Service
Winkelwagen
Menu
Kortingen tot 50%! - Black Friday Deals bij Medpets! Lees meer

Ogen en oren paard

Oogproblemen worden veel gezien bij paarden, variërend van niet-pijnlijk tot bijzonder pijnlijk en van onschuldig tot ernstig.

Meer informatie

1 - 13 van 13 Producten

Bindvliesontsteking/Conjunctivitis

Bij deze ontsteking is het bindvlies van het oog rood en geïrriteerd, vaak wordt hierbij ook waterige tot pussige ooguitvloeiing gezien. Meestal wordt dit veroorzaakt door stof, zand of tocht. Het is vaak eenvoudig te verhelpen met een oogzalf.

Hoornvliesbeschadiging

Een beschadiging van het hoornvlies of de cornea kan bij paarden gemakkelijk ontstaan door trauma van buitenaf. Je kunt hierbij denken aan letsel veroorzaakt door een in het oog zwiepende tak of struik, dit kan ook gepaard gaan met een ooglidverwonding. Soms is er bij een paard met een hoornvliesbeschadiging ook een ophoping van vocht in het hoornvlies te zien als een blauwe waas. Deze aandoening is behoorlijk pijnlijk, vaak knijpt het paard het desbetreffende oog dicht, ook hierbij kan ooguitvloeiing gezien worden. In de meeste gevallen wordt dit probleem met o.a. oogzalf aangepakt, in enkele gevallen wordt ervoor gekozen een hoornvliesbeschadiging te hechten.

Maanblindheid

Maanblindheid is een veel voorkomend en zeer pijnlijk oogprobleem bij paarden. De klachten beginnen met een ontsteking van de uvea, een aantal vliezen in de oogbol zelf. De oorzaak voor dit probleem is nog niet met zekerheid vastgesteld, waarschijnlijk spelen zowel bacteriën als het immuunsysteem een belangrijke rol. Deze ontsteking komt bij vrijwel alle paarden meerdere keren terug, waardoor er steeds meer schade aan het oog ontstaat. Uiteindelijk kan zelfs een blindheid ontstaan. Er worden verschillende therapieën toegepast: van behandeling met oogzalven, het inbrengen van implantaten in de oogbol tot volledige chirurgische verwijdering van de oogbol.

Gebit

Afwijkingen en aandoeningen aan het gebit kunnen zeer verregaande gevolgen hebben. Het gebit is immers de eerste schakel in het spijsverteringsproces en dus de basis voor een optimale opname van het voer. Regelmatig onderhoud, minimaal één keer per jaar, van het gebit door een deskundige is dan ook zeker geen overbodige luxe.

Haken

Bij paarden is er regelmatig sprake van vorming van ‘haken’ op de kiezen. Dit zijn erg scherpe randen die ontstaan door onvoldoende slijtage bij het kauwen. Haken kunnen pijnklachten geven, beschadigingen van het mondslijmvlies en problemen veroorzaken bij het kauwen. Soms zie je dat er zogenaamde ‘proppen’ ruwvoer in de voerbak of stal liggen die het paard weer uit de mond heeft laten vallen. Haken dienen door de dierenarts of paardentandarts verwijderd te worden.

Doppen

Bij jonge paarden kan het zijn dat de wisselende melkkiezen in de mond op de nieuwe volwassen kiezen blijven zitten en op die manier ‘doppen’ vormen. Deze dienen ook verwijderd te worden om weer normaal te kunnen kauwen.

Wolfskiezen

Sommige paarden hebben last van wolfkiezen. Dit zijn kleine elementen die net voor de eerste kiezen liggen, soms duidelijk zichtbaar en soms onder het slijmvlies verborgen (blinde wolfskies). Niet alle paarden hebben ze en als paarden er wel één of meerdere hebben, hoeft het niet per se zo te zijn dat de wolfkiezen ook klachten geven. In de gevallen dat een paard hier wel last van heeft, is dat voornamelijk bij het rijden met een bit. De wolfkiezen hebben geen functie (meer) en kunnen door de dierenarts of paardentandarts verwijderd worden.