Service
Winkelwagen
Menu
Houd teken op afstand! Tot 25% korting Lees meer

Hond uitlaten: tips & tricks voor een fijne wandeling

Geschreven door Kelsey |

Het uitlaten van je hond is meer dan alleen een dagelijkse routine. Het is een belangrijk moment voor beweging, mentale stimulatie en de band tussen jou en je hond. Maar hoe zorg je ervoor dat iedere wandeling goed en veilig verloopt? In deze blog delen we handige tips en beantwoorden we veelgestelde vragen over het uitlaten van je hond.

wandelende-hond

Waarom is het uitlaten van je hond zo belangrijk?

Uitlaten is niet alleen bedoelt om je hond zijn behoefte te laten doen. Honden hebben beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Regelmatig wandelen zorgt er niet alleen voor dat je hond zijn energie kwijtraakt, maar voorkomt ook verveling en gedragsproblemen. Daarnaast is het ook een goed moment om je hond te socialiseren, te trainen, reukzin te stimuleren en te ontspannen.

Tips & tricks voor een fijne wandeling

Kies het juiste tuig of de juiste halsband

Het juiste tuig of de juiste halsband kan een groot verschil maken in hoe prettig de wandeling verloopt. Voor honden die veel trekken, kan een tuig, zoals een Y-tuig een goede oplossing zijn. Dit type tuig verdeelt de druk gelijkmatig over het lichaam, waardoor de hond minder kans heeft op blessures en jij meer controle hebt. Twijfel je of een tuigje of een halsband beter is voor jouw hond? Lees dan ons blog ‘Wat is beter, een tuigje of een halsband?’ of doe de keuzehulp!

Gebruik een geschikte lijn

Zorg ervoor dat je een goede lijn gebruikt voor het wandelen met je hond. Welke lijn je gebruikt is afhankelijk van de situatie en het gedrag van je hond:

  • Rollijn: Geef je hond meer vrijheid, maar biedt veel minder controle. Deze lijn is geschikt voor honden die goed luisteren.
  • Lange lijn: Deze lijn is ideaal voor wandelingen in de natuur. Je hond kan veilig snuffelen en ontdekken, terwijl jij hem onder controle hebt.
  • Sliplijn: Deze lijn trekt strak wanneer de hond trekt. Deze is geschikt bij de juiste training en bij correct gebruik. Kies voor een sliplijn met een dubbele stop om de voorkomen dat de luchtpijp wordt dichtgetrokken.
  • Korte lijn: Voor drukke omgevingen waar je meer controle nodig hebt, zoals de stad, kun je beter een kortere riem gebruiken

Halsbanden, riemen en tuigjes

Laat je hond snuffelen

Veel baasjes ervaren snuffelen als vervelend, omdat het de wandeling vertraagt, maar voor een hond is snuffelen ontzettend belangrijk. Honden ontdekken de wereld met hun neus en verwerken informatie via geurprikkels. Door je hond regelmatig te laten snuffelen, geef je hem mentale uitdaging en help je hem te ontspannen. Wanneer je je hond te weinig laat snuffelen kan dit leiden tot angst of gedragsproblemen. Probeer het snuffelen af te wisselen met stukken doorlopen. Zo krijgt je hond de kans om te snuffelen, zonder dat de wandeling te lang duurt.

Pas je wandeling aan op het weer

Bij warm weer kan het asfalt heet worden en dit kan ervoor zorgen dat de pootjes van je hond verbranden. Probeer in dat geval op koelere momenten te wandelen en eventueel wat korter. Neem een drinkfles mee, zodat je hond onderweg wat kan drinken. In de winter kan een hondenjas nodig zijn voor extra comfort, maar niet iedere hond heeft een jas nodig. Ben je benieuwd of jouw hond een jas nodig heeft? Lees dan ons blog ‘Heeft je hond een jas nodig?’. Bij extreem koude temperaturen kan je hond baat hebben bij schoenen of sokken.

Beloon goed gedrag

Om goed gedrag te stimuleren is het belangrijk om het goede gedrag ook te belonen. Dit kan met behulp van beloningssnacks of simpelweg met een vriendelijk woord of een aai. Op deze manier leert je hond dat rustig wandelen wordt beloond.

Alles om te belonen

Houd rekening met andere honden

Houd tijdens het wandelen altijd rekening met andere honden. Niet iedere hond is even sociaal dus vraag altijd aan de eigenaren of hun hond vriendelijk is voordat je jouw hond laat snuffelen. Dit kan ongewenste incidenten voorkomen.

Ruim de ontlasting van je hond op

 Een simpele, maar belangrijke regel: gebruik hondenpoepzakjes en ruim de ontlasting van je hond netjes op. Zo houd je de omgeving schoon en ben je anderen niet tot last. Je kunt poepzakjes eenvoudig aan de lijn bevestigen met behulp van een poepzakjes houder.

Veelgestelde vragen over honden uitlaten

Hoe vaak moet je een hond uitlaten?

Hoe vaak je een hond uit moet laten is afhankelijk van het ras, de leeftijd en de energie van je hond. Een puppy mag bijvoorbeeld veel minder lang wandelen dan een volwassen hond en een actieve hond heeft ook meer beweging nodig ten opzichte van een minder actieve hond. Over het algemeen hebben honden 3 tot 5 wandelingen per dag nodig, waarvan minimaal één langere wandeling.

Hoe lang moet je een hond uitlaten?

Ook dit is weer afhankelijk van het ras, de leeftijd en de energie van je hond. Puppy’s en oudere honden hebben kortere, maar frequentere beweging nodig, terwijl actieve hondenrassen meer beweging nodig hebben. Gemiddeld genomen kun je uitgaan van een uur tot anderhalf uur per dag.

Hoe vaak moet je een puppy uitlaten?

Puppy’s hebben nog niet zoveel beweging nodig als een volwassen hond, maar moeten wel vaker worden uitgelaten, omdat ze nog een kleine blaas hebben. Per levensmaand is het goed om 5 minuten wandelen aan te houden. Een puppy van twee maanden mag dus maximaal 10 minuten per keer wandelen, een puppy van 3 maanden mag 15 minuten wandelen etc. Met lange wandelingen als puppy loop je groot risico op overbelasting van de gewrichten en dit kan later voor gewrichtsproblemen zorgen. Wil je meer weten over zindelijkheidstraining? Lees dan ons blog ‘zindelijkheidstraining‘!

Wat als mijn hond trekt aan de lijn?

Honden die trekken aan de riem is een van de meest voorkomende ergernissen van hondeneigenaren. Wanneer je hond trekt aan de riem zul je dit af moeten leren. Er zijn hulpmiddelen verkrijgbaar zoals een Y-tuig met een ring aan de voorkant of een anti-trektuig, maar dit lost het probleem niet direct op. Je zult je hond consequent moeten trainen om dit ongewenste gedrag af te leren. Benieuwd hoe je dat doet? Lees ons blog ‘Help, mijn hond trekt aan de riem’.