Service
Winkelwagen
Menu
Kortingen tot 50%! - Black Friday Deals bij Medpets! Lees meer

De aanschaf van een pup

Geschreven door tommy |

Een hond is een fantastische kameraad om mee te knuffelen, samen te spelen, lekker mee op pad te gaan of gewoon als gezelschap. Het is wel belangrijk om goed na te denken over de aanschaf van een hond. Past een hond bij je? Denk hierbij aan je gezinssituatie (kinderen, andere huisdieren, etc.) en je woonruimte, nu maar ook in de toekomst. Een hond wordt gemiddeld 10-14 jaar oud en je zult gedurende die hele periode voor je hond moeten zorgen. Hen je daarnaast genoeg tijd voor de verzorging van de hond? Kun je het financieel opbrengen om een hond de juiste zorg te bieden? Waar gaat de hond naartoe als je op vakantie gaat? Allemaal dingen om goed over na te denken als je de aanschaf van een pup overweegt.

Bruine pup lacht

Aandachtspunten bij aanschaf van een pup

Een hond kost veel tijd en je zult er altijd rekening mee moeten houden. Het is eigenlijk een extra gezinslid. Iedere hond zal dagelijks meerdere keren uitgelaten moeten worden, ook wanneer het regent. Gemiddeld zul je 1 à 2 uur per dag moeten besteden aan voldoende lichaamsbeweging voor de hond, mede afhankelijk van het ras. Daarnaast moeten ze op gezette tijden worden gevoerd, geborsteld, enzovoorts. Houd er verder rekening mee dat honden niet overal zijn toegestaan. Je zult hierdoor (mogelijk) minder vrijheid hebben in je dagelijkse bezigheden. Maar daarentegen geeft een hond ook ritme en gezelligheid.

Bij het aanschaffen van een pup is het belangrijk goed na te denken over het ras (met het daarbij horende karakter), de grootte van de hond en het gebruiksdoel. Wat verwacht je van je hond? Wil je een hond om lange wandelingen mee te maken, een hond die goed omgaat met kinderen, een hond om samen een sport mee te gaan beoefenen (jacht, agility, speuren, pakwerk etc.), een waakse hond of juist eentje die gezellig bij je op de bank komt liggen? Het is essentieel om een hond uit te kiezen die qua eigenschappen goed bij je past in plaats van de hond die je het allermooist vindt.

Ras en karakter van de hond

Het ras zegt veel over het karakter, de grootte en de benodigde verzorging van een hond. Een werkhond zal bijvoorbeeld veel beweging en mentale uitdaging nodig hebben. Een grote hond heeft meer bewegingsruimte nodig dan een kleine hond. Verder bepaalt het ras ook of de hond extra verzorging nodig heeft qua bijvoorbeeld de vacht. Als je kinderen hebt, is het belangrijk om een betrouwbare hond te kiezen. Daarnaast speelt het uiterlijk van de hond ook een grote rol. Vergeet niet dat bepaalde uiterlijke kenmerken ook gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid van de hond en extra verzorging en/of beperkingen met zich mee kunnen brengen. Op de website van Raad van Beheer kun je per ras een beschrijving van eigenschappen vinden. Wanneer je kijkt naar het oorspronkelijke doel van de hond krijg je ook een indruk van het karakter. Zo is de Bouvier van oudsher gefokt als waakhond en veedrijver, dat is ook nu nog terug te zien in het karakter van dit ras.

De fokker van je pup

Zorg ervoor dat je je pup aankoopt bij een betrouwbare fokker. Let hierbij op gezondheid, manier van fokken en gedrag (ook van de ouderdieren!). Het is belangrijk dat de pups een paspoort hebben en netjes ontwormd, gevaccineerd en gechipt zijn. Daarnaast is het belangrijk dat ze een schoon nest hebben en dat de moederhond aanwezig is. Let erop dat de fokker bewust bezig is met socialisatie van de pups en niet teveel nesten tegelijk heeft. Helaas worden er tegenwoordig ook (veel te jonge) pups met een foutief paspoort illegaal vanuit het buitenland geïmporteerd. Ga bij twijfel niet tot aankoop over. Op de website van het LICG kun je tips vinden waarop te letten bij een bezoek aan de fokker en pups.

