Waarom zijn zandvliegen gevaarlijk voor honden?
Geschreven door Samantha |
Zandvliegjes zijn vervelende beestjes (muggen) die voor problemen kunnen zorgen bij je hond. Zandvliegjes zijn daarbij niet te verwarren met zandvlooien. Zandvlooien in Nederland zijn eigenlijk heel onschuldig.
Ze leven vooral ‘s nachts en hoeven geen bloed te zuigen om te overleven. Ze bijten dus alleen ter verdediging. Dit in tegenstelling tot de zandvlooien die in tropische gebieden leven, zoals Midden- en Zuid Amerika, Afrika, India, Pakistan en het Caribische gebied. Deze vlooien graven zich in de huid voor een bloedmaaltijd en kunnen zo flinke ontstekingen geven in de huid en ziektes als tetanus overdragen.
Hoe vervelend deze zandvlooien ook zijn, in dit artikel hebben we het over de zandvliegjes. Deze komen voor in het Middellandse Zeegebied en kunnen ziektes overbrengen op je hond.
Het gevaar van zandvliegjes voor je hond?
Zandvliegjes komen voor in landen rond de Middellandse Zee. Denk aan Portugal, Spanje, Italië, Griekenland en Frankrijk. Maar ook Turkije, Marokko, Egypte, Tunesië, Malta en Israël. Het zandvliegen seizoen duurt ongeveer van mei t/m oktober. In deze periode heeft je hond dus de meeste kans om geprikt te worden door deze vervelende mugjes. Zandvliegjes zijn vooral actief in de schemering. Deze zandvliegen zijn zo gevaarlijk, omdat ze de ziekte Leishmania kunnen overdragen.
Leishmania is een ziekte die lastig te diagnosticeren is door vage symptomen. Daarnaast is de ziekte ook moeilijk te behandelen.
Leishmania bij honden
Leishmania is dus de ziekte die door zandvliegjes kan worden overgedragen. Als je hond eenmaal Leishmania heeft, komt hij er niet meer vanaf. De parasiet zal aanwezig blijven. Je kunt alleen eventuele klachten behandelen. Des te meer reden om te voorkomen dat je hond met Leishmania wordt besmet!
Zoals eerder gezegd geeft Leishmania wat vage klachten. Meestal zien we afwijkingen aan de huid:
- Kaalheid op de oren, rond de ogen en de neus
- Afvallen van je hond, ondanks goede eetlust
- Huidontstekingen
- Afwijkende nagels door hyperkeratose
Leishmania kan ook problemen geven in verschillende organen. Hierdoor kunnen klachten ontstaan als:
- Braken en diarree
- Koorts
- Bloedarmoede
- Gewrichtsontstekingen
Omdat deze symptomen heel aspecifiek zijn, duurt het vaak langer voor de diagnose wordt gesteld. Het is ook nog zo dat het maanden kan duren voor je hond ziek wordt nadat je hond met Leishmania is geïnfecteerd. Geef het altijd aan bij je dierenarts als je hond in het buitenland is geweest! Leishmania komt dan eerder als waarschijnlijke oorzaak aan de orde. Bloedonderzoek kan de diagnose bevestigen.
Hoe wordt Leishmania behandeld bij honden?
Hoe eerder een behandeling wordt ingesteld, hoe minder schade de parasiet maakt en hoe beter de kans op herstel. Allopurinol of milteforan zijn dan de medicaties die ingezet worden om de Leishmania zelf aan te pakken. Daarnaast wordte een eventuele symptomatische behandeling ingezet om de aanwezige klachten te verminderen. Het is alleen maar zinvol een hond te behandelen als er ook echt klachten zijn van de Leishmania. De parasiet kan namelijk ook symptoomloos aanwezig zijn in de hond. Dan is het zaak de weerstand van je hond te ondersteunen, zoals met Phytonics Immu Boost Pro, in de hoop te voorkomen dat er een actieve infectie met Leishmania ontstaat.
Vaak is het advies om elk half jaar het bloed van je hond te checken op Leishmania, zodat het snel wordt opgemerkt als de infectie weer actief wordt.
Hoe kun je Leishmania voorkomen bij je hond?
Leishmania wordt dus overgedragen door zandvliegjes. Je kunt een besmetting met Leishmania dus voorkomen door je hond tegen deze zandvliegjes te beschermen. Hiervoor zijn verschillende producten ontwikkeld, zoals bijvoorbeeld de Adimere vlooienband, de Scalibor halsband of de Tick-Off vlooien- en tekenband. Gebruik je liever een pipet, dan is de Vectra 3D of Advantix een goede optie. Omdat in de gebieden waar de zandvlieg voorkomt ook vaak hartworm voorkomt, is het advies om je hond ook hiertegen te beschermen als je hond meegaat naar het buitenland. Hiervoor kun je ontwormingsproducten gebruiken zoals Milbemax en No Worm Pro. Je kunt ook meteen kiezen voor een Elanco Preventiepakket.
Omdat beschermende producten nooit 100% werken is het advies daarnaast om je hond binnen te houden gedurende de schemering.
Heb je nog vragen over zandvliegjes en Leishmania? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.