Liefde gaat door de maag… Welk voer moet ik kiezen?
Geschreven door Tommy |
Goede voeding draagt bij aan een goede gezondheid en helpt ziektes voorkomen. Dat dit ook voor onze huisdieren geldt, is voor veel mensen nog lang niet zo vanzelfsprekend. Maar ook voor onze viervoeters kan gepaste voeding van goede kwaliteit veel problemen buiten de deur houden en een positieve invloed hebben op het uiterlijk.
Honden vs. katten
Honden en katten behoren tot de orde van de carnivoren (vleeseters). Honden hebben echter ook wat weg van omnivoren (alleseters). In de natuur jagen wolven en wilde honden namelijk op plantenetende dieren. Doordat ze het hele dier opeten, inclusief het maagdarmkanaal, krijgen ze op deze manier ook veel plantaardig materiaal binnen. Het lichaam van de hond is hier op aangepast: ze hebben relatief lange darmen voor een vleeseter en het gebit is erop gemaakt om zowel te scheuren als te kauwen.
Katten hebben meer behoefte aan hoogwaardige dierlijke eiwitten. Deze halen ze vooral uit spiervlees. In tegenstelling tot honden behoort orgaanvlees niet tot hun natuurlijke dieet. Hun gebit en maagdarmkanaal zijn dan ook aangepast aan deze carnivore voedingsstijl. Vandaar dat je een kat niet ongestraft hondenvoer kunt geven, de voedingsbehoeftes van honden en katten zijn te verschillend. Zou je dit wel doen, dan zou er een tekort optreden aan bepaalde voedingsstoffen. Ook kunnen er maagdarmklachten zoals diarree ontstaan.
Welk voer moet ik kiezen voor mijn dier?
Sommige mensen kiezen ervoor om zelf honden- of kattenvoer te bereiden. In dat geval is het belangrijk ervoor te zorgen dat alle essentiële voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden en verhoudingen aanwezig zijn. Makkelijker is het om je huisdier zogenaamd commercieel voer te geven. Commerciële voedingen (voer te koop in zakken of blikken) zijn allemaal complete, uitgebalanceerde voedingen. Dat wil zeggen dat ze alle voedingsstoffen bevatten die een dier nodig heeft. Zo weet je zeker dat je dier niets tekort komt.
Er zijn zeer veel verschillende merken diervoeding op de markt. Tussen deze merken bestaat een groot kwaliteitsverschil. Meestal is dit te zien aan de prijs: voeding van een betere kwaliteit is over het algemeen duurder dan voeding van mindere kwaliteit. Dit komt doordat er betere grondstoffen gebruikt worden en omdat er meer onderzoek gedaan is naar de juiste samenstelling en verhoudingen van voedingsstoffen in het voer. Ook is de verteerbaarheid meestal hoger. Dit betekent dat meer van het voer opgenomen kan worden in het lichaam en er minder stoffen onverteerd weer uitgescheiden worden door het lichaam. Er wordt dus minder ontlasting geproduceerd. Ook hoeft er dan dagelijks minder van het voer gegeten te worden om toch alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Je kunt dus langer met een verpakking voer doen.
Zoals gezegd verschilt de voedingsbehoefte van onze huisdieren. Dit verschilt per diersoort, per ras, leeftijd, grootte, en zelfs per individu. Een Deense Dog pup heeft bijvoorbeeld heel andere behoeftes dan een huis-tuin-en-keukenkat op leeftijd.
Uiteraard is ook de smaak van het voer belangrijk. Wat de ene hond heerlijk vindt, kan de andere juist verschrikkelijk vinden. Smaken verschillen immers. Het kan dus een hele zoektocht zijn naar een geschikte voeding voor je hond of kat.
