Service
Winkelwagen
Menu

Een hond met een blauwe tong

Geschreven door Armanda |

Kan een hond een blauwe tong hebben? Ja, dat kan! Hier zijn verschillende redenen voor. De reden kan heel onschuldig zijn, bijvoorbeeld omdat het ras van jouw hond een blauwe tong kan hebben. Het kan echter ook minder gunstig zijn als jouw hond een blauwe tong heeft. Dan is er namelijk een probleem met zijn gezondheid. We zullen in dit blogartikel de verschillende oorzaken van een blauwe tong bespreken.

Man aait hond tijdens wandeling

Hondenrassen met een blauwe tong

Er zijn hondenrassen die genetisch bepaald een blauwe tong kunnen hebben. Bekende rassen zijn bijvoorbeeld:

Dit zijn alle aziatische hondenrassen die voor een groot deel ook nog genetisch aan elkaar verwant zijn. Bij deze rassen kan dus een volledige blauwe tong worden gezien.

Er zijn ook rassen waar we met regelmaat een roze tong met blauwe vlekken zien. Dit zijn bijvoorbeeld de Rottweiler en Golden Retriever. De verkleuring kan ook op latere leeftijd ontstaan.

Bij honden die worden geboren met een blauwe tong of blauwe vlekken op de tong gaat het om een goedaardige verkleuring door verhoogde aanmaak van pigment (melanine) door een genetische mutatie. In de meeste gevallen is de mutatie niet dominant en is de blauwe tongkleur dus een uitzondering. Bij de Shar Pei en de Chow Chow is de mutatie echter dominant, wat wil zeggen dat deze honden eigenlijk altijd een blauwe tong hebben.

Bij een aangeboren blauwe tong of blauwe vlekken op de tong, of het ontstaan van pigmentvlekken op latere leeftijd is er eigenlijk geen risico voor de gezondheid en hoef je je geen zorgen te maken.

Een blauwe tong bij je hond door ziekte

Het wordt een ander verhaal als je hond een blauwverkleuring van de tong krijgt door een andere oorzaak. De verkleuring ontstaat dan eigenlijk altijd door zuurstofgebrek of een slechte doorbloeding. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Verminderde hartfunctie

De belangrijkste oorzaak is een verminderde functie van het hart. In het beginstadium kunnen honden dan alleen bij inspanning een blauwe tong krijgen, maar naar gelang het hart slechter wordt, kan de tong ook continu wat blauwer van kleur zijn. Dit is een gevaarlijke situatie voor je hond en het is belangrijk zo snel mogelijk contact op te nemen met je dierenarts.

Extreme inspanning

Extreme inspanning kan er ook voor zorgen dat het lichaam niet meer in staat is om alle weefsels van voldoende zuurstof te voorzien. Hierdoor kan je hond ook een blauwverkleuring van de tong krijgen, of zelfs het bewustzijn verliezen. Neem ook dan meteen contact op met je dierenarts en overleg hoe je moet handelen!

Blauwe tong door oververhitting

Ook dieren die oververhit zijn kunnen een droge, blauwe tong krijgen. Door het hijgen verliezen ze vocht en raken dieren uitgedroogd. Hierdoor wordt het bloed stroperiger en de doorbloeding dus slechter. Neem bij een verdenking op oververhitting weer meteen contact op met je dierenarts en start met koelen!

Lees ons artikel Honden en warm weer: 8 tips om oververhitting bij je hond te voorkomen.

Als je hond een blauwe tong krijgt door één van bovenstaande oorzaken ontstaat de blauwverkleuring dus door zuurstof gebrek. Zuurstof bindt zich in het bloed aan hemoglobine en wordt zo door het lichaam verdeeld. Zuurstofrijk hemoglobine heeft een rode kleur. Als het zuurstof aan de weefsels is, wordt de kleur van hemoglobine donkerder en ziet er door de huid en slijmvliezen blauw uit.

Controleer bij je hond regelmatig de kleur van de slijmvliezen en de tong. Zo zie je sneller of er afwijkingen zijn in de kleur. Twijfel je over de kleur? Neem dan altijd contact op met je dierenarts.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.

Nooit iets missen?

Ben je altijd op zoek naar dé manier om jouw huisdier het allerbeste te geven? Onze Medpets nieuwsbrief staat vol met tips, adviezen en natuurlijk onze acties en kortingen. Schrijf je nu in!

 

Relevante producten