Hoe kies je het perfecte tuigje voor jouw hond?
Geschreven door Astrid |
Een ontspannen wandeling met je hond begint bij een goede uitrusting. Een tuigje kan daarbij natuurlijk niet ontbreken. Een hondentuigje biedt vele voordelen voor jou en je hond. Buiten comfort geeft het ook een vorm van veiligheid tijdens jullie wandelingen. Er zijn veel verschillende soorten tuigjes waar je uit kunt kiezen in verschillende modellen, kleuren en maten. Super fijn maar welk tuigje is dan het meest geschikt en waar let je op bij het uitkiezen ervan? We bespreken de meest voorkomende varianten met je!
Bij de aanschaf van een hondentuig is het belangrijk om te kijken naar een goede pasvorm voor jouw hond en welk materiaal er wordt gebruikt. Kijk hierbij goed naar het gewicht en de bouw van je hond. Ook uitstraling en het gebruiksdoel spelen mogelijk een rol bij je keuze, maar het comfort voor je hond staat natuurlijk voorop. Zo kunnen jullie optimaal genieten van jullie wandelingen!
In tegenstelling tot een halsband wordt bij een hondentuig de druk gelijkmatig verdeeld over de rug, borst en nek van je hond. Dit helpt bij het voorkomen van rug- en nekproblemen en zorgt hierdoor voor meer comfort. Bij het kiezen van een hondentuig kun je het beste van tevoren jouw gebruiksdoel bepalen om tot een goede keuze te komen.
Redenen om voor een hondentuig te kiezen:
- Ontspannen wandelingen samen met je hond
- Het voorkomen van ontsnapping
- Voorkomen van blessures
- Je hebt een hond met een gevoelige rug, nek en/of schouders
- Comfort en veiligheid
- Controle
- Sporten
- Autorijden
Heb je jouw doel bepaald dan kun je wat gerichter gaan kijken naar welk tuigje hier het beste bij past.
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een hondentuig?
Er zijn een aantal punten belangrijk bij het kiezen van een geschikt tuig voor jouw hond.
Een juiste pasvorm
Iedere hond is anders en daarmee ook de pasvorm. Welke pasvorm het beste bij jouw hond past hangt af van de lichaamsbouw van je hond en jullie persoonlijke voorkeur. Een goed passend tuig:
- Sluit nauw aan rond de borstkas van jouw hond waarbij er één vinger op beide flanken tussen het tuigje en de huid moet kunnen.
- Verdeelt de trekkracht tijdens het wandelen over het lichaam van je hond.
- Oefent geen druk uit op de luchtpijp.
- Mag niet schuren in de oksels.
- Laat de schouders vrij. Zo wordt overbelasting op spieren en pezen in de nek en schouders voorkomen en ontstaan er minder schuur- of drukplekken op de huid.
- Heeft een bevestigingshaak op de rug die niet niet voorbij de ribben komt. Bij een goed passend hondentuigje blijft de ribbenkast vrij waardoor de longen altijd voldoende ruimte hebben om uit te zetten.
Het materiaal
Waar jouw ideale harnas van is gemaakt speelt mogelijk een rol bij je keuze voor de aanschaf van een tuig. Er zijn verschillende soorten materialen te vinden; gevoerd of niet gevoerd, met fleece of zonder. Gemaakt van leer, nylon, neopreen, 3D mesh of polyester. Wil je een tuig dat weersbestendig is en waar je hond mee kan zwemmen dan kun je het beste kiezen voor materiaal dat gewassen mag worden. Heb je een hond met een dunne vacht dan is een dikkere voering van groot belang.