Service
Winkelwagen
Menu
Winter Deals: kortingen tot 50% op alles voor jouw huisdier! Lees meer

Schoonmaken met probiotica

Geschreven door Samantha |

Reguliere schoonmaakmiddelen zijn niet altijd even milieu- en gebruiksvriendelijk. Bovendien bevatten sommige schoonmaakmiddelen bijtende of irriterende stoffen, waardoor het gebruik ervan vervelend kan zijn. Gelukkig zijn er veilige alternatieven beschikbaar in de vorm van biologische schoonmaakmiddelen. Deze producten bevatten probiotica en hun werking berust op de biologische activiteit van deze micro-organismen.

Kat in kattenbak

Wat is een probiotica schoonmaakproduct?

Probiotica zijn vooral bekend als (bestanddeel van) gezondheidsbevorderende voedingssupplementen die gunstige micro-organismen (bacteriën) bevatten. Ze kunnen echter ook erg nuttig zijn als schoonmaakmiddel. Door schoon te maken met een schoonmaakmiddel met probiotica worden deze gunstige bacteriën over het schoongemaakte oppervlak verspreid. Ze verdrijven hierdoor de aanwezige schadelijke bacteriën. Bovendien blijven de goede micro-organismen gedurende langere tijd actief, in tegenstelling tot de kortdurende werking van chemische schoonmaakmiddelen.

Hoe werkt het?

De schoonmaakmiddelen met probiotica bevatten biologische bestanddelen in de vorm van micro-organismen. Deze micro-organismen komen in de natuur veel voor en scheiden op hun beurt weer enzymen af die vuil (o.a. eiwitten, vetten en koolhydraten) afbreken. Met de restproducten voeden de micro-organismen zich. Zo kunnen ze overleven, zich vermeerderen en continu vuil en nare geurtjes opruimen. Wanneer het voedsel (dus het vuil) opgeruimd is, sterven de micro-organismen af. Door probiotica op deze manier in te zetten kunnen we op een bijzonder milieuvriendelijke en onschadelijke manier schoonmaken met een langdurig reinigend effect.

Voorbeelden van schoonmaakproducten met probiotica zijn De Urinegeur en -vlekverwijderaar van Ecopets en Beaphar Geurweg. Deze producten zijn uiterst effectief bij vlekken of nare geurtjes afkomstig van urine, ontlasting of braaksel. Bij problemen met markeergedrag zal het dier ook niet meer de neiging hebben opnieuw op dezelfde plaats te urineren/sproeien.