Service
Winkelwagen
Menu
Winter Deals: kortingen tot 50% op alles voor jouw huisdier! Lees meer

Op vakantie met jouw huisdier? Tips en advies

Geschreven door Samantha |

De zomervakantie komt eraan. Als jouw huisdier mee gaat op vakantie is het belangrijk om bij een aantal zaken stil te staan. In dit artikel geven we een aantal tips om goed voorbereid op vakantie te gaan.

Familie met een hond aan een meer

Waar moet je aan denken als je je huisdier mee wilt nemen op vakantie?

Er zijn een aantal dingen waar je goed over na moet denken voordat je besluit je dier mee te nemen op vakantie.

Invoereisen per land

Als je jouw huisdier mee wilt nemen naar het buitenland moet je je houden aan de buitenlandse wet- en regelgeving. Op de website van het LICG kun je de invoereisen per land terugvinden. Voor zowel binnen Europa als buiten Europa. Kijk niet alleen naar het land van bestemming, maar ook naar de landen waar je doorheen reist! Er zijn een aantal vaste zaken die je moet regelen:

  • Je huisdier moet gechipt en geregistreerd zijn
  • Je hond of kat moet een Europees dierenpaspoort hebben
  • Je huisdier moet een geldige rabiës vaccinatie hebben, gekregen minimaal 21 dagen voor vertrek

Bescherming van jouw dier tegen buitenland parasieten

Het is belangrijk om jouw hond of kat op reis goed te beschermen tegen teken. Teken kunnen in het buitenland namelijk gevaarlijke ziektes met zich meedragen. Daarnaast komen in het Middellandse Zeegebied zandvliegen voor. Deze kunnen Leishmania overdragen, net als hartwormmuggen die hartworm kunnen veroorzaken. Je kunt je hond of kat hier prima tegen beschermen. Geschikte producten ter voorkoming van teken en zandvliegen zijn: Scalibor of Advantix. Daarnaast is Milbemax werkzaam tegen de hartworm. Lees meer over de bescherming van je dier in onze blogs Hartworm bij de hond en kat en Met je hond op vakantie: voorkom ongewenste souvenirs.

Zoek een lokale dierenarts

Zoek voor de vakantie een plaatselijke dierenarts en noteer de contactgegevens in je telefoon. Zo kun je direct contact opnemen mocht je dier hulp nodig hebben. Het is ook handig de gegevens van je eigen dierenarts bij je te hebben. Zo kun je altijd contact opnemen in je eigen taal en advies vragen wat je moet doen.

Wat neem je mee voor je huisdier?

Onderstaande checklist helpt je bij het pakken van de ‘koffer’ van jouw huisdier.

  • Europees dierenpaspoort met daarin het ingevulde chipnummer, vaccinaties en een eventuele gezondheidsverklaring
  • Indien van toepassing een kopie van de stamboompapieren van jouw dier
  • Telefoonnummer van jouw eigen dierenarts en de gegevens van een dierenarts op de plaats van bestemming
  • Halsbandje met adres kokertje waarin jouw vakantieadres en/of telefoonnummer vermeld staat
  • Een duidelijke foto van jouw huisdier
  • Voeding
  • Water voor onderweg
  • Eet- en drinkbakken
  • Een mand, deken of reisbench
  • Riem en/of autogordels is in sommige landen verplicht.
  • Speeltjes
  • EHBO-setje & tekentang
  • Eventuele medicijnen
  • Verzorgingsproducten (borstel, shampoo etc.)
  • Hondenpoepschepjes en -zakjes
  • Eventueel een muilkorf

Lees voor een compleet overzicht onze Checklist: Hond of kat gaat mee op vakantie.

Relevante producten

Waar moet je tijdens de reis aan denken?

Er zijn een aantal zaken waar je op bedacht moet zijn als het gaat om het reizen met je dier.

Reisziekte

Niet iedere hond (of kat) vindt een lange autorit prettig. Sommige dieren krijgen reisziekte doordat het evenwichtsorgaan verstoord is. Het is verstandig om een ondersteuning tegen reisziekte, zoals Beaphar Reisfit of Puur Reis, mee te nemen. Het is verstandig om deze producten van te voren uit te proberen om te kijken hoe jouw hond of kat erop reageert. Mocht het onverhoopt onvoldoende werken, is het verstandig om contact op te nemen met je dierenarts zodat deze geschikte medicatie kan voorschrijven. Stop onderweg regelmatig voor een wandelingetje zodat jouw hond zijn behoeftes kan doen. Uiteraard moet er altijd voldoende vers drinkwater aanwezig zijn.

Stress

Is jouw huisdier stressgevoelig? Een lange reis of een andere omgeving (vakantieadres, pension) kan ervoor zorgen dat jouw huisdier behoorlijk van slag raakt. Voor veel dieren is een vakantieperiode lang niet zo ontspannen als voor hun baasjes. Neem op tijd maatregelen, bijvoorbeeld het geven van rustgevende voedingssupplementen. Hierbij kun je denken aan Telizen of Zylkène. Daarnaast zijn er stress verminderende producten op basis van feromonen zoals de Adaptil Verdamper, Spray of Halsband voor de hond. Veel dieren reageren hier goed op, mits je er ruim op tijd (2 tot 4 weken van tevoren) mee begint. Vergelijkbaar voor katten zijn de spray en verdamper van Feliway.

