Service
Winkelwagen
Menu
Winter Deals: kortingen tot 50% op alles voor jouw huisdier! Lees meer

Luizen bij hond en kat

Geschreven door Samantha |

Luizen zijn kleine insecten die kunnen voorkomen op vrijwel iedere vogel- en zoogdierensoort. Grofweg kunnen we twee soorten luizen onderscheiden: de bloedluis en de haarluis.

Luizen bij hond en kat

Bloedluis (zuigende luis of mijt)

De officiële naam van deze ectoparasiet, die in de volksmond bloedluis wordt genoemd, is vogelmijt. Om zich te kunnen vermenigvuldigen heeft de bloedluis bloed van vogels nodig. Bij gebrek aan vogels zullen ze echter op zoek gaan naar een andere gastheer om zich te kunnen voeden. Dit kan vrijwel iedere zoogdierensoort zijn, waaronder ook honden en katten. Ook de mens is niet veilig voor de bloedluis. Bloedluizen zijn een ware plaag voor vogelliefhebbers en pluimveehouders. De kleine insecten vermenigvuldigen zich zeer snel. ’s Nachts zuigen ze bloed; overdag houden zich schuil in de kleinste kieren van de kooi of volière, waardoor ze nauwelijks zijn te bestrijden. Daarbij kunnen vogelmijten maanden overleven zonder voedsel en bij grote temperatuurverschillen. Bloedluizen komen slechts in zeldzame gevallen bij honden en katten voor.

Haarluis (bijtende luis)

De haarluis – ook wel vachtluis genoemd – voedt zich met huidschilfers en bloed en leeft permanent in de vacht van de gastheer. Haarluizen zijn 1-2 millimeter groot en daardoor met het blote oog waarneembaar. Ze zijn het best zichtbaar wanneer je de vacht van jouw hond of kat doorkamt met een netenkam of fijne vlooienkam. De eitjes van de luizen, vaak aangeduid met de term neten, zitten aan de haren vastgehecht.

Besmetting

Besmetting met de haar- of bloedluis komt bij honden en katten niet vaak voor. Luizen komen vooral voor bij dieren die onvoldoende algemene verzorging krijgen en leven onder onhygiënische, overbevolkte omstandigheden. Wanneer er veel dieren in een kleine ruimte bij elkaar leven, kunnen de luizen zich eenvoudig verspreiden en razendsnel vermenigvuldigen.

Symptomen

De symptomen van een besmetting van luis, lijken sterk op de kenmerken van een vlooienbesmetting:

  • Jeuk en (hevig) krabben
  • Muffe lucht van de vacht
  • Huidbeschadigingen of -infecties als gevolg van krabben

Bestrijding en behandeling

Luizen kunnen eenvoudig worden bestreden met een anti-vlooienmiddel als Frontline Spot On. Daarnaast is het – net als bij een vlooienbesmetting – belangrijk om ook de omgeving van jouw huisdier goed te behandelen. Was het ligkussen, speeltjes en kleedjes op hoge temperatuur in de wasmachine. Onderdelen die niet gewassen kunnen worden, zoals borstels of kunststof speeltjes, kunt u ook reinigen met bijvoorbeeld een stoomreiniger. Daarnaast is het zeer raadzaam de omgeving te behandelen met een omgevingsspray als Indoor-X ongediertespray of Bolfo Fleegard Spray. Een regelmatige (preventieve) behandeling tegen vlooien met een middel als FrontlineAdvantage of Duo-Op zorgt er bovendien voor dat ook luizen gedood worden. Wanneer er sprake is van een luizenbesmetting is het belangrijk alle aanwezige dieren tegelijk te behandelen, om zo de kans op (her)besmetting te minimaliseren. Daarnaast zijn er ook sprays om jouw hond preventief te beschermen tegen luizen, zoals Flee Free Fipralone Huidspray. Deze spray breng je aan op de vacht van jouw hond of kat. Wanneer luizen vervolgens in contact komen met de behandelde huid worden ze gedood.

Luizen en de mens

Luizen die op honden en katten voorkomen zijn niet gevaarlijk voor de mens. Luizen zijn zeer trouw aan hun gastheer en zullen niet snel van gastheer wisselen. Indien jouw hond of kat luizen heeft, loop je onder normale hygiënische omstandigheden geen groot risico om ook besmet te raken.

Heb je nog vragen over het voorkomen of bestrijden van luizen bij hond of kat? Neem dan contact op met onze dierenarts op telefoonnummer 0186 – 57 55 28 of via e-mail: dierenarts@medpets.nl.

Relevante producten