Pollenallergie bij paarden
Geschreven door Astrid |
Steeds meer paarden hebben last van een pollenallergie. Dit is een seizoensgebonden allergie tegen de pollen in de lucht, ook wel hooikoorts genoemd. De symptomen ontstaan net als bij mensen vaak in het voorjaar. Het moment dat alle planten, grassen en bomen weer in bloei komen en het weideseizoen weer van start gaat. Hoe kun jij hooikoorts bij jouw paard herkennen? Wat kun je doen om je paard te ondersteunen? En kun je nog iets veranderen in je stalmanagement? We bespreken het allemaal in deze blog.
Wat houdt een pollenallergie in?
Deze vorm van allergie wordt ook wel hooikoorts genoemd. Net als mensen kunnen ook paarden allergisch zijn voor verschillende pollen in de lucht. Het immuunsysteem van je paard reageert hierbij overgevoelig op het stuifmeel van bloeiende bomen, grassen en planten waardoor diverse allergische reacties in het lichaam kunnen optreden.
Hoe herken je hooikoorts bij jouw paard?
De symptomen van een pollenallergie of hooikoorts bij paarden kunnen variëren. Zo kun je bij jouw paard kenmerken als niezen, hoesten, jeukende ogen en neus, huiduitslag en schuren zien. Er kan zelfs kortademigheid bij je paard ontstaan. Maar de meest bekende is het hoofdschudden (headshaken) op de wei of tijdens het rijden. Zie je bij jouw paard deze seizoensgebonden symptomen dan bestaat er een grote kans dat jouw paard hooikoorts heeft.
Hoe kun je jouw paard met hooikoorts ondersteunen?
Desensibilisatie: hiermee wordt bedoeld dat je probeert het lichaam van je paard ongevoelig te maken voor de stofjes waar het allergisch op reageert. Dit kan bereikt worden door een verdunning van de meest voorkomende grassen en stuifmeel toe te dienen volgens schema en dit een langere periode vol te houden. Het immuunsysteem zal zo leren om steeds minder heftig te reageren op allergenen en pollen van buitenaf. Met Puur Pollen kan het lichaam van je paard zich weren tegen reacties. Pollen hebben zo minder kans!
Weidebeheer: je kunt helaas niet voorkomen dat je paard in aanraking komt met pollen, maar in de nacht, vroege ochtend en na een regenbui zijn er minder pollen actief in de lucht. Hier kun je rekening mee houden in je weidebeleid. Maak daarnaast gebruik van een vliegenmasker met neusflap. Buiten dat dit bescherming biedt tegen pollen helpt het ook nog eens tegen vliegen en zonlicht.
Stalmanagement: zorg voor een schone stalomgeving om de verspreiding van pollen zo laag mogelijk te houden. Maak je stal regelmatig schoon en verbeter de luchtkwaliteit door regelmatig te ventileren.
Activiteiten: controleer regelmatig pollenradar.nl om te zien wanneer de hoogste pollenpiek zich voordoet. Pas je activiteiten met je paard daarop aan of stel je buitenrit een dag uit als je ziet dat er een hoge pollendruk wordt verwacht.
Bescherming tijdens het rijden: ga je een lekkere buitenrit maken, zorg dan dat je een pollennetje aan je hoofstel bevestigd. Dit netje filtert al een deel van de pollenopname weg tijdens het rijden. Je zult zien dat je paard dan een stuk minder met het hoofd schudt.
Verhoog de weerstand van je paard met supplementen: door de weerstand van je paard van binnenuit te ondersteunen draag je bij aan het verlichten van de symptomen en verklein je de kans op allergische reacties. Supplementen die hierin kunnen bijdragen zijn bijvoorbeeld Phytonics Multivit Paard, Puur Vita-min, Pavo Healthboost en Hilton Herbs Equimmune.
Directe verlichting van de luchtwegen: hooikoorts zorgt ervoor dat de luchtwegen geïrriteerd raken. De Groene Os Scutellaria Tinctuur geeft directe verlichting voor de luchtwegen van je paard. Heeft jouw paard meer last van slijm dan verzacht Groene Os Luchtweg Compositum het slijmvlies van de luchtwegen. Overweeg het gebruik van Audevard Balsamic Control als jouw paard veel op stal staat. Dit supplement heeft een verzachtende invloed op de luchtwegen en wordt ingezet bij paarden die in een stoffige omgeving staan of in een omgeving waar meer pollen en/of schimmels leven.
Staart- en maneneczeem
Pollenallergie bij paarden kan een direct verband hebben met staart- en maneneczeem. Ondanks dat deze aandoening wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid voor het speeksel van bepaalde muggen kan de allergische reactie op pollen hierdoor verergeren. Door een verzwakt immuunsysteem kunnen beide elkaar versterken en ernstige jeuk veroorzaken bij je paard. Het is daarom goed om je bewust te zijn van de relatie tussen deze twee.
Hoewel het een uitdaging is om goed om te gaan met pollenallergie bij je paard, kunnen preventieve maatregelen en passende supplementen helpen om het welzijn van je paard te verbeteren. Door alert te blijven op de symptomen en op tijd te starten met het bieden van ondersteuning kun je het jouw paard zo comfortabel mogelijk maken tijdens het pollenseizoen.
Mocht je twijfelen of jouw paard een pollenallergie heeft of ervaart jouw paard ernstigere klachten dan is het altijd raadzaam om contact op te nemen met je eigen dierenarts.
Heb je vragen over pollenallergie bij paarden? Neem dan contact op met ons veterinaire team op telefoonnummer via: dierenarts@medpets.nl