Hoe houd je je puppy gezond?
Geschreven door tommy |
Dit artikel is geschreven door Royal Canin. Een gezonde pup is een blije pup. Daarom wil je je puppy zo goed mogelijk in conditie houden en dus goed voor hem zorgen. Wij helpen je daarbij.
Gebitsverzorging puppy
Slechts 2% van de eigenaren leert zijn of haar puppy wennen aan tandenpoetsen. En dat is ontzettend jammer, want gebitsverzorging is zo belangrijk. De gevolgen van tandplak en tandsteen kunnen op latere leeftijd behoorlijk ernstig en pijnlijk zijn. Uiteindelijk kan je hond zelfs zijn tanden verliezen.
Leer je puppy daarom het liefst al op jonge leeftijd te wennen aan een dagelijkse poetsbeurt. Voeg de handeling toe aan jullie routine, bijvoorbeeld na de laatste wandeling, of juist voor de ochtendwandeling.
Vachtverzorging
Zeker als je puppy een langharige vacht heeft, is dagelijkse verzorging een must. Het voorkomt nare klitten en regelmatige kam- en borstelbeurt maakt de verzorging minder intensief, zowel voor jou als je puppy. Zorg dat je de juiste spullen gebruikt, die passen bij de vacht van jouw puppy.
Maar ook honden met een kortere vacht, kun je het best laten wennen aan vachtverzorging. Zo leert je pup wennen aan het feit dat je aan zijn lijf zit en zo kun jij sneller parasieten of oneffenheden ontdekken en dan snel ingrijpen om je puppy gezond te houden.
Juiste puppyvoeding
Voeding kan heel veel doen voor de gezondheid van je puppy. Door hem een voeding te geven die past bij zijn levensfase, -stijl en ras ondersteun je zijn gezondheid op de best mogelijke manier.
Puppy’s zijn nog volop in de groei en dat vraagt dus om een andere samenstelling van de voeding dan voor volwassen honden.
Omdat er grote verschillen zijn tussen de verschillende honden(rassen), zijn er ook veel verschillende voedingen. Er zijn puppyvoedingen voor heel kleine honden, heel grote honden, maar ook voor heel actieve en juist minder actieve honden. Er zijn zelfs speciale voedingen voor bepaalde rassen om zo precies tegemoet te komen aan de specifieke voedingsbehoeften van dat ene ras.
Het is de moeite waard te onderzoeken welke voeding het meest geschikt is voor jouw puppy.
Castratie/sterilisatie
Het is een misverstand dat je puppy na castratie/sterilisatie ook meteen volwassen is. De meeste pups kunnen nog het beste speciale puppyvoeding blijven eten, tot zij volgroeid zijn. Wanneer dat is, is afhankelijk van de grootte van jouw pup.
Overleg altijd met je dierenarts of en wanneer het verstandig is om je hond te castreren/steriliseren.
Beweging
Bewegen is goed om overgewicht te helpen voorkomen. Overgewicht kan leiden tot:
- Huidaandoeningen
- Suikerziekte
- Blaasgruis / blaasstenen
- Verlaagde weerstand
- Gewrichtsproblemen
Pas op dat je met je puppy niet te veel beweegt omdat zijn botten en gewrichten nog volop in de groei zijn. Bouw de beweging langzaam op.
Spelen (met geschikt speelgoed), trainen en wandelen houdt je puppy niet alleen fit, het is ook goed voor jullie band. Door veel tijd met je puppy door te brengen, groeit het vertrouwen in elkaar.
Dierenarts en vaccinaties
Naast de vaste momenten dat je naar de dierenarts gaat voor de vaccinaties, is het ook belangrijk dat je minimaal 1 keer per jaar naar de dierenarts gaat voor een gezondheidscheck. Zo kan je dierenarts in de gaten houden of je puppy niet te zwaar wordt, of hij nog vrij is van parasieten en kan een eventueel gezondheidsprobleem vroegtijdig gezien worden.