Wanneer je over wilt stappen naar een nieuwe voeding, is het belangrijk om dat geleidelijk te doen. Te abrupte voerovergangen kunnen namelijk leiden tot maagdarmklachten. Het beste kun je gedurende een week oud en nieuw voer mengen, met telkens iets minder oud voer en iets meer nieuw voer, net zo lang totdat je alleen nog maar nieuw voer geeft. Ook kan je het beste niet te vaak van voer wisselen. Dieren hebben lang niet zo veel behoefte aan variatie als wij mensen, dus in principe is het niet nodig.
Natvoer of droogvoer?
Of je natvoer of droogvoer geeft, is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Voor beide varianten is wat te zeggen. Natuurlijk hoeft het niet een of-of-situatie te zijn. Je kunt er ook voor kiezen om het te combineren.
Bij droge brokken is tijdens de productie bijna al het water eruit gehaald. Een voordeel hiervan is dat het een stuk langer houdbaar is dan natvoer wanneer de verpakking eenmaal open is. Er wordt wel eens gezegd dat het beter is om dieren brokken in plaats van blikvoer te geven, omdat het tegen tandplak zou helpen. Hoewel het klopt dat door de kauwbeweging de tanden mechanisch schoongemaakt worden, kunnen er ook plakkerige brokresten tussen de tanden en kiezen blijven zitten en hier juist tandplak veroorzaken. Wel bestaan er speciale hondenbrokken om gebitsproblemen te voorkomen. Door de grootte, vorm, structuur en ingrediënten gaan ze het ontstaan van tandplak en -steen tegen.
Het grote voordeel van natvoer is dat honden en katten het vaak lekkerder vinden dan droogvoer. Een van de redenen hiervoor is dat het sterker ruikt, dit werkt als stimulans voor de eetlust. Een ander voordeel is dat er zo veel water in natvoer zit. Vooral bij dieren waarbij de wateropname gestimuleerd moet worden is dit nuttig. Dit is bijvoorbeeld het geval bij honden en katten met blaas- of nierklachten. Zonder dat ze veel extra hoeven te drinken krijgen ze toch meer water binnen.
Standaard voeding
Voor gezonde dieren die geen bijzondere aanleg hebben voor gezondheidsklachten is een standaard voeding van goede kwaliteit zeer geschikt. Hierin zitten alle voedingsstoffen die je hond of kat nodig heeft om gezond en fit te blijven. Binnen de standaardvoeding zijn er nog veel keuzes te maken voor wat betreft kwaliteit, smaak en prijs.
Als mens worden we steeds bewuster van onze omgeving. Zo wordt er steeds vaker voor duurzame en biologische producten gekozen. Ook voor onze honden en katten bestaat er biologisch voer. Dit voer is te herkennen aan het keurmerk ‘biologisch’, ‘eco’, of ‘bio’. Dit keurmerk is wettelijk beschermd en geeft aan dat voor het product alleen vlees is gebruikt van dieren die volgens de biologische eisen gehouden worden, dat er geen toegevoegde chemische middelen in zitten en dat er geen genetisch gemanipuleerde ingrediënten zijn gebruikt.
Gezondheidsvoeding
Wil je de voeding meer specifiek afstemmen op de situatie van je huisdier? Dan zijn er ook voedingen die extra ondersteuning kunnen geven aan jouw hond of kat. Zo is er voor iedere leeftijdscategorie voeding beschikbaar, en voeding speciaal voor gecastreerde of gesteriliseerde dieren. Ook is er voer ontwikkeld voor grote of juist kleine hondenrassen. De voedingsstoffen in deze voedingen zijn zo afgesteld dat ze tegemoet komen aan de behoeftes die je dier heeft. Ook is er een ruime keuze in hypoallergene, graanvrije en glutenvrije voeding. Voor honden is er ook nog de keuze uit krokante en geperste brokken.
