Service
Winkelwagen
Menu
Dierendag komt eraan! Profiteer van kortingen tot 35% Lees meer

Hoe kies je het perfecte tuigje voor jouw hond?

Een ontspannen wandeling met je hond begint bij een goede uitrusting. Een tuigje kan daarbij natuurlijk niet ontbreken. Een hondentuigje biedt vele voordelen voor jou en je hond. Buiten comfort geeft het ook een vorm van veiligheid tijdens jullie wandelingen. Er zijn veel verschillende soorten tuigjes waar je uit kunt kiezen in verschillende modellen, kleuren en maten. Super fijn maar welk tuigje is dan het meest geschikt en waar let je op bij het uitkiezen ervan? We bespreken de meest voorkomende varianten met je!

hond wandelen tuigje

Bij de aanschaf van een hondentuig is het belangrijk om te kijken naar een goede pasvorm voor jouw hond en welk materiaal er wordt gebruikt. Kijk hierbij goed naar het gewicht en de bouw van je hond. Ook uitstraling en het gebruiksdoel spelen mogelijk een rol bij je keuze, maar het comfort voor je hond staat natuurlijk voorop. Zo kunnen jullie optimaal genieten van jullie wandelingen!

In tegenstelling tot een halsband wordt bij een hondentuig de druk gelijkmatig verdeeld over de rug, borst en nek van je hond. Dit helpt bij het voorkomen van rug- en nekproblemen en zorgt hierdoor voor meer comfort. Bij het kiezen van een hondentuig kun je het beste van tevoren jouw gebruiksdoel bepalen om tot een goede keuze te komen.

Redenen om voor een hondentuig te kiezen:

  • Ontspannen wandelingen samen met je hond
  • Het voorkomen van ontsnapping
  • Voorkomen van blessures
  • Je hebt een hond met een gevoelige rug, nek en/of schouders
  • Comfort en veiligheid
  • Controle
  • Sporten
  • Autorijden

Heb je jouw doel bepaald dan kun je wat gerichter gaan kijken naar welk tuigje hier het beste bij past.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een hondentuig?

Er zijn een aantal punten belangrijk bij het kiezen van een geschikt tuig voor jouw hond.

Een juiste pasvorm

Iedere hond is anders en daarmee ook de pasvorm. Welke pasvorm het beste bij jouw hond past hangt af van de lichaamsbouw van je hond en jullie persoonlijke voorkeur. Een goed passend tuig:

  • Sluit nauw aan rond de borstkas van jouw hond waarbij er één vinger op beide flanken tussen het tuigje en de huid moet kunnen.
  • Verdeelt de trekkracht tijdens het wandelen over het lichaam van je hond.
  • Oefent geen druk uit op de luchtpijp.
  • Mag niet schuren in de oksels.
  • Laat de schouders vrij. Zo wordt overbelasting op spieren en pezen in de nek en schouders voorkomen en ontstaan er minder schuur- of drukplekken op de huid.
  • Heeft een bevestigingshaak op de rug die niet niet voorbij de ribben komt. Bij een goed passend hondentuigje blijft de ribbenkast vrij waardoor de longen altijd voldoende ruimte hebben om uit te zetten.

Het materiaal

Waar jouw ideale harnas van is gemaakt speelt mogelijk een rol bij je keuze voor de aanschaf van een tuig. Er zijn verschillende soorten materialen te vinden; gevoerd of niet gevoerd, met fleece of zonder. Gemaakt van leer, nylon, neopreen, 3D mesh of polyester. Wil je een tuig dat weersbestendig is en waar je hond mee kan zwemmen dan kun je het beste kiezen voor materiaal dat gewassen mag worden. Heb je een hond met een dunne vacht dan is een dikkere voering van groot belang.

Tuigjes met een goede pasvorm

Wat is het beste hondentuig?

Er bestaan veel verschillende soorten tuigjes voor honden. De meest voorkomende zijn het Y-tuig en het H-tuig. Deze hebben beide hun naam te danken aan hun vorm. Daarnaast zijn ook het borsttuig en het instaptuig bij veel mensen bekend.

Y-tuigjes

Hebben een rugvlak welke met twee bandjes om de buik wordt bevestigd en twee bandjes die vanaf de rug aan weerszijden van de nek naar voren lopen. Dit Y-stuk loopt vervolgens door richting de buik. Een Y-tuig sluit goed aan op het lichaam en laat de borst en schoudergewrichten vrij. Hierdoor heeft je hond veel bewegingsvrijheid bij de voorpoten en blijven spieren en pezen onbelast. Een passend Y-tuig zit niet direct in de oksels en is goed te verstellen door middel van gespen, zowel bij de hals als de buik. Zoals bij het Hunter hondentuig.

