Service
Winkelwagen
Menu
Winter Deals: kortingen tot 50% op alles voor jouw huisdier! Lees meer

Hond weigert eten, maar eet wel snoepjes

Geschreven door Mara |

Ken je dat? Je hond wil zijn normale voer niet eten, maar snoepjes en koekjes gaan er goed in. Waarom doet je hond dit? Dat leggen we uit!

corgi kijkt omhoog boven volle voerbak

Mijn hond wil zijn voer niet eten

Er zijn een aantal redenen te bedenken waarom je hond zijn voer niet wil eten. Wat er bij jouw hond speelt hangt wel af van de algehele conditie van je hond. Is je hond verder fit, maar wil hij alleen zijn eten niet? Dan kun je best zelf wat dingen gaan proberen om de eetlust van je hond weer te stimuleren.

Wil je hond niet eten en lijkt hij verder ook minder fit dan je gewend bent? Ga dan naar je dierenarts. Er is dan waarschijnlijk een lichamelijke oorzaak voor de verminderde eetlust.

Je hond is een selectieve eter

Je hond kan een selectieve eter zijn, wat wil zeggen dat hij een voorkeur heeft voor een bepaalde smaak of structuur van de voeding. Staat een zak brokken te lang open, dan kan dit een verandering geven in de geur van de brokken. Ook de textuur van de brok kan veranderen naarmate een zak langer open is. Let dus goed op hoe je de brokken bewaard. Voor de meeste brokken is dit een luchtdichte en donkere verpakking, zoals een voerton. Koop een zak voer van het formaat dat je hond in 4-6 weken op kan eten.

Natvoer kan ook zijn smakelijkheid verliezen na openen. Bewaar natvoer niet langer dan 24 uur in de koelkast. Geef het voer ook niet te koud. Dit kan het natvoer harder maken en minder geurend.

Het kan ook zijn dat je hond van variatie houdt. Wissel dan eens van voersmaak. De meeste hondenbrokken zijn in kleine verpakkingen beschikbaar, zodat je makkelijker af kunt wisselen.

Je hond krijgt veel koekjes tussendoor

Als je gewend bent je hond veel te belonen met hondenkoekjes en ander lekkers, dan kan het dat je hond zijn normale voer niet meer lekker genoeg vindt. En omdat je toch met regelmaat beloond, wacht hij dus gewoon tot er wat beters komt dan zijn voer.

Misschien krijgt je hond ook wel restjes van tafel of stukjes van het fruit dat je zelf eet. Dit kan voor je hond ook een reden zijn om zijn eigen voer te laten staan.

Geef dus niet te veel beloningen. Beperk de hoeveelheid snacks tot maximaal 10% van zijn dagelijkse voerhoeveelheid. Laat je hond daarnaast niet van tafel mee-eten. Zo kan je hond zijn interesse in het voer weer terug krijgen.

Je hond kan ziek zijn

Er kan een medische oorzaak zijn voor de verminderde eetlust van je hond. Je hond heeft bijvoorbeeld last van zijn bek of van zijn maag. Het normale voer is dan niet meer aantrekkelijk genoeg om van te eten. Koekjes kunnen dan nog net de drempel zijn om wel te willen eten.

Wil je hond van de ene op de andere dag opeens niet meer eten? Ga dan naar je dierenarts om een medische oorzaak uit te sluiten.

Je hond wil niet eten door stress

Als er iets is veranderd in de omgeving van je hond kan dit stress veroorzaken. Denk aan een verhuizing, een verandering binnen het gezin of een traumatische gebeurtenis. Dit kan allemaal invloed hebben op het eetgedrag van je hond.

Heb je het idee dat je hond stress heeft en hierdoor niet wil eten? Probeer dan eens supplementen om je hond te ondersteunen.

Er zijn ook speciale voedingen die stress (en stress gerelateerde klachten) bij een hond kunnen ondersteunen, zoals de Hill’s i/d Stress Mini – Digestive Care – Prescription Diet – Canine of Royal Canin Medium Relax Care – Hondenvoer.

Relevante producten

Wat kan ik doen om de eetlust van mijn hond weer terug te brengen?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de eetlust van je hond voor zijn voeding weer te stimuleren.

