Service
Winkelwagen
Menu
Winter Deals: kortingen tot 50% op alles voor jouw huisdier! Lees meer

Hoe vaak geef je een hond een wormenkuur?

Geschreven door Mara |

We krijgen vaak de vraag hoe vaak een hond een wormenkuur moet krijgen. Daarbij dan vaak ook de vraag met welk product en tegen welke wormen. Om dit te kunnen beantwoorden is het belangrijk dat je weet waarom je je hond moet ontwormen en ook tegen welke wormen. In dit artikel geven we antwoord op de meest gestelde vragen als het gaat over het ontwormen van een hond.

Hoe vaak geef je een hond een wormenkuur?

Het ontwormen van jouw hond in het kort:

Waarom moet je een hond ontwormen?

Dit is misschien wel de belangrijkste vraag om eerst te stellen. Je ontwormt je hond natuurlijk omdat je wilt dat je hond geen wormen heeft en hier klachten van krijgt. Een dier kan bijvoorbeeld diarree krijgen, hoestklachten en vermageren door een wormbesmetting. Een andere belangrijke reden om je hond te ontwormen is het feit dat wormen die bij je hond voor kunnen komen ook overgebracht kunnen worden op mensen. Je ontwormt dus ook voor jezelf, je gezin en je leefomgeving, om de kans op een wormbesmetting bij mensen te verkleinen.

Wormen die bij je hond voor kunnen komen zijn de rondwormen (spoelwormen, haakwormen en zweepwormen), lintwormen (inclusief de vossenlintworm), hartwormen en longwormen.

Voor mensen zijn vooral de spoelwormen gevaarlijk omdat de larfjes van deze wormen een trektocht maken door het lichaam en terechtkomen in de ogen, hersenen en ruggenmerg. Als de larfjes door de longen trekken kunnen bronchitis klachten ontstaan. Ook de vossenlintworm is schadelijk voor mensen, door de cysten die gevormd kunnen worden in lever en longen.

 

Relevante producten

Hoe vaak per jaar moet je een hond ontwormen?

Hoe vaak je een hond moet ontwormen zal afhangen van een aantal factoren. Dit kan dus verschillen per dier. Je moet in ieder geval nadenken over de leefomgeving van de hond, het voedsel en het gedrag. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Komt je hond in contact met andere honden of mogelijk besmette omgeving, zoals parken, speelweiden en zandbakken?
  • Krijgt je hond rauw vlees te eten?
  • Eet je hond slakken?
  • Jaagt je hond of eet je hond wel eens vogels of andere kleine dieren?
  • Woon je in een omgeving waar de vossenlintworm voorkomt?

Afhankelijk van bovenstaande vragen kan je hond in een risicogroep worden ingedeeld, op basis waarvan een ontwormadvies kan worden gegeven. De ontworm frequentie kan hierdoor variëren van 1-2 x per jaar tegen spoelwormen voor als je hond weinig buiten komt en geen contact heeft met andere dieren tot zelfs maandelijks tegen zowel spoelwormen als lintwormen bij hoog risico honden. Op zoek naar een handige manier om uit te zoeken hoe vaak je een hond moet ontwormen? Gebruik dan onze wormwijzer!

Als je op zoek bent naar een meer algemeen advies, dan is het verstandig om alle honden 4 x per jaar te ontwormen. Dit kan echt verschil maken voor de besmettingsgraad van de omgeving met wormeieren. Daarmee is de kans dat andere dieren en mensen zich besmetten met wormen veel kleiner. Het is daarbij belangrijk om alle dieren binnen een huishouden tegelijk te behandelen.

Hoe kan ik zien dat mijn hond wormen heeft?

Je kunt zeker niet altijd zien dat je hond wormen heeft. Bij een heftige lintwormbesmetting kun je soms lintwormstukjes zien rond de anus. Deze zien er dan uit als rijstkorreltjes. Het is dan belangrijk je hond ook goed te controleren op vlooien, omdat dit een belangrijke overbrenger is van de lintworm. Een andere worminfectie zie je vaak niet aan de buitenkant. De symptomen die je hond kan laten zien (bijvoorbeeld diarree of hoesten) zijn vaak weinig specifiek. Een ontlastingsonderzoek kan een wormbesmetting bevestigen. Dit kun je door je dierenarts laten uitvoeren.

Welke wormmiddelen zijn het best om te gebruiken voor het ontwormen van een hond?

Er zijn heel veel verschillende middelen tegen wormen voor honden. Meestal gaat het om tabletten of pasta’s. Het is belangrijk te weten dat de meeste van deze producten alleen werken op het moment dat je ze aan je hond geeft. Je kunt dus niet preventief ontwormen. Omdat je niet altijd zeker weet of je hond wormen heeft op het moment dat je de tabletten of pasta geeft, wordt vaak wel gesproken over preventief ontwormen.

De meeste ontwormingsproducten werken zowel tegen spoelwormen als lintwormen. Daarnaast zijn er nog producten die ook tegen longwormen en hartwormen werken. Zo een breed werkend middel is bijvoorbeeld Milbemax en aanverwante producten met dezelfde werkzame stoffen, zoals Milprazon of Milpro.

