Service
Winkelwagen
Menu
Winter Deals: kortingen tot 50% op alles voor jouw huisdier! Lees meer

Gebitsverzorging voor katten

Net als mensen hebben ook katten eerst een melkgebit en daarna pas een blijvend gebit. Meestal krijgen katten hun blijvende gebit als ze tussen de drie en de zeven maanden oud zijn. De eerste gebitsproblemen bij katten beginnen zich ongeveer vanaf hun derde levensjaar voor te doen. Veelvoorkomende problemen zijn het afbreken van tanden en het opeenhopen van tandplak, wat in de meeste gevallen de bron van uiteenlopende gebitsproblemen is.

Meer informatie

1 - 24 van 48 Producten

Tandplak en tandsteen

Tandplak, ook wel geschreven als tandplaque, is een dun, plakkerig laagje dat zich op tanden en kiezen afzet. Tandplak bestaat uit voedselresten, speeksel en bacteriën. Mensen reinigen dagelijks en gemiddeld twee keer per dag hun gebit. Daardoor kan tandplak eenvoudig worden verwijderd. Katten poetsen hun tanden echter niet, waardoor de tandplak zich ophoopt en verhard. De substantie die als gevolg van dit proces ontstaat wordt tandsteen genoemd.

Ontstekingen

Als dit tandsteen niet verwijderd wordt, kan dit uiteindelijk leiden tot ontstekingen aan het tandvlees. Hierdoor kunnen tanden en kiezen gaan loszitten, dit gaat ook gepaard met pijn. Vanuit ontstekingen in de mondholte kunnen bacteriën zich eenvoudig verder door het lichaam verspreiden. Katten met ernstige gebitsproblemen en ontstekingen in de mondholte zijn vatbaar voor bacteriën, waardoor hun algehele weerstand achteruit zal gaan.

Symptomen

Katten met (ernstige) gebitsproblemen en/of tandvleesontstekingen hebben vaak last van een onaangename geur uit hun bek. Daarnaast zullen ze vanwege de pijn vaak zichtbaar moeilijk eten. Het tandvlees heeft vaak een zeer rode kleur en bloedverlies via de bek is mogelijk. Ook het wrijven met de kop langs voorwerpen of over de grond kan een symptoom van gebitsproblemen zijn.

Behandeling en preventieve maatregelen

Tanden poetsen

Om gebitsklachten bij katten te voorkomen is het belangrijk het gebit van jouw kat goed te verzorgen. Dit kan je zelf doen door regelmatig de tanden te poetsen. Niet elke kat staat dit toe, maar wanneer je er van jongs af aan mee begint, dan is de kans dat de kat eraan went en ook op latere leeftijd toestaat groter. Er zijn speciale gebitsverzorgingssets en diverse tandpasta’s verkrijgbaar waarmee je het gebit van jouw kat kunt verzorgen.

Spoelvloeistoffen en ‘mondwaters’

Indien jouw kat tanden poetsen niet toestaat, dan kun je overwegen om een spoelvloeistof en of ‘mondwater’ te gebruiken. Beide producten remmen de groei van bacteriën in de mond waardoor de afzetting van tandplak en ontwikkeling van tandsteen wordt verminderd.

Speciale voeding

De vorming van tandsteen kan ook worden teruggedrongen door jouw kat speciale voeding te geven. Tandsteen ontwikkelt zich over het algemeen sneller bij katten die veelal natvoeding krijgen. Droogvoeding schuurt namelijk het gebit tijdens het eten, waardoor de vorming van tandsteen op natuurlijke wijze wordt tegengegaan. Daarom zijn er diverse speciale voeren met deze eigenschappen verkrijgbaar, ideaal voor katten die tanden poetsen niet toestaan of het toevoegen van een ‘mondwater’ aan hun drinkwater niet accepteren.

Controle door de dierenarts

Ook wanneer je een of meerdere van bovenstaande manieren van gebitsverzorging toepast, is het belangrijk het gebit van jouw kat regelmatig (minimaal jaarlijks) door jouw dierenarts te laten controleren. Wanneer je een of meerdere van de eerder genoemde symptomen van gebitsproblemen signaleert, is het belangrijk direct jouw dierenarts te raadplegen om erger te voorkomen.