Hanteer een vast voerschema voor je hond

Bied je hond meerdere keren per dag voer aan. Geef bijvoorbeeld 2-3 x per dag een deel van zijn voeding. Geef je hond dan 30 minuten de tijd om te gaan eten. Eet hij niet? Haal het voer dan weg en probeer het bij het volgende eetmoment opnieuw.

Blijf consequent in je gedrag. Het kan even duren voor je hond het eetpatroon oppakt. In tegenstelling tot katten kunnen honden prima een paar dagen met minder of geen voedsel. Je hoeft dus niet in paniek te raken als je hond 2 eetmomenten heeft overgeslagen.

Zorg dat je je niet laat verleiden om het gemis aan eetmomenten te compenseren met snoepjes en ander eten. Eet je hond zijn eigen voer niet? Dan ook geen beloning.

Pakt je hond het ritme op, dan kun je je hond weer tussendoor gaan belonen. Houd dan wel de hoeveelheid snacks in het oog en geef nooit meer dan 10% van de dagelijkse voerhoeveelheid.

Varieer met het voer van je hond

Heb je echt een kieskeurige eter, dan kun je er ook voor kiezen variatie aan te brengen in het voer. Wissel van smaak of kies een keer natvoer. Maak de brokken eens nat met wat kookvocht van groente of meng een kleine hoeveelheid gekookte kip of witvis door de brokken.

Mijn oudere hond wil niet meer eten, maar eet wel snoepjes

Op het moment dat een oudere hond zijn voer niet meer wil eten, maar wel nog snoepjes eet, wordt de kans op een medische oorzaak groter.

Je hond kan bijvoorbeeld last hebben van het gebit. Er kan een ontsteking zitten in de bek, of een losse of gebroken tand. De organen van een oudere hond kunnen ook minder goed gaan werken. Denk bijvoorbeeld aan de nieren of de lever. Je hond kan zich dan misselijk gaan voelen, waardoor het normale voer zijn glans heeft verloren en alleen de snoepjes nog verleidelijk genoeg zijn om op te eten.

Het kan ook dat de brokken te hard of te groot zijn geworden voor je hond. Vaak zie je dan wel dat de eetlust geleidelijk minder wordt.

Het is dan wel belangrijk om een medische oorzaak uit te laten sluiten door je dierenarts. Is je hond verder gezond? Kies dan een aangepaste senior brok voor je hond, bijvoorbeeld de Royal Canin Medium Ageing 10+ – Hondenvoer of Hill’s Science Plan – Mature/Adult – Large.

Speciale hondenvoer voor kieskeurige eters

Veel voermerken hebben hondenvoer ontwikkeld voor de kieskeurige eters.

Royal Canin heeft bijvoorbeeld het Royal Canin Mini Exigent – Hondenvoer en het Royal Canin Exigent Wet – Hondenvoer. De brokjes hebben een krokante buitenkant met een zachte binnenkant en een extra lekker smaak.

Josera Sensiplus – Hondenvoer is ook speciaal voor kieskeurige honden.

Biofood heeft ook een variant voor kieskeurige kleine honden: Biofood Sensitive Mini.

Voor grotere honden heeft Happy Dog de Happy Dog Supreme – Sensible Montana. Deze is graanvrij met licht verteerbaar paardenvlees en aardappel.

Eetlust opwekkers voor je hond

Je kunt ook iets aan de huidige voeding van je hond toevoegen om de eetlust van je hond te stimuleren.

Dit kunnen supplementen zijn die je hond wat extra energie en voedingsstoffen geven, zoals de Nutri-plus Gel of de Vetplus Complivit.

Soms kan het ook helpen om de darmflora een oppepper te geven door het geven van een probioticum gedurende 6-8 weken. Dit kan bijvoorbeeld met Dr. Ann’s Probiotics of Puur Probiotic. De maag ondersteunen met een supplement als Puur Gastri kan ook nog wel eens de oplossing zijn.

Wil je hond na 3-5 dagen nog steeds niks eten, weigert hij ook zijn snoepjes of laat hij op een andere manier zien dat hij echt niet lekker is? Ga dan naar je dierenarts!

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.