Gezondheidszorg gedurende het 1e levensjaar van je pup

De pup is gekozen maar wat komt er eigenlijk allemaal bij kijken qua gezondheidszorg?

Vaccinatie van je pup

Elke pup heeft een basisvaccinatieschema nodig om bescherming op te bouwen tegen een aantal levensbedreigende en besmettelijke ziektes (hondenziekte, hepatitis, parvo, leptospirose). Het schema dat gehanteerd wordt, is vaccineren op een leeftijd van 6, 9 en 12 weken. Tegenwoordig is het ook mogelijk om door middel van de zogenaamde titerbepaling het gehalte antilichamen in het bloed te bepalen, en aan de hand hiervan een vaccinatie-advies op maat te maken.

Ontworming van je pup

Naast vaccineren is het ook belangrijk om je pup regelmatig te ontwormen. Het wordt geadviseerd om pups op de leeftijd van 2, 4, 6, en 8 weken te ontwormen en dit hierna maandelijks te herhalen tot de hond 6 maanden oud is. Vervolgens is 4x per jaar ontwormen voldoende of kan er op basis van een ontlastingsonderzoek een aangepast schema gemaakt worden. In de categorie ontworming voor puppy’s vind je alle ontwormingsmiddelen voor puppy’s.

Gebruik onze wormwijzer om te bepalen hoe vaak jij je pup moet ontwormen.

Voeding voor je pup

Het is belangrijk om tijdens het eerste levensjaar van de pup te kiezen voor een kwalitatief goed Puppyvoer. Op deze manier kun je voldoen aan de voedingsbehoefte van de jonge groeiende hond. Bij grote hondenrassen (volwassen gewicht >25kg) is het noodzakelijk om een voer te kiezen dat geschikt is voor pups van grote rassen, dit in verband met de calcium-fosfor verhoudingen in de voeding. Een groot ras mag namelijk niet te snel groeien; dit kan problemen als groeipijnen en bot- of gewrichtsproblemen opleveren.

Verzekering voor je pup

Het is mogelijk om een verzekering voor je huisdier af te sluiten. Deze kan je helpen om eventuele kosten van de dierenarts te dekken. Je kunt bij de verschillende verzekeringsmaatschappijen informeren naar de voorwaardes en premie en deze vergelijken. Je kunt er ook voor kiezen een ‘spaarpotje’ voor de hond te maken om onverwachtse kosten zoals operaties en spoedgevallen te kunnen betalen.

Wat heb allemaal nodig voor een pup?

Om in de basisbehoeftes van je hond te kunnen voorzien, is een veilige slaapplek en goede voer- en drinkbak nodig. Een Pawise bench of Boon bench is een ideaal hulpmiddel bij de opvoeding. Hier lees je verderop in dit artikel meer over. Daarnaast is een bench een manier om een veilige omgeving voor je pup te creëren. Hier kan de pup zich terug trekken en tot rust komen. Let bij de aanschaf van een bench op dat je de juiste afmeting kiest zodat de hond zich er vrij in kan bewegen. Je kunt een passend kussen zoals de Scruffs Expedition mat in de bench leggen om een fijne slaapplek te creëren. Medpets biedt je daarnaast een breed scala aan drinkbakken en voerbakken. Voor puppy’s die erg schrokken is het verstandig om een zogenaamde anti-schrokbak aan te schaffen. Daarnaast heb je ook een halsband of tuig en bijbehorende riem nodig, bijvoorbeeld de Trixie puppyhalsband en -riem. Speeltjes kunnen natuurlijk ook niet ontbreken. Let er hierbij op dat het speelgoed van een degelijk materiaal gemaakt is en de hond geen onderdelen kan inslikken. Laat je hond nooit zonder toezicht met het speelgoed spelen.

