Oormijt bij honden
Geschreven door Tommy |
Honden kunnen last hebben van oormijt. Wat is het en wat kun je eraan doen? Lees dan snel verder!
Wat is oormijt?
Een oormijt is een microscopisch klein beestje dat leeft in en rond de gehoorgang van onder andere honden en katten. De oormijt leeft in de gehoorgang van onze huisdieren van oorsmeer en huidschilfers. De vrouwelijk mijten kunnen 15-20 eitjes leggen, die na ongeveer drie weken uitkomen. Het speeksel van de mijt veroorzaakt irritatie in de gehoorgang, waardoor de talgklieren meer oorsmeer gaan produceren. Door dit oorsmeer en de geïrriteerde huid ontstaat een goed klimaat voor bacteriën en gisten om zich te vermenigvuldigen. Bij een oormijt infectie ontstaat dan ook regelmatig een bijkomende bacteriële oorontsteking.
Hoe kan ik zien of mijn hond oormijt heeft?
Een hond met oormijt heeft jeuk aan de oren. De hond gaat schudden met de kop. Hij kan ook met de kop gaan schuren langs meubels. Daarbij zie je vaak veel bruin, stinkend oorsmeer.
Als je dier jeuk heeft aan de oren is het slim om naar je dierenarts te gaan. Je dierenarts kan beoordelen of je hond last heeft van oormijt. Met het blote oog zijn de mijten nauwelijks te zien en ook met de otoscoop, een apparaat waarmee de dierenarts in de oren kan kijken, is het soms nog moeilijk. Dan kan nog een uitstrijkje van de oren worden gemaakt en onder de microscoop bekeken.
Doet oormijt pijn bij je hond?
Oormijt kan veel ongemak en ook pijn veroorzaken bij honden. De mijten irriteren de huid in de gehoorgang, wat leidt tot jeuk, roodheid en een ontstekingsreactie. Je hond kan intensief krabben en met de kop schudden, wat soms de pijn verergert en tot wondjes kan leiden. Als de oormijtinfectie niet wordt behandeld, kan de ontsteking zich verdiepen, wat extra pijn en mogelijk gehoorproblemen veroorzaakt. Het is daarom belangrijk om oormijt snel te behandelen.
Kan oormijt vanzelf overgaan?
Een oormijtinfectie zal niet vanzelf over gaan en moet altijd worden behandeld. Als de oren erg vies zijn kan het nodig zijn dat de dierenarts de oren spoelt. Ook een eventuele bacteriële infectie in de oren moet worden behandeld. De oormijt zelf moet ook worden aangepakt. De behandeling verschilt per diersoort.