Fietsen met honden
Geschreven door Samantha |
Fietsen met je hond is een mooie manier om gezellig op pad te gaan met je hond en lekker actief bezig te zijn. Je kunt de hond meenemen in een fietskar of fietsmand of je laat de hond meelopen naast de fiets. Door je hond mee te laten lopen naast de fiets, in een regelmatig tempo, worden spieren opgebouwd. Dit zonder dat de gewrichten zwaar belast worden, zoals bij springen of draaien. Niet alle honden zijn echter geschikt om naast de fiets mee te lopen. Een fietskar of fietsmand zijn dan een uitkomst om toch samen met de fiets erop uit te trekken.
Bekijk hier alle producten voor het fietsen met je hond!
Fietsen met je hond
Je kunt niet zomaar ineens een stuk gaan fietsen met je hond. Dit vraagt wat voorbereiding. Wat? Dat lees je hier.
Trainen
Het lopen naast de fiets moet je rustig opbouwen en aanleren. De hond moet de basis gehoorzaamheid, zoals volgen tijdens het wandelen en niet trekken aan de lijn al onder de knie hebben. De volgende stap is dat je hond moet leren netjes naast de fiets te blijven lopen, zonder opzij te trekken, stil te staan of naar de trappers of jouw benen te springen. Je kunt het beste rustig beginnen en steeds een stapje verder gaan. De eerste 2 fases kun je al doen met een pup, om zo jouw pup alvast te laten wennen aan de fiets:
- Loop met de fiets aan de hand, tussen de fiets en de hond in en laat jouw hond rustig meelopen.
- Loop met de fiets aan de hand, jij aan de ene kant van de fiets, hond nu aan de andere kant.
- Fiets een paar meter, eerst heel langzaam en als dat goed gaat sneller. Zo kan jouw hond eerst rustig lopen en daarna pas rennen. Eventueel kan iemand met je meelopen naast de fiets. Het is nooit de bedoeling dat je hond voluit moet rennen. Het beste is als de hond vier poten afwisselt in een regelmatige gang (draf).
- Het draven naast de fiets doe je pas als je hond ouder is dan 6 maanden. Je bouwt dit rustig op. De riem moet slap blijven hangen, het is niet de bedoeling dat je je hond moet voorttrekken of dat de hond jou voortrekt.
- Het is belangrijk dat je de conditie van je hond langzaam opbouwt. Zo kun je beginnen met een half minuutje rennen. De tijd en tempo pas je aan, aan de conditie van je hond. Het is vooral belangrijk dat je naar je hond kijkt. Als deze zwaar begint te hijgen, niet goed meer loopt of de poten niet meer goed optilt, ben je te lang doorgegaan. Zo is het ook belangrijk om de zoolkussens te checken na het fietsen op mogelijke beschadigingen.
- De meeste honden zijn pas na 1,5 jaar uitgegroeid, bij grote rassen kan dit nog langer duren. Voor deze tijd moet je oppassen dat je de spieren en botten niet teveel belast. Als je hond ouder is dan 1 jaar kun je het langzaam opbouwen, bijvoorbeeld met 10 min fietsen.
Voor welke honden geschikt?
Fietsen is niet geschikt voor alle rassen. Sommige rassen zijn minder geschikt om naast de fiets te lopen vanwege hun bouw of afmetingen:
- Franse en Engelse Bulldogs, Tibetaanse Spaniël, Shih Tzu en de Boston Terrier zijn vanwege de korte snuiten minder geschikt om mee te lopen naast de fiets. Deze honden ademen door hun bouw van de kop minder makkelijk en zullen snel buiten adem raken.
- Erg kleine honden, zoals Chihuahua en Maltezer kunnen goed rennen maar moeten door de kleine pootjes relatief veel harder rennen bij eenzelfde fietstempo. Kleine rassen rennen namelijk ook al als wij flink doorlopen.
