen op de bestemming, vervolgens op de dag van thuiskomst en een maand na thuiskomst

Lees meer over hartworm in ons artikel Hartworm bij de hond en kat .

Vossenlintworm bij honden en katten

De vossenlintworm wordt vooral gevonden bij vossen in Centraal-Europa. Sinds 1997 wordt de vossenlintworm ook in Nederland bij vossen gevonden, tot nu toe alleen in Zuid-Limburg en Oost Groningen. Het aantal besmette vossen in Nederland neemt toe.

Je dier kan besmet raken door contact met ratten, muizen of uitwerpselen van vossen. Meestal is de worm niet echt schadelijk voor je hond of kat, maar je kunt als mens zelf ook besmet raken. De lintworm kan zich in verschillende organen nestelen en zo klachten geven. Eet dus geen ongewassen bosvruchten en was je handen na contact met (dode) dieren.

Je kunt je hond of kat beschermen met een product als Milbemax , of een vergelijkbaar product met als werkzame stof Praziquantel. De behandeling is weer afhankelijk van je reisduur en de besmettingsgraad van het bezochte gebied:

  • Een vakantie van 1-28 dagen: behandelen op de dag van thuiskomst en een maand na thuiskomst
  • Een vakantie langer dan 28 dagen: Maandelijks behandelen op de bestemming, vervolgens op de dag van thuiskomst en een maand na thuiskomst

Haakwormen bij honden en katten

Haakwormen (Ancylostoma) komen in subtropische gebieden, waaronder ook Zuid-Europa, voor bij honden en katten. Besmetting vindt in deze gebieden onder andere plaats nadat larven uit de omgeving de huid of slijmvliezen binnendringen. In Nederland kan besmetting met haakwormen (Uncinaria) ook optreden via besmette aarde of contact met knaagdieren. Volwassen wormen leven in de dunne darm en kunnen daar het slijmvlies van de darm aantasten. Bij ernstige besmetting kan bloederige diarree ontstaan en soms bloedarmoede. In het buitenland zijn haakwormen gevaarlijker dan in Nederland en kunnen zelfs dodelijk zijn voor je hond of kat. Het is daarom belangrijk om je huisdier elke maand te ontwormen als je hond of kat meegaat naar zo’n subtropisch gebied. Dit kan bijvoorbeeld met een product als Milbemax, of een vergelijkbaar product met als werkzame stof Milbemycine Oxime of de combinatie Pyrantel/Febantel (bijvoorbeeld Drontal of Fenbendazol (bijvoorbeeld Panacur).

Longworm bij honden

In heel Europa neemt het risico toe dat honden besmet raken met longworm (Angiostrongylus vasorum). Een besmetting kan makkelijk plaatsvinden via het contact met slakken. In veel Europese landen komt de longworm voor. Ook in Nederland zelf wordt de longworm steeds vaker gezien. Om een besmetting te voorkomen is het nodig om elke 4 weken met een product als Milbemax , of een vergelijkbaar product met als werkzame stof Milbemycine Oxime te behandelen.

Naast de Franse Hartworm (Angiostrongylus vasorum) komt ook de longworm Oslerus osleri voor bij de hond. Ook deze kun je voorkomen met een product als Milbemax.

Op het moment dat je hond al besmet is moet je gedurende 4 weken elke week behandelen. Door de schade aan de luchtwegen kunnen klachten wel langer aanwezig blijven, zoals hoesten.

Lees meer over longworm bij de hond in ons artikel Longworm bij de hond kan nu worden voorkomen

Oogworm bij honden en katten

Oogwormen komen oorspronkelijk uit het Verre Oosten, maar wordt tegenwoordig ook in grote delen van Europa en ook in Nederland gevonden. Jaarlijks worden er ongeveer 5 meldingen gedaan bij honden die in het buitenland zijn geweest. De overdracht gebeurt door (fruit)vliegjes. Een besmetting veroorzaakt een ontsteking van het oog en kan zelfs leiden tot permanent zichtverlies.

Milbemax is onderdeel van de behandeling. Je moet 2 x behandelen met 7 dagen tussentijd. Daarnaast moeten de wormen worden verwijderd door de dierenarts.

Heb je nog vragen over de wormen waarmee je hond of kat in het buitenland besmet kan worden, neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.

Relevante producten