Service
Winkelwagen
Menu
Het is bijna Oud & Nieuw! Lees meer

Diarree bij katten: wat te doen?

Geschreven door Mara |

Diarree is een aandoening waar jouw huisdier waarschijnlijk wel een keer mee te maken krijgt. Wist je ook dat er verschillende soorten diarree bestaan? Al deze vormen hebben een andere aanpak. In deze blog lees je alles over de verschillende vormen, oorzaken en behandelingen van diarree bij jouw kat.

Gestreepte kat ligt op een bank

Wat is diarree bij katten?

Er zijn verschillende soorten diarree te onderscheiden. Als er een probleem is met de opname van voedingsstoffen is er sprake van dunne darm diarree. Bij een verminderde opname van water is er sprake van dikke darm diarree. Deze herken je aan verschillende symptomen. Daarnaast hebben we het over acute diarree als de diarree maximaal 3 weken aanhoudt. Chronische diarree duurt langer dan 3 weken of keert regelmatig terug.

Acute diarree

Acute diarree gaat vaak na een paar dagen over. Het wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door een wisseling van de voeding, verkeerd of bedorven voedsel of een ontwormingskuur. Het geven van licht verteerbare voeding, voldoende water en het regelmatig schoonmaken van de kattenbak (en eventueel de kat zelf) is vaak voldoende. We spreken over acute diarree als de diarree maximaal 3 weken duurt. Als je echter merkt dat de kat verslechtert of dat het na een dag of 3 niet verbetert dan is een bezoek aan de dierenarts aan te raden. Het kan dan zijn dat je kat een onderliggende aandoening heeft.

Chronische diarree

Het komt ook voor dat een kat regelmatig last heeft van diarree of dat een kat langer dan 3 weken last heeft van dunne ontlasting. In dat geval spreken we van chronische diarree. In deze gevallen is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk om de oorzaak van de diarree te achterhalen. Deze kunnen namelijk zeer uiteenlopend zijn. Hierover later meer.

Dunne darm diarree

Bij dunne darm diarree zie je dat de kat niet vaker poept. Als de kat poept merk je wel dat het een grotere hoeveelheid dunne ontlasting is. Je ziet dit bijvoorbeeld als jouw kat iets verkeerds heeft gegeten.

Dikke darm diarree

Bij dikke darm diarree zie je jouw kat vaker op de bak zitten dan normaal. Als er al iets uitkomt, is dit vaak een kleine hoeveelheid brijige diarree. Hier zit ook vaak slijm of bloed bij. De kat moet flink persen om het eruit te krijgen. Hij of zei kan dan ook erbij miauwen.

Oorzaken van diarree bij katten

Diarree kan uiteenlopende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan bacteriën, virussen en parasieten. Jouw dierenarts kan bepalen welke behandeling het beste past in het geval van een virus of een bacterie. Wormen en giardia zijn misschien wel de bekendste infectieuze oorzaken van diarree. Een juiste behandeling zorgt al snel voor verbetering.

Voedsel en eventuele overgevoeligheden zijn ook veel voorkomende oorzaken. Een wisseling van een voeding, bedorven voeding, maar ook te veel eten kunnen redenen zijn voor diarree. Daarnaast is het mogelijk dat jouw kat een overgevoeligheid of allergie ontwikkelt voor een bepaald eiwit. Samen met jouw dierenarts kan je dan gaan kijken welke voeding nog wel geschikt is voor jouw kat.

Soms is het zo dat het immuunsysteem ook een rol speelt bij diarreeklachten. IBD (inflammatory bowel disease) is een langdurige ontsteking van de darmwand waarvan het lastig is een oorzaak aan te wijzen. Ook tumoren en poliepen kunnen voor diarree zorgen. Bijvoorbeeld doordat ze de darm gedeeltelijk afsluiten. Hierdoor ontstaat een soort overloopdiarree, doordat de ontlasting er alleen langs kan in een zachtere vorm. Daarnaast kunnen een tekort aan vitamine B12 en aandoeningen aan andere organen (alvleesklier, schildklier, lever, nieren) een rol spelen.

