Service
Winkelwagen
Menu

Homeopathie bij honden en katten

Geschreven door Tommy |

Homeopathie is een oude geneeswijze die net als voor mensen ook kan worden ingezet bij honden en katten, naast de ‘normale’ diergeneeskunde. Homeopathie is qua werkingsmechanisme nog niet goed wetenschappelijk bewezen. Daarom mogen homeopathische (dier)geneesmiddelen wettelijk geen indicatie hebben voor gebruik en daarom ook maken maar een beperkt aantal dierenartsen gebruik van deze alternatieve, of liever gezegd complementaire, geneeswijze. Zeker ook omdat de homeopathische diergeneeskunde geen deel uitmaakt van de diergeneeskunde opleiding. In dit blogartikel wordt uitgelegd wat homeopathie precies is en wat de mogelijkheden zijn binnen de diergeneeskunde naast de reguliere diergeneeskunde.

Kruiden en vijzel

Standaard behandeling bij honden en katten

Voorafgaand aan de ‘normale’ behandeling van huisdieren is het nodig dat een diagnose wordt gesteld. Op basis van de diagnose kan dan de behandeling worden ingesteld en ook een inschatting gemaakt van de prognose voor het dier.

Deze reguliere diergeneeskunde is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Homeopathie bij huisdieren

Homeopathie is een alternatieve geneeswijze waarbij het natuurlijke afweersysteem van dieren wordt gestimuleerd. Het hele dier staat centraal en niet alleen het zieke deel. Een homeopathisch diergeneesmiddel wordt ingezet als natuurlijke prikkel om het systeem weer in balans te brengen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het hormesis of similia-principe, dus het principe van gelijksoortigheid. Dit houdt in dat een stof in lage verdunningen de vitaliteit van weefsels zou remmen (dus ziek maakt), terwijl deze stof in hoge verdunningen de vitaliteit in weefsel juist zou stimuleren (dus beter maakt).

Homeopathie is vaak gebaseerd op basis van ervaringen met deze toepassing.

Ook voor een homeopathische behandeling is het wel zinvol om eerst met behulp van diagnostiek, dus urineonderzoek, bloedonderzoek en diagnostische beeldvorming, een diagnose te stellen. Aanvullend kunnen dan onderzoeksmogelijkheden toegepast worden, zoals bioresonantie testen, acupunctuur, etc., maar dus niet als methode op zich.

Veel gebruikte homeopathische producten binnen de diergeneeskunde zijn de producten van Heel, zoals Traumeel.

Bijwerkingen van een behandeling

Zowel de reguliere behandelingen als homeopathische behandelingen kunnen bijwerkingen hebben. Voor homeopathie geldt lang niet altijd: ‘Baat het niet, dan schaadt het ook niet’. Zeker als het verkeerde middel wordt gekozen voor het verkeerde dier kunnen er klachten ontstaan. Reguliere medicatie kan ook bijwerkingen hebben, maar lang niet altijd. Dit komt vaak omdat de werkzame stof in een diergeneesmiddel vaak breder werkt dan waarvoor ze worden ingezet. De medicatie is uitgebreid onderzocht op effectiviteit, veiligheid en dosering. Er worden ruime marges genomen tussen de werkzaamheid en een overdosis. In de bijsluiter zijn vaak wel uitvoerig de bijwerkingen beschreven, omdat dit wettelijk is verplicht. Er moet wel rekening worden gehouden met individuele overgevoeligheid. Elk dier zal anders reageren.

Integrale diergeneeskunde voor je hond of kat: Het beste uit alle verschillende geneeswijzen

Dierenartsen werken vaak op basis van ervaring en niet altijd op basis van wetenschap. Het doel van een diergeneeskundige behandeling moet zijn dat voor het dier voor de meest effectieve, veilige en duurzame behandeling wordt gekozen.

Elke geneeswijze kent beperkingen, daarom is het zo goed dat er verschillende geneeswijzen naast elkaar bestaan, zodat per dier kan worden gekeken naar de beste behandeling die het welzijn en de gezondheid van het dier kan ondersteunen.

Homeopathie is niet altijd inzetbaar. Als het zelf genezend vermogen van een dier niet meer werkt, dan is een homeopathische behandeling niet meer zinvol. Er moeten ook voldoende symptomen zijn bij een hond of kat om het juiste homeopathische middel te kiezen.

Naast homeopathie is er voor dieren ook een uitgebreid assortiment in fytotherapie en orthomoleculaire supplementen. Fytotherapie maakt gebruik van de geneeskrachtige werking van kruiden. Denk bijvoorbeeld aan de productlijn van Puur. Orthomoleculaire supplementen zijn gemaakt op basis van o.a. vitamines, mineralen, aminozuren of vetzuren, waarmee lichamelijke tekorten kunnen worden aangevuld, zoals Phytonics Multivit. Fytotherapie en orthomoleculaire supplementen kunnen dus net als de klassieke homeopathie een belangrijke plek innemen in de behandeling van een dier.

Relevante producten