Service
Winkelwagen
Menu
Winter Deals: kortingen tot 50% op alles voor jouw huisdier! Lees meer

Gebit hond

Ondanks dat ongeveer 98% van de dierenartsen hondenbezitters aanraadt het gebit te reinigen, volgt maar zo’n 2% van de hondenbezitters die raad ook daadwerkelijk op. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat 80% van de honden ouder dan drie jaar gebitsproblemen heeft, terwijl maar 23% van de hondenbezitters aangeeft dat hun viervoeter een gebitsprobleem heeft.

Meer informatie

1 - 24 van 84 Producten

Gebitsproblemen

Wie wel eens een hond met gebitsproblemen heeft gezien of geroken, weet hoe belangrijk het is om het gebit van een hond goed te verzorgen. Behalve het meest opvallende probleem (de hond stinkt uit de bek) als gevolg van een slecht gebit, kan dit ook pijn veroorzaken en kan jouw hond zelfs tanden en kiezen verliezen. Veel erger is dat de gezondheid van jouw hond door gebitsproblemen in gevaar wordt gebracht. De bacteriën uit de mondholte kunnen verschillende vervelende ontstekingen veroorzaken in bijvoorbeeld hart, nieren en lever, met alle gevolgen van dien.

Gebitsverzorging

Toch is het beslist niet nodig om het zover te laten komen. De verzorging van het hondengebit is goed zelf te doen. Hiervoor zijn verschillende producten voor gebitsverzorging verkrijgbaar.

Hoe ziet de verzorging van het hondengebit eruit?

De gebitsverzorging van jouw hond bestaat uit het reinigen van de tanden en kiezen door middel van tandenpoetsen en de verzorging van de mondholte en het tandvlees met behulp van speciale producten.

Tandenpoetsen

Gebruik voor het poetsen bij voorkeur speciaal voor honden ontwikkelde tandenborstels en tandpasta. Meestal heeft de tandpasta een lekkere smaak, waardoor honden de tandpasta niet snel weigeren. Begin als het kan al vroeg met tandenpoetsen, het liefst als de pups tussen de 8 – 12 weken oud zijn. Daarna heeft de hond meer tijd nodig om te wennen aan het tandenpoetsen en sommigen wennen er nooit meer aan.

Poetsinstructie

Voor het poetsen hoeft de bek van jouw hond niet helemaal open. Het is in de meeste gevallen voldoende om de lip op te tillen en vervolgens alle zichtbare delen aan de buitenkant van de tanden en kiezen te reinigen. De binnenkant van de tanden en kiezen poetst jouw hond zelf met zijn tong. En een aantal tanden en kiezen van de bovenkaak schuren delen van tanden en kiezen in de onderkaak schoon.

Voorkomen van tandsteen

Hoe vaker je poetst, hoe sneller jouw hond eraan went en hoe beter het uiteraard voor het gebit van jouw hond is. Voor het voorkomen van tandsteen hoef je echter niet vaker dan een of twee keer per week te poetsen. Heb je er moeite mee om de tanden van jouw hond te poetsen, dan kan je meestal wel bij jouw dierenarts terecht voor een duidelijke uitleg en hulp.

Andere gebitsverzorgende producten

Naast tandenborstels en tandpasta, zijn er verschillende eetbare en andere producten verkrijgbaar die de mondhygiëne van jouw hond bevorderen:

  • Reinigingsdoekjes kunnen gebruikt worden tussen de poetsbeurten door, of wanneer jouw hond geen tandenborstel verdraagt.
  • Kauwsticks verwijderen een deel van de tandplak en tandsteen.
  • Supplementen in de vorm van poeders, zoals Orozyme Bucco-Fresh, en vloeistoffen (bijvoorbeeld Vet Aquadent) bevatten middelen waardoor tandplak wordt tegengegaan, bacteriën worden gedood en de adem van jouw hond fris blijft.
  • Verschillende merken diervoeders hebben brokken ontwikkeld die een gezond gebit te bevorderen
  • En tot slot zijn er nog diverse speeltjes die meehelpen om het gebit schoon en gezond te houden

Gun jouw hond een gezond gebit, zoek uit wat voor jou en jouw hond het prettigst werkt!

Controle door de dierenarts

Ook wanneer je een of meerdere van bovenstaande manieren van gebitsverzorging toepast, is het belangrijk het gebit van jouw hond regelmatig (minimaal jaarlijks) door jouw dierenarts te laten controleren. Wanneer je een of meerdere van de eerder genoemde symptomen van gebitsproblemen signaleert, is het belangrijk direct jouw dierenarts te raadplegen om erger te voorkomen.