Relevante producten

Training en opvoeding van je pup

Benchtraining voor je pup

De bench is een handig hulpmiddel bij de opvoeding van je hond. Laat je pup snel aan de bench wennen. Deze training begint al op de eerste dag dat de pup thuis is. Probeer van de bench een aangename plek te maken. Geef de pup zijn voer en beloningen bijvoorbeeld in de bench. Zodra de pup ergens in slaap valt, kun je hem voorzichtig in de bench leggen. Wanneer je pup in de bench ligt, is het belangrijk dat hij met rust gelaten wordt. Informeer ook eventuele kinderen dat ze de hond niet mogen aaien of zomaar uit de bench mogen halen. Zo leert de pup dat de bench een fijne en veilige plek voor hem is. Laat de hond steeds wat langer in de bench zodra hij wakker is. Haal hem er pas uit wanneer hij stil is en probeer piepen te negeren. Wanneer de pup eenmaal aan de bench gewend is, kun je langzaam maar zeker af en toe even weggaan. Kom terug de kamer in wanneer de hond stil is en beloon hem dan. Je kunt dit steeds wat verder opbouwen door iedere keer wat langer weg te blijven. Gebruik de bench nooit als strafplaats! Lees ook ons artikel over benchtraining.

De eerste nachten zijn voor een pup best spannend. Hij slaapt voor het eerst alleen in een onbekende omgeving. Om het de pup zo aangenaam mogelijk te maken, kun je ervoor kiezen om de eerste nachten naast de bench te slapen of de bench naast je eigen bed te zetten. Het geeft de pup een prettig gevoel als hij weet dat je in de buurt bent en je bent er snel bij indien het nodig is om de hond ’s nachts te laten plassen. Er zijn speciale knuffels beschikbaar om pups steun te bieden. Een voorbeeld hiervan is de Snuggle Puppy. Deze knuffel heeft een voelbaar kloppend hartje en bevat een warmtebron waar puppy’s heerlijk tegenaan kunnen liggen en kalm van worden.

Zindelijkheidstraining van je pup

Eén van de eerste dingen die je gaat trainen is zindelijkheid. Puppy’s kunnen hun behoefte nog niet lang ophouden en moeten over het algemeen iedere 2 uur naar buiten. Ga in ieder geval na het eten/drinken, slapen en spelen direct naar buiten. Geef de pup de kans om zijn behoefte te doen en wanneer hij dat braaf doet, mag je hem uitbundig belonen (met wat lekkers of stem). Hou de pup binnen ook goed in de gaten. Wanneer hij ineens gaat ronddraaien en snuffelen op eenzelfde plaats heeft hij waarschijnlijk aandrang. Neem hem dan meteen mee naar buiten. Probeer ‘ongelukjes’ in huis te voorkomen. Wanneer er even geen toezicht is, zet de pup dan in de bench – deze zal hij niet snel bevuilen. Mocht je pup toch in huis plassen, straf hem dan niet; dit kan averechts werken. Wanneer de hond gewend is om te plassen op een onderlegger, kun je deze gebruiken en steeds verder richting de deur verplaatsen en uiteindelijk weghalen. In de eerste periode zal de pup ook ‘s nachts zijn behoefte moeten doen. Zet je pup in de bench en wanneer hij onrustig wordt of aangeeft eruit te willen, kun je hem meenemen naar buiten om hem de kans te geven zijn behoefte te doen. Naarmate hij ouder wordt, zal hij steeds langer zijn behoefte op kunnen houden. Lees ook ons artikel over zindelijkheidstraining.

Mentale uitdaging voor je pup

Honden vinden het prettig om mentale uitdagingen te krijgen. Ze vinden het leuk om te moeten ‘werken’ voor hun voer; het werkt zelfs belonend en voorkomt verveling. Er zijn verschillende producten op de markt om je hond mentaal te stimuleren. Denk hierbij aan puzzels zoals de Trixie dog activity flip board, Nina Ottoson dog domino en vulbaar speelgoed zoals Kong Classic waar voer in verstopt kan worden.

Puppycursus

Het is verstandig om met je pup deel te nemen aan een puppycursus. Naast de socialisatie van je pup is het belangrijk om samen aan het werk te gaan, een band op te bouwen en de basiscommando’s onder de knie te krijgen. Dit is niet alleen van belang wanneer je meer met je hond wilt gaan doen maar ook wanneer je een fijne, gehoorzame huishond wilt. Tijdens een cursus word je hierin begeleid en geholpen. Lees ook ons artikel over puppycursus . Na de puppycursus wordt meestal een vervolgcursus aangeboden om de training verder uit te breiden. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten activiteiten en hondensporten voor hond en baas, voor iedere combinatie is er wel iets leuks te vinden!

Je kunt hier meer lezen over de verschillende hondensporten.