Met deze kattenbaktraining je kitten in 4 weken zindelijk!
Geschreven door Samantha |
Als je kitten bij je thuis is gekomen, wil je hem natuurlijk zo snel als mogelijk gewend maken met zijn kattenbak. Maar wat heb je nodig en hoe pak je het aan? Kan het misgaan? Dat lees je hier!
Wat heb je nodig voor een goede kattenbaktraining om je kitten zindelijk te maken?
Het lijkt simpel: voor kattenbaktraining heb je een kattenbak nodig en kattenbakvulling. Maar waar moet je op letten bij aanschaf van deze producten? En waar zet je de kattenbak neer?
De juiste kattenbak voor je kitten
Meestal volstaat een kunststof kattenbak. Deze zijn er in vele soorten en maten, met of zonder deksel en klapdeurtje. Een overdekte kattenbak geeft je kat meer privacy, houdt geurtjes tegen en voorkomt vaak knoeien. Laat je kitten wel aan de bak wennen door in eerste instantie het deksel eraf te halen. Dit maakt het in het begin wat makkelijker voor je kitten om zijn weg te vinden, zeker bij hoge nood. Sommige katten zullen uiteindelijk vooral hun behoefte buiten gaan doen. Doe de bak echter niet te snel weg. Bij koud weer of ziekte van je kat heb je mogelijk de kattenbak nog nodig.
Welke soort kattenbakvulling?
Voor de vulling heb je de keuze uit zand, houtkorrels of kattengrit. Het helpt vaak je kitten aan de nieuwe bak te laten wennen door dezelfde vulling te gebruiken als de fokker. Tuinaarde is ongeschikt, zeker voor ongevaccineerde kittens, omdat hier ziekteverwekkers in kunnen zitten van andere katten die de tuin als kattenbak gebruiken. Ook kan het verstandig zijn om zogenaamde kattenbak granules toe te voegen aan de vulling van je kattenbak, zoals de CSI Urine Kattenbak Granules. De granules helpen bij het voorkomen van vieze luchtjes en verdubbelen de gebruiksduur van de kattenbak met kattenbakvulling.
Hoe vaak moet ik de kattenbak verschonen?
Hoe ga je duurzaam om met je kattenbakvulling? De vulling uit je kattenbak gaat langer mee als je regelmatig de drollen eruit wegschept. Ook maakt het uit welke soort kattenbakvulling je kiest, na gebruik moet kattenbakvulling (ook van hernieuwbare grondstoffen!) bij het restafval. Gooi het dus niet bij het gft! Gooi kattenbakvulling ook nooit op je eigen composthoop of in de tuin, kattenuitwerpselen kunnen namelijk ziekteverwekkers bevatten zoals toxoplasmose.
Er zijn tegenwoordig soorten kattenbakvulling die milieu vriendelijk zijn. De Yarrah – Kattenbakvulling Bio is zo’n 100% biologische kattenbakvulling. Deze harde, droge, geurvrije, stofvrije en fijne korrels zijn milieu vriendelijk, hierdoor hebben ze een lager aandeel in de klimaatbelasting en een kleinere bijdrage aan de afvalberg.
Waar plaats ik de kattenbak?
Zet de kattenbak op een rustige, goed bereikbare plek, waar je kitten niet gestoord wordt. Zet de bak niet bij zijn slaapplek en voer- en drinkbakjes. Katten zijn van nature zindelijk en willen niet plassen of poepen op de plaats waar ze ook eten en drinken.