Een ander product dat veel gebruikt wordt is Drontal. Zowel Milbemax als Drontal zijn daarbij werkzaam tegen spoelwormen en (vossen)lintwormen. Alleen de Milbemax werkt daarnaast ook tegen hartwormen en longwormen. Panacur is een andere tablet waarmee je kunt ontwormen. Deze werkt tegen de meeste maagdarmwormen, longwormen en kan ook ingezet worden in de behandeling tegen Giardia.

Als je liever een pasta gebruikt, is de Vitaminthe Pasta bijvoorbeeld geschikt voor de standaard ontworming tegen spoelwormen en lintwormen. Deze werkt niet tegen de vossenlintworm. No Worm heeft een breed assortiment aan zowel tabletten als ontwormingspasta. Wij kunnen je uiteraard adviseren over het best inzetbare product voor jouw hond.

Hoe vaak en waarmee moeten pups worden ontwormd?

Tot de leeftijd van 6 maanden moet je pups vaker ontwormen dan volwassen honden. Het advies is om vanaf 2 weken leeftijd zowel moederhond als pups elke 2 weken te ontwormen tot 2 weken na het spenen. Vanaf dat moment maandelijks tot ze 6 maanden oud zijn. Vanaf dat moment kan de wormwijzer worden gebruikt om de ontwormfrequentie te bepalen.

Pups vallen in een andere categorie dan volwassen honden als het gaat om het ontwormen. Pups kunnen namelijk meer klachten krijgen van een wormbesmetting en raken ook makkelijker besmet. Ze kunnen in de baarmoeder al besmet worden als de moederhond wormen heeft. Daarnaast ook door het zogen.

Niet alle middelen zijn geschikt om aan jonge pups te geven. Producten die wel gebruikt kunnen worden zijn bijvoorbeeld de Drontal Pup en Vitaminthe Pasta 10 ml met het speciale opzetstukje voor pups en kittens.

Hoe snel werkt een wormenkuur voor honden?

Een wormenkuur werkt zolang het in de darmen zit. Daar doodt het de volwassen wormen en vaak ook enkele voorstadia (larven). Omdat hele jonge larfjes vaak niet worden gedood kan het nodig zijn om de behandeling na 2-3 weken te herhalen. Dan is het dus wel handig als je vooraf weet of je hond ook echt wormen heeft. Als het middel tegen wormen is uitgescheiden is de werking dus ook weg. Je moet er daarom ook rekening mee houden dat een hond zich dus makkelijk weer opnieuw kan besmetten. Honden die dus hoog risico hebben om besmet te worden door het eten van rauw vlees, jagen, veel contact met andere honden, etc. moeten daarom dus heel regelmatig worden ontwormd. Hier kan de wormwijzer dus weer helpen.

Soms kun je na het ontwormen wormen terugvinden in de ontlasting van je hond, maar dit zie je niet altijd.

Kan mijn hond ziek worden van de ontworming?

Houd er altijd rekening mee dat een hond kan reageren op het ontwormmiddel. Meestal zien we klachten als braken of diarree. Braakt je hond na het geven van de tablet of pasta neem dan contact op met je dierenarts om te overleggen of het nodig is de behandeling te herhalen, al dan niet met een ander product.

Sommige hondenrassen kunnen minder goed tegen bepaalde werkzame stoffen in ontwormmiddelen. Deze honden kunnen dan zelfs hersenverschijnselen laten zien. Het gaat hier dan om hondenrassen die een risico hebben op een bepaald gendefect, namelijk het MDR1 gendefect. Gevoelige honden voor dit defect zijn bijvoorbeeld Collie-achtigen, de Australian Shepherd, Australian Cattle Dog, Duitse Herder, Bobtail, Zwitserse Witte Herder en bepaalde Windhondenrassen. Twijfel je over het geschikte product voor jouw hond? Neem dan contact op met je dierenarts of met Medpets via dierenarts@medpets.nl.

Hoe geef ik de ontworming aan mijn hond?

De ontworming voor honden zijn vaak tabletten of een pasta die je 1 x, of soms gedurende 2-3 dagen moet geven. Je geeft deze middelen in de bek. Het maakt vaak niet uit of je het met of zonder voedsel geeft. Dit hangt meestal af van het gemak waarmee je medicatie kunt geven aan jouw hond specifiek. Lees dit wel altijd goed na in de bijsluiter.

Wat kan ik zelf doen om wormbesmetting te voorkomen?

Er zijn een aantal maatregelen die je zelf kunt nemen, naast het regelmatig ontwormen van je hond, om de kans op een wormbesmetting bij je dier, maar ook bij jezelf, je gezin en je omgeving te verlagen of zelfs te voorkomen:

  • Ruim de poep van je hond zoveel als mogelijk op. Gooi het daarbij bij het restafval of in de speciale vuilnisbakken voor hondenpoep. NIET bij het GFT afval of op de composthoop en spoel het niet door het riool. Dan komen eventuele wormeitjes uiteindelijk juist weer in de omgeving.
  • Dek een zandbak af als er niet in gespeeld wordt en laat je hond niet poepen op een kinderspeelplaats. Vervang het zand in de zandbak 1-2 x per jaar.
  • Was regelmatig je handen en leer dit ook je kinderen. Was zeker de handen voor het eten.
  • Draag eventueel handschoenen als je in de tuin werkt.
  • Was groente en fruit voor het eten.

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.