Service
Winkelwagen
Menu
Kortingen tot 50%! - Black Friday Deals bij Medpets! Lees meer

FIP bij de kat

Geschreven door Mara |

FIP is een ernstige virusziekte die bij katten voorkomt. FIP staat voor Feline infectieuze peritonitis. Dit betekent dat er sprake is van een buikvliesontsteking. In deze blog zullen we alles uitleggen rond de ziekte FIP bij de kat.

Cyperse kat ligt op een bed

Wat is FIP virus?

FIP staat dus voor Feline Infectieuze Peritonitis. Dit zegt dat er sprake is van een besmettelijke buikvliesontsteking. De oorzaak van FIP is een diarreevirus, namelijk het Feline Coronavirus (FCoV). Dit is een heel besmettelijk virus, maar in principe ongevaarlijk. Het veroorzaakt alleen een soort buikgriep. Katten kunnen dit virus zelfs bij zich dragen zonder er ziek van te worden.

Bij sommige katten muteert het corona virus in een kwaadaardige variant, dus de FIP variant.

Relevante Producten

Droge en natte FIP

FIP kan bij de kat op 2 manieren tot uiting komen, namelijk de zogenaamde droge vorm van FIP en de natte vorm van FIP.

Droge FIP

Bij de droge vorm van FIP worden vooral verschillende organen aangetast. Denk hierbij aan de lever, nieren, darmen, maar ook ogen, hersenen en ruggenmerg. In dit laatste geval ontstaat een neurologische vorm van FIP.

Natte FIP

Bij de natte vorm van FIP is er echt sprake van een buikvliesontsteking. Er staat dan een grote hoeveelheid vocht in de buikholte. Ook de longvliezen kunnen ontstoken raken. Dan kan er dus ook vocht in de borstholte staan.

Welke symptomen heeft een kat met FIP?

Algemene symptomen die katten met FIP hebben zijn:

  • Koorts
  • Afvallen
  • Slechte eetlust
  • Algehele malaise

Andere symptomen hangen af van de vorm van FIP.

Symptomen van de natte FIP

Katten die de natte vorm van FIP hebben, hebben naast de algemene symptomen een bolle buik of last van benauwdheid, afhankelijk van welke vliezen (borst of buik) ontstoken zijn.

Symptomen van de droge FIP

De klachten die een kat met de droge FIP laat zien zijn helemaal afhankelijk van de organen die betrokken zijn.

Als de ogen betrokken zijn, kun je een ontsteking zien in de ogen. Vaak is dit een vaatvliesontsteking (uveïtis) waarbij dan bloed of pus in het oog zichtbaar wordt. Vaak worden de ogen ook troebel.

Bij de neurologische vorm van FIP kan afwijkend gedrag worden zien, maar ook epileptische aanvallen en problemen met de beweging en coördinatie.

Als de lever of nieren betrokken zijn, zullen er symptomen ontstaan van lever- en/of nierfalen. De eetlust neemt af, de katten kunnen braken en vermageren. Bij leverfalen kan geelzucht optreden. Bloedarmoede is ook een veelvoorkomend verschijnsel.

Er zijn dus geen standaard symptomen die je bij een kat met FIP gaat zien. Dit maakt het ook lastig om de ziekte te diagnosticeren.

Hoe weet ik of mijn kat FIP heeft?

FIP is een diagnose op basis van waarschijnlijkheid en uitsluiten van andere ziektes door je dierenarts.
De meeste katten met FIP zijn jong, vaak jonger dan 1 jaar. FIP komt ook meer voor bij raskatten. Vaak is er een periode van stress geweest, waardoor de kat een lagere weerstand heeft gehad. Denk bijvoorbeeld aan een castratie of sterilisatie.

Als de kat vocht in buik of borst heeft, kan dit vocht worden aangeprikt en beoordeeld. De vloeistof is vaak helder en plakkerig (draden trekkend). Deze vloeistof kan verder worden onderzocht met speciale technieken om het FIP virus aan te tonen (dus het coronavirus met een specifieke mutatie). Deze testen kunnen ook worden gedaan op weefselbiopten of vocht uit het ruggenmergkanaal.

Als het virus niet is aangetoond is echter FIP niet uitgesloten.