- Rassen met korte poten en een lange rug, zoals de Teckel zijn geen goede lopers voor naast de fiets. Deze honden moeten te hard rennen op een gemiddeld fietstempo en hun rug is extra kwetsbaar.
- Pups en heel jonge honden kunnen beter nog niet naast de fiets rennen. De gewrichten zijn bij jonge honden nog niet helemaal ontwikkeld, waardoor het een te grote belasting is.
- Als jouw hond niet helemaal fit is door gezondheidsproblemen, zoals gewrichtsklachten, rugklachten of problemen met ademhaling, hart en bloedsomloop is het niet verstandig om op deze manier intensief te bewegen. Als je twijfelt kun je altijd even overleggen met je dierenarts.
Veiligheid
Je kunt de hond naast de fiets laten lopen en zelf de riem vasthouden. Het gevaar is echter dat je hond jou van de fiets aftrekt en je kunt gaan slingeren als jouw hond uitwijkt.
Beter is om speciale fietsset aan te schaffen die je vast kunt maken aan je fiets. Zo kun je je handen vrij houden en worden schokken opgevangen. De hond kan zo ook niet te dicht naast de fiets lopen. Zo heb je de Pawise Doggy Bike Exerciser Leash en de Trixie Fiets-Set. Het is hierbij verstandig om een tuigje te gebruiken om het lichaam in plaats van een gewone nek halsband. Als er iets gebeurt en jouw hond krijgt een flinke ruk is het beter dat het hele lichaam dit op kan vangen en niet alleen de nek.
Extra Tips
- Bouw het rustig op
- Als de temperatuur meer dan 20 graden is, kun je beter niet gaan fietsen. Het asfalt kan erg heet worden en jouw hond kan de zoolkussens verbranden.
- Niet fietsen als je hond net gegeten heeft of vlak voor het eten
- Controleer regelmatig de voetzolen op beschadigingen
- Laat je hond zijn behoefte doen voor het fietsen
- Tempo van het fietsen aanpassen aan je hond door de lijn niet te strak te laten staan.
Fietskarren en manden
Niet alle honden zijn geschikt om mee te lopen naast de fiets. Als je echter toch graag jouw hondje meeneemt op de fiets, zijn er fietskarren of mandjes. Dit is ideaal als jouw hond te jong of te oud is of vanwege fysieke problemen niet mee kan lopen naast de fiets. Ook als het erg warm is of je grote afstanden aflegt met de fiets is het verstandig om jouw hond mee nemen in een mandje of kar. Zo kan je toch lekker op pad met je hond.
Fietsmandjes
Fietsmandjes zijn geschikt voor kleinere honden. Je kunt je hond vastmaken aan het mandje met een speciaal tuigje of riempje. Vaak zitten er ook draadkooien overheen, zodat je hond er niet zomaar uit kan springen. Er zijn mandjes voor op de bagagedrager, zoals de Trixie Fietsmand voor Bagagedrager. Andere mandjes kun je voor aan je fiets hangen, zoals de Trixie Fietsmand met Draadkap.
Fietskarren
Fietskarren zijn een erg handig hulpmiddel om jouw hond overal mee naar toe te nemen. Laat je hond eerst wennen aan de fietskar door deze thuis neer te zetten. Zo kan de hond er rustig aan snuffelen en een kijkje erin nemen. Pas als je hond eraan gewend is om erin te zitten, ga je een stukje fietsen. Fietskarren zijn er in verschillende formaten en modellen. Ze kunnen makkelijk bevestigd worden aan de fiets. Fietskarren zijn vaak voorzien van reflectoren, een vlag en verluchtingvensters, zoals de De Trixie Hondenfietskar.
Heb je nog vragen? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.
Nooit iets missen?
Ben je altijd op zoek naar dé manier om jouw huisdier het allerbeste te geven? Onze Medpets nieuwsbrief staat vol met tips, adviezen en natuurlijk onze acties en kortingen. Schrijf je nu in!