Afwijkende diarree

Het komt voor dat diarree niet het enige is waar jouw kat last van heeft of dat de diarree er anders uitziet dan je zou verwachten.

Diarree en overgeven bij katten

Een kat kan naast diarree ook last krijgen van braken. Bijvoorbeeld bij een ernstige infectie of een blokkade in het maagdarmstelsel. Als de eetlust ook nog vermindert of helemaal weg is, dan is het wel belangrijk om zo snel mogelijk naar je dierenarts te gaan. Een kat moet namelijk iedere dag eten.

Diarree bij ontwormen kat

Zoals eerder aangegeven kunnen parasieten zoals wormen diarree veroorzaken. Wanneer je jouw kat goed ontwormt zou deze diarree weer over moeten gaan. Daarnaast is het ook mogelijk dat jouw kat last krijgt van diarree door de ontwormingskuur. Dit is vaak van voorbijgaande aard. Gaat de diarree bij een wormenbesmetting niet over na de behandeling? Dan kan een herhaling van de ontwormingskuur nodig zijn. In dat geval is het aan te raden om de ontlasting te laten controleren door jouw dierenarts. Er kan dan gekeken worden of er nog wormeneitjes te vinden zijn of dat er wellicht iets anders aan de hand is.

Mijn kat heeft diarree: 3 tips!

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om jouw kat met diarree te ondersteunen. Uiteraard hangt dit af van de ernst van de klachten. Is jouw kat echt ziek, maak dan een afspraak bij je dierenarts. Als je kat nog vrolijk is en eet dan kun je in eerste instantie zelf iets doen. Gaan de klachten met een dag of 3 niet over, of wordt je kat zieker, dan moet je contact opnemen met jouw dierenarts.

1. Speciale dieetvoeding

Er zijn verschillende (dieet-)voedingen die jouw kat kunnen ondersteunen bij het verminderen van diarreeklachten. Denk hierbij aan Vetality Gastrointestinal KattenvoerHill’s Prescription Diet – Gastrointestinal Biome – Kattenvoer of Royal Canin Gastrointestinal. Deze voedingen zijn licht verteerbaar en leveren voldoende voedingsstoffen en energie om te herstellen.

Anders dan bij honden moet een kat iedere dag eten. Eet jouw kat niet of niet vrijwillig, neem dan contact op met je dierenarts.

2. Water

Katten drinken van nature weinig. Als ze gezond zijn moeten we ze dus al vaak overtuigen om te drinken met behulp van drinkfonteinen en meerdere plekken waar ze water kunnen drinken. In het geval van diarree is dit nog veel belangrijker. Uitdroging ligt bij diarree namelijk op de loer. Is jouw kat een moeilijke drinker, dan kun je proberen om jouw kat over te halen met Purina Pro Plan Veterinary Supplement Hydra Care. Deze zakjes bevatten een smakelijk vloeibaar supplement om de wateropname te verhogen.

3. Voedingssupplementen

Naast voeding kan je ook gebruik maken van een voedingssupplement. Vaak bevatten deze een pre- of probiotica, die door goede bacteriestammen jouw kat helpen bij het herstellen. Hierin heb je verschillende opties:

  • Alfadiar: hypoallergene tabletten die bijdragen aan het indikken van de ontlasting
  • Dr. Ann’s Probiotics: een vezelrijk supplement met pre- en probiotica voor een normale darmfunctie.
  • Canikur Pro: pasta met pre- en probiotica die de goede bacteriën in de darmen stimuleert
  • Purina Pro Plan Fortiflora: zakjes met poeder op basis van probiotica ter ondersteuning van het immuunsysteem en de darmgezondheid
  • Puur Psyllium: Vliesjes van het vlozaad die de opname van vocht in de darmen stimuleren

Met bovenstaande maatregelen moet je na enkele dagen duidelijk verbetering zien. Wanneer de diarree aanhoudt, je kat stopt met eten of andere ziekteverschijnselen laat zien, ga dan naar je dierenarts en laat je huisdier goed onderzoeken.

Relevante producten