Bloedonderzoek en een echo van borst en buik kunnen helpen om de diagnose te bevestigen. Hier kunnen afwijkingen in worden gevonden die passen bij een FIP infectie.

Kan mijn kat met FIP worden behandeld?

FIP is een ernstige ziekte. Recent was deze ziekte eigenlijk altijd dodelijk. Er is een behandeling in ontwikkeling met een nieuw medicijn. Dit is GS-441524 in de vorm van tabletten of de pro-drug Remdesivir in de vorm van een injectie. Deze behandeling is alleen in het Verenigd Koninkrijk en Australië geregistreerd. Dit medicijn is helaas nog niet geregistreerd voor gebruik binnen de Europese Unie. Je dierenarts kan dit middel dus nog niet voorschrijven.

In Nederland kan deze behandeling sinds kort wel worden uitgevoerd via de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren, waar een FIP studie gaande is. In Duitsland en andere Europese landen is deze behandeling nog niet legaal mogelijk.

Let op: Via de zwarte markt wordt het medicijn tegen FIP aangeboden. Deze middelen zijn niet gecontroleerd en niet betrouwbaar in gebruik. De behandeling met deze medicijnen is voor zowel dierenarts als eigenaar illegaal!

Verder kan er alleen aan symptoombestrijding worden gedaan.

Wat is de levensverwachting van een kat met FIP?

Als de kat alleen symptomatisch kan worden behandeld is de prognose eigenlijk altijd slecht en is het verloop van de ziekte, binnen enkele weken, dodelijk.

Met de nieuwe behandeling worden de overlevingskansen beter. Het is alleen wel een kostbare behandeling, die dus nog maar op zeer beperkte schaal kan worden toegepast.

Is FIP besmettelijk voor andere katten?

Nee, FIP zelf is niet besmettelijk. Het Feline Coronavirus dat uiteindelijk kan muteren naar de FIP variant is wel besmettelijk. Een kat met FIP kan wel dit coronavirus uitscheiden. Het mooiste is om te voorkomen dat je kat besmet raakt met het coronavirus.

Kan ik een FIP besmetting voorkomen?

Je kunt FIP dus alleen voorkomen als je voorkomt dat je kat besmet raakt met het Feline Coronavirus. Dit valt niet mee, omdat veel katten dit virus bij zich kunnen dragen.

Het Coronavirus verspreid zich via de ontlasting van katten. Zorg dus voor een goede hygiëne in huis en maak de kattenbak regelmatig goed schoon. Zeker als je meerdere katten in huis hebt.

Een kat met FIP kan wel het coronavirus uitscheiden via de ontlasting. Het advies is dus om na een eventueel overlijden van de kat zeker 2 maanden te wachten voordat er een nieuwe kat in huis komt. Het virus kan buiten het kattenlichaam nog dagen tot weken overleven. Het kan helpen de leefomgeving te ontsmetten. Virkon S is bewezen effectief tegen het Feline Coronavirus dat FIP veroorzaakt.

Heb je al een kat en wil je er een 2e kat bijnemen? Laat de katten dan testen op het coronavirus. Is jouw kat vrij? Voorkom dan dat je een besmette kat in huis neemt.

Kan ik FIP bij mijn kat voorkomen met supplementen?

Je kunt eigenlijk nooit 100% voorkomen dat je kat besmet raakt met FIP. Omdat we wel weten dat katten met stress of verminderde weerstand verhoogd risico lopen op de mutatie van het feline coronavirus naar de FIP variant, kan het helpen de weerstand van je kat te ondersteunen of stress te behandelen.

Kun je vaccineren tegen FIP?

Er bestond een vaccinatie tegen FIP, maar de werking hiervan is nooit bewezen. De vaccinatie beschermt ook niet tegen het muteren van het coronavirus naar de FIP variant. Het vaccin zou ook alleen werken bij katten die nog niet met het Feline Coronavirus zijn besmet. De vaccinatie werd eigenlijk alleen toegepast in het bestrijdingsprogramma van FIP in een cattery. De FIP vaccinatie wordt dus niet aanbevolen door de European Advisory Board on Cat Diseases.

Heb je nog vragen over FIP bij katten? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.