Hoe vaak geef je een kat een wormenkuur?
Geschreven door Mara |
Een veel voorkomende vraag is hoe vaak een kat ontwormd moet worden. Daarbij hoort dan vaak de vraag hoe je een kat het best een wormenkuur kunt toedienen. Het is daarbij belangrijk om te weten dat voor een kat andere richtlijnen gelden dan voor honden. Bij de kat komen ook andere wormen voor. In dit artikel leggen we uit waar je aan moet denken als het gaat over het ontwormen van een kat.
Het ontwormen van jouw kat in het kort:
- Ontwormen om problemen te voorkomen
- Binnenkatten gemiddeld 1-2 keer per jaar, buitenkatten 3-4 keer per jaar ontwormen
- Gebruik hier middelen voor, zoals: Adimere Ontworming Kat, Milbemax, Dronspot, Panacur of Vitaminthe
Waarom moet je een kat ontwormen?
Je ontwormt je kat omdat je niet wilt dat je kat klachten krijgt van wormen. Wormen kunnen maag-darmklachten geven, zoals braken en diarree. Ook hoesten en vermageren kunnen symptomen zijn van een zware worminfectie. Waar mensen zich vaak niet bewust van zijn, is dat de wormen die bij katten voor kunnen komen ook schadelijk kunnen zijn voor mensen. Ontwormen van katten is dus ook belangrijk om de kans op een wormbesmetting bij jezelf, je kinderen en je leefomgeving te verkleinen.
Bij katten kunnen net als bij honden rondwormen voorkomen, maar bij katten spelen vooral spoelwormen en haakwormen een rol. Lintwormen zien we ook vaak bij katten, zeker omdat katten vaak veel buitenleven en makkelijker besmet kunnen raken met vlooien. De vossenlintworm is voor katten niet relevant. Hartwormen en longwormen kunnen ook klachten geven bij katten.
Katten kunnen zich makkelijk besmetten met spoelwormen, zeker als ze buiten leven en regelmatig jagen. Deze spoelwormen zijn daarmee ook het gevaarlijkst voor mensen. De larfjes maken een trektocht door het lichaam en kunnen terechtkomen in de ogen, hersenen en het ruggenmerg waar ze dus klachten kunnen geven. Larfjes die door de longen kruipen kunnen bronchitis klachten geven. Het is dus belangrijk om dit te voorkomen door je kat regelmatig een wormenkuur te geven!
Hoe vaak per jaar moet een kat ontwormd worden?
Hoe vaak je je kat een wormenkuur moet geven hangt van een aantal factoren af. Hier is dus geen standaard antwoord op. Het belangrijkste onderscheid wordt gemaakt tussen buitenkatten en binnenkatten. Dit bepaalt de risicogroep waarin je kat wordt ingedeeld en daarmee de frequentie van ontwormen. Voor binnenkatten volstaat het vaak om 1 tot 2 x per jaar te ontwormen tegen spoelwormen. Buitenkatten moeten minimaal 4 x per jaar ontwormd worden tegen spoelwormen, of vaker als ze veel jagen. Katten met vlooien moeten ook worden behandeld tegen lintwormen.
Gebruik onze wormwijzer om makkelijk uit te zoeken hoe vaak je jouw kat moet ontwormen!
Als je het lastig vindt om voor je kat te bepalen hoe vaak je moet ontwormen kun je in eerste instantie uitgaan van 4 x per jaar. Dit zorgt voor significant minder wormeitjes in de omgeving en daarmee een veel kleinere kans dat andere dieren en mensen zich kunnen besmetten met wormen. Behandel wel alle dieren in huis tegelijk!
Hoe kun je zien dat je kat wormen heeft?
Een wormbesmetting is niet altijd zichtbaar aan de buitenkant. Als je kat lintwormen heeft, dan kun je kleine lintwormstukjes zien als rijstkorreltjes rond de anus. Vaak heeft je kat dan ook vlooien, dus controleer hier dan goed op, of zorg voor een preventieve vlooienbestrijding. Katten die besmet zijn met spoelwormen kunnen deze nog wel eens uitbraken. Verder merk je vaak weinig aan je kat. Ontlastingsonderzoek is dan de enige manier om vast te stellen of je kat besmet is met wormen. Je dierenarts kan dit onderzoek doen.
Welke wormmiddelen kun je gebruiken bij katten en hoe geef je ze?
Er zijn verschillende ontwormmiddelen die je voor je katten kunt gebruiken. Net als voor honden heb je de tabletten, zoals Adimere Ontworming -Kat en Milbemax en pasta’s, zoals Vitaminthe. Ook zijn er merken met zowel tabletten als pasta, zoals Panacur. Omdat niet alle katten zich makkelijk laten ‘pillen’ zijn er voor katten ook spot on producten ontwikkeld, die je dus op de huid in de nek kunt druppelen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld de Dronspot kiezen.
Adimere en Drontal werken tegen de rondwormen en de lintwormen. Als je tegen hartwormen wilt beschermen kies je de Milbemax of producten met dezelfde werkzame stof als Milpro of Milprazon. De werkzame stof in Dronspot is werkzaam tegen de longwormen die bij katten voor kunnen komen.