H-tuigjes

Lijken op het Y-tuig maar beweegt wat minder soepel bij de schouders doordat het voorste en achterste gedeelte van het tuig aan elkaar vastzitten zonder gespen.

Borsttuigjes

Hebben een horizontale band die om de borst zit. Ze zijn gemakkelijk om te doen over de kop van je hond. Door middel van een buikband met gesp wordt dit tuig gesloten. De horizontale band loopt hierbij over de borst en schoudergewrichten van je hond. Bij het bewegen van de voorpoten ontstaat hierdoor druk op de borstband en dus automatisch ook op de schouders en borst van je hond. Dit kan de bewegingsvrijheid belemmeren en voor blessures zorgen. Als jouw hond niet trekt is dit een kleiner probleem. Heb jij echter een hond die weleens trekt tijdens de wandeling dan is dit misschien niet de beste keuze voor jullie!

Instaptuigjes

Bestaan meestal uit één geheel waar je hond makkelijk in kan stappen. Er loopt geen band van de hals naar de buik. De voorste band loopt over het borstbeen en geeft hierdoor gemakkelijk druk op de luchtpijp. Het bevestigingshaakje op de rug zit vaak wat verder naar voren, waardoor de schouders minder bewegingsvrijheid hebben en de banden makkelijker schuren in de oksels.

Andere soorten

Naast de standaard hondentuigjes bestaan er ook nog ontsnappingstuigjes en tuigjes speciaal ontworpen voor de hondensport.

Hoe kies je de juiste maat voor jouw hond?

Ook bij een Y-tuig is het belangrijk om te kijken naar de beste keuze voor jouw hond. Een goed tuig is:

  • Makkelijk om te doen bij je hond
  • Verstelbaar bij zowel de buik als de hals, zodat deze altijd passend gemaakt kan worden voor jouw hond
  • Groot genoeg bij de borst (er moet een vuist tussen kunnen)
  • Lang genoeg bij het rugstuk, zodat deze niet in de oksels knelt

Wennen aan een tuig

Heeft jouw hond nog niet eerder een tuigje gedragen dan is het verstandig om je hond hier langzaam aan te laten wennen. Dit kan door dagelijks te oefenen. Begin met een leuke oefening waarbij het tuig in de buurt is, laat je hond daarna de kop door het gat steken en ga zo stap voor stap verder in het tempo dat jouw hond aan kan. Ga pas een stap verder als je merkt dat jouw hond zich volledig kan ontspannen. Door je hond te dwingen kun je negatieve associaties creëren die lastiger zijn terug te draaien.

Meest gestelde vragen

Stopt mijn hond met trekken als ik een tuig gebruik?

Zowel een halsband als een hondentuig zijn niet bedoeld om het trekken te corrigeren. Vaak lopen honden met een tuigje wel rustiger en voelen ze zich comfortabeler. Maar heb je een hond die aan de riem trekt dan is het zinvol hierop te gaan trainen.

Kan ik ook een tuigje kopen als mijn hond nog een pup is?

Juist als je een pup hebt is het belangrijk om een goede start te maken. Een pup ontdekt de wereld nog volop en jij zult je hond hierin moeten begeleiden. Door al op jonge leeftijd met een tuigje te wandelen kun je gaan trainen op een comfortabele manier. Je pup groeit natuurlijk nog, dat kan betekenen dat je tijdens de groei meerdere keren een andere maat zult moeten aanschaffen tot je pup is uitgegroeid.

Wanneer kan ik het beste een veiligheidstuig aanschaffen?

Wanneer jouw hond angstig is en makkelijk ontsnapt is het gebruik van een veiligheidstuigje verstandig. Dit tuigje heeft een Y-stuk bij de borst en draagt comfortabel. Het verschil met een gewoon tuig is dat het veiligheidstuig een extra buik- of heupgordel heeft met een handvat op de rug. Het tuigje beschikt over meerdere verstelbare riemen en zorgt ervoor dat jouw hond niet zomaar uit het tuig kan ontsnappen. Bij de meeste veiligheidstuigjes kan het achterste gedeelte worden verwijderd als deze niet meer nodig is voor jouw hond.

Hoe kies ik de juiste maat voor mijn hond?

Meten is weten! Om zeker te weten welke maat het beste bij jouw hond past is het belangrijk om je hond op te meten. Hoe je dit doet? Bekijk de instructievideo hier.

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen?

Neem dan gerust contact op met ons veterinaire team via dierenarts@medpets.nl