Dieetvoeding
Bij bepaalde aandoeningen kan voer een essentiële rol spelen in de behandeling ervan. Blaasgruis bijvoorbeeld, een veelvoorkomend probleem bij katten, kan met behulp van het juiste dieet heel goed onder controle gehouden worden. Ook bij honden of katten met nierfalen kan er met behulp van een nierdieet een grote klinische verbetering van het dier optreden en kan het levensverlengend werken. Soms kan een dieetvoer zelfs dienst doen als volledige behandeling van een ziekte. Hyperthyreoïdie (een te snel werkende schildklier) bij katten bijvoorbeeld kan in sommige gevallen behandeld worden met bepaalde jodiumarme voeding (Hill’s y/d Thyroid Care – Prescription Diet – Feline). Het geven van medicatie kan hiermee overbodig worden.
Omdat dieetvoeding gezien kan worden als medicijn mag dit dan ook alleen ingezet worden nadat het door een dierenarts is voorgeschreven.
Snacks
Hondenkoekjes kunnen een nuttig hulpmiddel zijn bij de opvoeding en training van je hond. Kies het liefst voor verantwoorde koekjes met gezonde ingrediënten. Ook moet je uiteraard rekening houden met eventuele aandoeningen die je hond heeft. Bij een voedselallergie bijvoorbeeld, moet er gekozen worden voor een beloning die de allergie niet aanwakkert.
Hoewel katten lang zo makkelijk niet te trainen zijn met een lekkere beloning, lusten ze af en toe wel wat lekkers. Maar wees hier terughoudend in. Kattensnacks moeten echt een extraatje zijn en mogen nooit het normale voer vervangen!
Voeding voor konijnen en knaagdieren
De voeding van konijnen moet vooral bestaan uit ruwvoer (hooi). Dit zorgt voor vezels, die het darmstelsel actief houden. Daarnaast zorgt het kauwen ervoor dat de tanden en kiezen afslijten en op de juiste lengte blijven. Vers hooi moet te allen tijde beschikbaar zijn en mag onbeperkt gegeten worden. Als het konijn te weinig hooi eet, kan de darm stil komen te liggen en veel problemen veroorzaken.
Als aanvulling op het ruwvoer kan er een kleine hoeveelheid krachtvoer gegeven worden. Vaak wordt gemengd granenvoer gegeven, maar dit is niet aan te raden. Konijnen zullen alleen de lekkerste dingen (zoals de vetrijke pitten en zaden) eten en de rest laten liggen. De belangrijkste voedingsstoffen zitten echter in de pellets. Als die keer op keer blijven liggen, komt je konijn dus voedingsstoffen tekort. Het is beter om geperste brokjes te geven van goede kwaliteit, zoals Supreme Science Selective. Geef ook niet te veel van het krachtvoer, zo’n 20 gram per kg lichaamsgewicht per dag is voldoende. Als je konijn er te veel van eet zal hij namelijk minder ruwvoer eten. Bovendien is biks erg energierijk en bestaat er dus een kans op overgewicht.
Dagelijks mag er ook een beetje verse groenten gegeven worden, let er echter wel op dat niet alle groenten geschikt zijn voor konijnen! Ook groenten moeten met mate gegeven worden, om darmklachten te voorkomen. Fruit mag slechts in zeer beperkte mate gegeven worden, omdat er door de suikers gas in de darmen ontstaat. Ook werkt het dikmakend voor het konijn en kan hij er diarree van krijgen.
Ook voor knaagdieren geldt dat geperste brokken beter zijn dan gemengd voer. Voor cavia’s moet er bovendien vitamine C toegevoegd zijn aan het voer. In tegenstelling tot onze andere huisdieren kunnen cavia’s dit niet zelf in hun lichaam aanmaken en moeten ze het met de voeding binnenkrijgen. Konijnenvoer is dus niet geschikt om aan cavia’s te geven.
Feedwise helpt om het beste voer te kiezen voor jouw hond of kat
Het veterinaire team van Medpets werkt met Feedwise, een speciale voedingstool om voor jouw hond of kat te bepalen welk voer het best bij hem past. Feedwise zorgt voor een gratis onafhankelijk voedingsadvies op maat.