Service
Winkelwagen
Menu
Winter Deals: kortingen tot 50% op alles voor jouw huisdier! Lees meer

Hoe herken je een vlooienbeet?

Geschreven door Mara |

Een huisdier met vlooien is heel vervelend, maar wist je dat jij zelf ook gebeten kan worden door een vlo? In dit artikel vertellen we je hoe je deze beten kunt herkennen en wat je eraan kunt doen.

Hoe herken je een vlooienbeet?

Hoe ziet een vlooienbeet eruit?

Vlooienbeten herkennen is niet altijd even makkelijk. Vaak komen ze voor als kleine, rode bultjes op de huid. Ze hebben een klein wit puntje in het midden en kunnen erg jeuken. Vlooien houden van warme plekjes, hierdoor zijn vlooienbeten geregeld te vinden op de voeten, in de liezen, de oksels of op de onderbenen. Vlooien kunnen ook proef-bijten. Ze bijten dan een aantal keer om te controleren of het bloed geschikt is. Van deze proef-beten bestaat er een kans dat je wat uitslag krijgt rondom de plek waar ze gebeten hebben.

Vlooienbeten bij de hond

Net als bij mensen zien vlooienbeten er bij de hond uit als klein, rode bultjes. Deze kunnen tevens erg jeuken. Door het krabben kunnen er ook korsten ontstaan op de plekken waar veel gekrabd wordt. Wees hier voorzichtig mee, want het kan nare gevolgen hebben!

Zitten er risico’s verbonden aan vlooienbeten?

Vlooienbeten op zichzelf zijn, naast dat ze heel vervelend kunnen zijn, niet gevaarlijk. Echter door het krabben kan je de huid kapot maken. Vanaf dit moment moet je de plekjes goed in de gaten houden. Er bestaat namelijk altijd een kans dat de wondjes kunnen gaan ontsteken en dat is niet prettig.
Naast de kans op ontstekingen bij wondjes, bestaat er ook een kans dat je allergisch bent. Je kan dan verwachten dat de huid rondom de beet erg snel geïrriteerd en gevoelig is of dat er sprake is van uitslag. Neem in geval van ontstekingen of uitslag altijd contact op met je huisarts!

Beter voorkomen dan genezen

Natuurlijk voorkom je liever vlooienbeten dan dat je ze behandelt. Dit kan simpelweg door goede hygiëne en het preventief behandelen van je hond of kat met een anti vlooienmiddel. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld bij een hond de Adimere – Vlooienband of de Adimere Vlooien en Teken – Hond. Voor katten is er de Adimere Vlooien en Teken – Kat. Weet je niet goed wat voor product je het beste kunt gebruiken voor jouw hond of kat? Vul dan de handige keuzehulp in!

Doe de vlooien en teken keuzehulp

Toch last van vlooienbeten?

Mocht er nu toch een kans bestaan dat er sprake is van vlooien en heb je last van vlooienbeten? Dan kan je de volgende dingen doen;

  • Verkoel de plekken waar je bent gebeten. Dit kan bijdragen tegen de jeuk en de zwelling
  • Smeer een koelzalf op de plekjes
  • Allergische reactie of ontsteking? Contacteer je huisarts
  • Behandel je omgeving. Het merendeel van de vlooien zitten namelijk in de omgeving en niet op het lichaam! Behandel alle dieren in huis met een middel tegen vlooien en gebruik een omgevingsreiniger voor in huis.

Wil je het niet zelf aanpakken? Bel dan een bestrijdingsbedrijf bij jou in de buurt om je te helpen een goed plan te maken om van deze kriebelende beestjes af te komen!

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over vlooienbeten en hoe je er vanaf komt? Ons veterinaire team staat voor je klaar! Zij zijn op werkdagen te contacteren via 0186- 57 55 28 of via dierenarts@medpets.nl.

Middelen tegen vlooien