Heeft jouw dier veel stress van een reis of verandering van omgeving? Overweeg dan je huisdier thuis te laten verzorgen. Bekijk onze Checklist: Huisdier niet mee op vakantie, waar let je op?.

Veiligheid voor je dier in de auto

Als je jouw hond meeneemt op vakantie, of huisdieren vervoert in het algemeen, zorg er dan voor dat je dit veilig doet. In Duitsland is het naast een advies, ook verplicht om jouw dier goed vast te zetten. Afgezien van het feit dat het voor dieren – net als voor personen – buitengewoon onveilig is om niet vast te zitten in de auto, kan het ook gevaarlijke situaties voor medeweggebruikers opleveren.

Voor de hond zijn er speciale autogordels verkrijgbaar, zoals de Clix Car Safe hondenautogordel,waarmee je jouw viervoeter comfortabel en verantwoord kunt vervoeren. Maak deze gordel nooit vast aan een halsband (i.v.m mogelijk trauma aan halsgebied bij hard remmen of een ongeluk) maar bevestig deze altijd aan een stevig tuig. Voor kleinere honden en katten kan een bench, automand of vervoersbox een goede oplossing zijn, bijvoorbeeld de Trixie Vervoersbox Grafiet. Daarnaast kunnen honden ook veilig achter een hondenrek geplaatst worden in de kofferbak.

Wat heb je nodig op de vakantiebestemming?

Als je op je vakantiebestemming bent aangekomen zijn er ook wat dingen om goed aan te denken.

Zorg voor voldoende verkoeling voor je dier

In de zomer is er kans op oververhitting. Dit kan veroorzaakt worden door een gebrek aan schaduw of een te warme omgeving (zoals een geparkeerde auto op een hete zomerdag). Hondenrassen met een korte snuit (zoals de Franse/Engelse Bulldog en de Mopshond) hebben meer kans op oververhitting. De gevolgen van oververhitting kunnen zeer ernstig zijn. Honden kunnen niet zweten en kunnen hun lichaamswarmte alleen verliezen via de voetzolen en door te hijgen. Wanneer een hond oververhit raakt, zal hij extra gaan hijgen om warmte kwijt te raken. Door de inspanning die hijgen met zich meebrengt, zal de lichaamstemperatuur juist stijgen. Het is dus belangrijk om bij een vakantie naar warme landen goed op jouw hond te letten en deze genoeg mogelijkheden te geven om af te koelen.

Op warme dagen is het belangrijk dat jouw dier in een schaduwrijke omgeving op een koel oppervlak kan liggen met voldoende beschikking over drinkwater. Vermijd lange wandelingen in een warm land en zorg ervoor dat de hond bijvoorbeeld kan zwemmen om af te koelen. Ook is het belangrijk om jouw hond tijdens de autoreis voldoende verkoeling te geven, denk er bijvoorbeeld aan om de hond regelmatig vers water aan te bieden (meenemen in koeltas). Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een drinkfles of een koelmat. Laat de hond nooit alleen achter in de auto!

De kans op oververhitting kan verminderd worden door middel van een aantal hulpmiddelen. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan de Aqua Coolkeeper Halsband. Deze halsband bevat een actief koelende gel en koelt de nek en daarmee de grote bloedvaten die door de hals lopen. Daarnaast bieden wij ook verschillende koelmatten aan, net als jasjes om je hond koel te houden, zoals Aqua Coolkeeper JacketHurtta Cooling Vest of Suitical DRY Cooling Vest. Bekijk ook ons volledige assortiment verkoelingsproducten voor je hond.

Mocht je hond onverhoopt toch oververhit raken dan is het belangrijk om eerste hulp te verlenen door jouw hond zo snel mogelijk af te laten koelen. Neem ook direct contact op met een plaatselijke dierenarts. Haal de hond direct uit de zon, leg een natte handdoek tegen zijn buik aan of laat jouw hond in het water liggen/zwemmen. De natte handdoeken ververs je elke 5 minuten. Bedek je hond niet helemaal met natte handdoeken, de hond kan dan zijn warmte niet meer kwijt. Zorg ervoor dat de hond vers, lauw drinkwater ter beschikking heeft.

Lees ook onze blog Honden en warm weer: 8 tips.

Neem EHBO spullen mee voor je dier

Neem op vakantie een EHBO-set mee. Een goede EHBO-set moet onder andere verbandmateriaal, zoals steriele gaasjes, betadine of jodiumdoekjes, leukotape, een schaartje en handschoenen bevatten. Een nageltang is handig bij een afgescheurde nagel. Een tekentang mag ook niet ontbreken. Wij hebben ook kant-en-klare EHBO sets in ons assortiment, zoals de Duvo+ Pet First Aid Kit. Een diarreeremmer, zoals Alfadiar, en een wondzalf zijn ook een handige aanvulling op de basis EHBO set.

Lees onze blog eerste hulp bij ongelukken, zodat je weet wat je zelf kunt doen voor je dier in verschillende situaties.

Heb je nog vragen over het op vakantie gaan met je huisdier? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.