Service
Winkelwagen
Menu
Winter Deals: kortingen tot 50% op alles voor jouw huisdier! Lees meer

Ouderdomsverschijnselen bij huisdieren

Geschreven door Tommy |

Door goede verzorging, voeding en geneeskunde worden dieren tegenwoordig, net zoals mensen, ouder dan vroeger. Helaas komt ook bij veel dieren de ouderdom met gebreken. Om het leven zo lang mogelijk te laten duren met een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven, heeft jouw ouder wordende huisdier extra zorg nodig. Aandachtspunten daarbij zijn aangepaste voeding, aangepaste beweging en extra aandacht voor bepaalde lichamelijke problemen.

Baasje knuffelt met hond

Ouderdomsverschijnselen bij hond, kat, paard en konijn

Gebitsproblemen

Gebitsproblemen komen regelmatig voor bij oudere dieren. Honden en katten hebben vaak last van tandsteen. Dit kan leiden tot ontstekingen van het tandvlees en aantasting van de tanden en kiezen. Gebitsproblemen veroorzaken vaak pijn in de mond, soms zo erg dat het dier niet meer wil eten. Als je denkt dat jouw hond of kat last heeft van zijn gebit, is het verstandig om het na te laten kijken door een dierenarts. Tandsteen en rotte elementen moeten onder verdoving verwijderd worden. Paarden, konijnen en knaagdieren hebben doorgroeiende tanden en kiezen. Als deze dieren ouder worden, kunnen er gebitsproblemen ontstaan waardoor ze hun voer niet meer goed kunnen kauwen. Paarden kunnen dan last krijgen van koliek en maken proppen. Wanneer een konijn niet meer goed kan eten, vallen de darmen stil en kan het konijn erg ziek worden. Soms zijn de tanden zo ver doorgegroeid dat het onmogelijk wordt voor het konijn om te eten. Uiteraard is een bezoek aan de dierenarts in zo’n geval noodzakelijk.

Gewrichtsslijtage (artrose)

Gewrichtsslijtage komt helaas veel voor bij honden op oudere leeftijd. Het wordt relatief vaker gezien bij honden van bepaalde (grote) rassen. Deels komt dit door aanleg, maar ook onverstandig bewegen en onaangepaste voeding kunnen een rol spelen. Artrose gaat vrijwel altijd gepaard met pijnlijkheid bij beweging. Honden hebben moeite met opstaan en lopen vaak de eerste passen stijf en moeizaam. Vooral na langere rustperiodes is dit duidelijk. Ook kreupelheid na een lange wandeling of flinke inspanning kan een teken zijn. Katten met artrose zijn minder beweeglijk en springen misschien niet zo veel meer als vroeger. Ook wassen ze zich vaak minder, omdat het pijn doet zich naar achteren te draaien. Soms raakt de vacht hierdoor vuil en vervilt. Er zijn veel middelen, zoals FlexadinSeraquin en Sashas Blend, verkrijgbaar om de gewrichten van de hond of kat te ondersteunen. Konijnen met gewrichtsproblemen verzorgen zich minder goed en er kan nachtontlasting aan hun achterste blijven plakken. Paarden kunnen kreupel worden en/of hebben minder zin om te bewegen. Ook voor paarden zijn er voedingssupplementen die de gewrichten kunnen ondersteunen, bijvoorbeeld Excellent Equi Mobility.

Hersenveroudering of dementie

Hersenveroudering of dementie komt voor bij zowel honden als katten. De hersenen raken beschadigd door de vorming van vrije radicalen. Dit kan zorgen voor gedragsveranderingen. De hond vertoont desoriëntatieverschijnselen. Hij is minder alert en vertoont doelloos gedrag (rondjes lopen, ijsberen) en staart in de ruimte of naar de muur. Ook kan het voorkomen dat het slaappatroon verstoord raakt. Sommige honden of katten gaan ’s nachts doelloos door het huis lopen en joelen of miauwen. Of ze raken onzindelijk en gaan in huis hun behoefte doen. Voor honden kan er verbetering optreden als ze Hill’s Prescription Diet b/d voeding krijgen. Ook Aktivait en Cholodin kan klinische verbetering geven bij zowel honden als katten.

Verminderde werking van vitale organen

Bij alle oudere dieren gaat de werking van belangrijke, vitale organen zoals het hart en de nieren achteruit.

Nieren

Met de leeftijd gaat het functioneren van de nieren achteruit. We zien hier pas symptomen van als er nog maar 30% van de nierfunctie over is. Mogelijke verschijnselen zijn meer drinken en plassen, vermageren, lusteloosheid, niet willen eten, braken en slechte adem. Om de nierfunctie in kaart te brengen, is een bloedonderzoek nodig. Als hieruit blijkt dat de nierfunctie niet goed meer is, kan er vaak met behulp van dieetmaatregelen en eventueel medicatie nog klinische verbetering optreden.

Hartproblemen

Indien het hart van jouw dier minder goed functioneert, kan zich dit uiten door symptomen als sneller vermoeid zijn, hoesten en vermagering. Als je merkt dat jouw hond sneller moe is bij het uitlaten, hoest bij inspanning of zelfs flauw valt, is het raadzaam om hem door een dierenarts na te laten kijken. Hetzelfde geldt als je kat sneller moe is dan normaal of benauwdheidsverschijnselen vertoont. Jouw dierenarts kan aan de hand van een aantal simpele testjes bepalen of er een hartprobleem in het spel is.

Extra ondersteuning

Oudere dieren hebben vaak wat extra ondersteuning nodig. Een goede basis wordt gelegd door je dier een speciaal seniorenvoer te geven. Een dergelijk voer heeft een andere samenstelling dan het standaard voer: naast een aangepast energiegehalte heeft het een verhoogde verteerbaarheid en bovendien worden lever en nieren minder belast. Ook voor oudere konijnen en paarden kunnen kun je aanpassingen in het rantsoen doen, zoals het hooi in kortere stukjes aanbieden en lijnzaad geven. Door aangepaste voeding, beweging en extra verzorging kun je de kwaliteit van leven van jouw dier zo groot mogelijk houden.

Heb je een vraag aan onze dierenarts over ouderdomsverschijnselen bij huisdieren? Neem dan contact op met onze dierenarts op telefoonnummer 0186 – 57 55 28 of via e-mail: dierenarts@medpets.nl

Ben je altijd op zoek naar dé manier om jouw huisdier het allerbeste te geven? Onze Medpets nieuwsbrief staat vol met tips, adviezen en natuurlijk onze acties en kortingen. Schrijf je nu in!

 

Voorwaarden nieuwsbrief