Service
Winkelwagen
Menu
Winter Deals: kortingen tot 50% op alles voor jouw huisdier! Lees meer

Glutenvrij kattenvoer

Veel kattenvoer is glutenvrij. Dat wil zeggen dat het vrij is van glutenbevattende granen, zoals tarwe, gerst, rogge, kamut en spelt. Glutenvrije voedingen mogen wel rijst of mais bevatten. Ook gierst, teff, sorghum, quinoa en boekweit zijn glutenvrije granen. Haver bevat zelf geen gluten, maar kan wel gluten van andere granen bevatten, waardoor het niet altijd goed wordt verdragen. Dit is ook meteen het verschil tussen glutenvrije en graanvrije voeding. Graanvrije kattenvoeding bevat helemaal geen graan, dus ook geen rijst of maïs.

Meer informatie

1 - 24 van 75 Producten

Waarom kies je glutenvrije voeding voor een kat?

Zeker als jouw kat last heeft van voedselovergevoeligheid, kan het zinvol zijn om voor een glutenvrije voeding te kiezen. In de meeste gevallen zijn het dierlijke eiwitten in een voeding die een reactie geven, zeker als het gaat om voedselallergie. Eiwitten in granen kunnen echter ook een reactie opwekken. Dit zijn dan vaak de gluten. Tarwegluten zijn dan wel de meest voorkomende gluten waar een reactie op kan ontstaan.

Glutenallergie of glutenintolerantie?

Een glutenallergie is niet hetzelfde als een glutenintolerantie zoals we deze bij mensen kennen. Bij een glutenallergie kan er een reactie van het immuunsysteem ontstaan op de gluten in voeding. Hierdoor ontstaan dan klachten van voedselallergie die zich uiten in de vorm van jeuk bij jouw kat. Bij een glutenintolerantie zoals we die bij mensen kennen, is het lichaam niet in staat om gluten te verteren. De darmwand wordt beschadigd en we zien dan vaak klachten als diarree en een opgezette buik met buikpijn. Bij dieren kennen we dit eigenlijk alleen bij de Ierse Setter, al kan het ook bij andere dieren voorkomen. Heb je een kat die snel last heeft van zijn maagdarmkanaal, of bekend is met bepaalde aandoeningen aan het maagdarmkanaal, zoals een chronische ontsteking, dan kan het zeker de moeite waard zijn om een glutenvrije voeding in te zetten. Hypoallergeen Kattenvoer is hier vaak ook inzetbaar.

Geef bij een verdenking op een glutenovergevoeligheid zeker 4-6 weken een glutenvrije voeding. Pas dan kun je gaan beoordelen of deze voeding verbetering geeft van de klachten, omdat zowel bij een allergie als een intolerantie het lichaam tijd nodig heeft om te herstellen. Overleg altijd eerst met de dierenarts.