Jouw paard wassen
Geschreven door Samantha |
Als jouw paard vies is of het is erg warm, dan wil je jouw paard graag wassen. Hierbij moet je alleen wel op een aantal dingen letten, voor zowel jullie veiligheid als de gezondheid van het paard. Ook is het belangrijk dat jouw paard altijd een positieve ervaring heeft, al helemaal met iets nieuws, zodat het paard de volgende keer weer met plezier op de wasplaats staat. In deze blog leg ik je uit hoe je het beste jouw paard kan wassen.
Een veilige wasplaats voor jouw paard
Als je jouw paard gaat wassen of afspoelen is het belangrijk een ondergrond te hebben met profiel, zodat er grip op is te krijgen. Dan kan je ook denken aan een rubberen mat of zand. Het risico met zand is, is dat er wel kans is dat jouw paard gelijk weer vies wordt. Verder is het ook handig om een paard dat nog niet zo vaak is gewassen met zijn tweeën te wassen voor het geval dat hij/zij schrikt.
Hoe was ik mijn paard?
Volg deze stappen en dan is jouw paard weer helemaal schoon!
Stap 1: Afspoelen met water
Let zodra je de straal aanzet op dat een paard hiervan kan schrikken. Richt deze ook niet gelijk op jouw paard, maar eerst op de grond. Controleer dan gelijk de temperatuur. Het beste is om te wassen/af te spoelen met lauw water. Begin met het afspuiten van de voorbenen en daarna de achterbenen om jouw paard te laten wennen aan het water. Hierna kan je de rest van het lichaam afspuiten. Vergeet niet tussen de billen van jouw paard schoon te maken, want hier zit veel opgedroogd zweet. Voor het hoofd kan je het beste de straal zo zacht mogelijk zetten of gebruik maken van een spons, omdat veel paarden dit erg spannend vinden. Zorg daarbij dat er geen water in de ogen of oren komen. Als laatste, is het belangrijk om de uier of koker van jouw paard schoon te maken. Gebruik hier absoluut géén zeep voor!
Vindt jouw paard een waterstraal eng? Werk dan met emmers. Deze zal je een aantal keer moeten vullen, maar dan is jouw paard wel schoon!
Stap 2: Shampoo
Na het afspoelen van jouw paard is het tijd om hem/haar in te soppen. Zorg dat je hiervoor altijd de juiste shampoo hebt. Je kan een paard niet wassen met dezelfde shampoo als die wij mensen gebruiken. De reden hiervoor is dat de paardenshampoo zorgt dat de beschermingslaag van de huid en de geur van het paard behouden. Deze geur gebruiken paarden om met elkaar te communiceren.
Op de pagina Wassen – Vachtverzorging Paarden zijn allerlei shampoos te vinden voor alle kleuren vacht en met heerlijke geurtjes. Er is ook shampoo speciaal voor paarden met een witte vacht, paarden die last hebben van eczeem en een shampoo die jou helpt om de vieze gele vlekken uit de vacht te krijgen. Sommige shampoos zijn zelfs blauw en moet je net zo lang soppen op jouw paard tot het wit wordt. Om het jezelf makkelijker te maken om het paard in te soppen kan je gebruik maken van de Waldhausen Poets- en Washandschoen.
Wil je graag wat shampoo besparen? Gebruik dan een emmer die je vult met lauw water en sop. Van daaruit kan je met een spons of washandschoen jouw paard insoppen.
Stap 3: Sop afspoelen met water
Na het insoppen moet het paard altijd afgespoeld worden met water. Zorg ook hier weer dat het water lauw is. Al het sop moet verwijderd worden van de vacht. Als dit niet goed wordt gedaan , kunnen zeepresten gaan irriteren of jeuken. Het gevolg daarvan is dat jouw paard gaat schuren. Spoel om dat te voorkomen net zo lang jouw paard af tot het water er helder af komt.
Stap 4: Drogen
Als jouw paard weer helemaal zeepvrij is en er schoon uitziet is het tijd om te drogen. Gebruik om het overtollige water van het paard af te halen eerst een zweetmes. Hierna kan je met een handdoek de benen en het hoofd drogen. Indien jouw stal beschikt over een solarium, kan je daar jouw paard onder zetten om te drogen. Ook kan je een zweetdeken op doen die het water opneemt en rondstappen.
Zorg te allen tijde dat jouw paard uit de wind blijft staan. Een natte huid en wind zorgen er namelijk voor dat jouw paard het koud krijgt en hier worden de spieren ook stijf van. Dit is echter niet het geval als het paard buiten in de regen staat. In een regenbuitje zal de huid zelf niet nat worden, maar alleen de vacht. Als er wel wordt verwacht dat het heel erg hard en veel gaat regenen kan er een regendeken op worden gedaan. Regendekens zijn op de pagina ‘paardendekens’ te vinden.
Wordt mijn paard ziek als ik koud water gebruik?
Het antwoord is nee. Een paard wordt niet ziek als er koud water wordt gebruikt met het afspoelen, tenzij het paard last heeft van dingen die met het immuunsysteem te maken hebben. Hierbij kan je denken aan stress of een verkeerde voeding. Om die reden kan je het beste gebruik maken van lauw water.
Heb je nog vragen? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.