Sporten met je hond
Geschreven door Tommy |
Er zijn veel verschillende sporten die je met je hond kunt beoefenen. In dit artikel vind je een korte beschrijving van de meest gangbare hondensporten. Meer uitgebreide informatie kun je vinden op de website van de Raad van Beheer.
De hondensporten die aan bod komen:
- Agility
- Canicross
- Dog Dance
- Dog Frisbee
- Engelse Obedience
- FCI Obedience
- Flyball
- Jachttraining
- Rally-O
- Reddingshondenwerk
- Kuddehondenwerk
- Sledehondensport
- Speuren
- Treibball
- Waterwerk
- Werkhond IPO
- Windhondenrennen
Agility
Agility staat ook wel bekend als ‘behendigheid’. Het doel is dat je met je hond zo snel mogelijk een parcours aflegt, waarbij je hond sprongen moet maken en tunnels en andere obstakels moet nemen. De grootte van je hond (de schofthoogte) bepaalt de hoogte van de hordes. Het is een sport waarbij je als baasje intensief samenwerkt met je hond. Jij moet de hond motiveren om het parcours zo goed als mogelijk af te ronden, met je stem en met gebaren. Op recreatief niveau kan in principe elke gezonde, volwassen hond (minimaal 1 jaar oud) een bepaalde mate van behendigheid doen. Je kunt je wel voorstellen dat tunnels niet geschikt zijn voor grote, zware honden en dat honden met een lang lijf en korte poten minder geschikt zijn om te springen. De sport is ook op wedstrijd niveau te beoefenen.
Canicross
Canicross is hardlopen, samen met je hond. Het doel is zelfs dat de hond de baas meetrekt, zodat deze nog harder loopt. De hond heeft dus een goed passend tuig aan en jijzelf een heupgordel en een elastische lijn die jouzelf met je hond verbindt. De sport is ooit begonnen als training voor de sledehondensport. In principe kun je met elke gezonde, volwassen hond aan canicross doen. Het ene ras zal natuurlijk sneller zijn dan het andere, maar ze vinden het vaak allemaal leuk om samen met de baas te rennen. De sport is door de Raad van Beheer nog niet officieel gereglementeerd, maar er worden wel wedstrijden georganiseerd.
Dog Dance
Dog Dance is letterlijk dansen met je hond. Het gaat erom samen met je hond bewegingen te maken die doen denken aan dansen. Dit gebeurt meestal op muziek. De sport is geschikt voor iedereen die van dansen houdt, met een gezonde hond. Je moet het als baasje daarnaast leuk vinden om je hond dingen te leren EN om zelf een choreografie op muziek in elkaar te zetten. In principe is elk ras hiervoor geschikt, omdat je als baasje zelf een routine in elkaar mag zetten afgestemd op de talenten van je hond. Er zijn geen verplichte oefeningen. Voorwaarde is wel dat de oefeningen niet gevaarlijk zijn voor de hond. Ook dog dance kan in wedstrijd verband worden gedaan. Er zijn 2 onderdelen: Freestyle en Heelwork To Music (HTM).
Dog Frisbee
Hierbij gooi je als baas een frisbeeschijf en het is de bedoeling dat je hond de schijf opvangt. Je gooit de frisbee met een speciale techniek. In principe kan elke hond een frisbee vangen, maar niet alle rassen zijn er even behendig in. Vooral werkhondenrassen vinden het erg leuk. Voor grote hondenrassen kan het belastend zijn om te rennen en te springen naar de frisbee en rassen met korte neuzen hebben meer moeite om de frisbee in de bek te houden. Wil je met deze honden toch deze sport beoefenen is wel het advies om de sport bij een frisbeeclub te spelen met kennis van zaken. Ook deze sport is op wedstrijdniveau te beoefenen.
Engelse Obedience
Bij deze sport draait het om gehoorzaamheid. Het doel is om zo’n hoog mogelijke graad van gehoorzaamheid en perfectie te laten zien in oefeningen die uiteenlopen van volgen tot sorteren en apporteren. Deze sport is echt voor elke mens en elke hond geschikt. In de top van de sport zie je met name de (schaaps)herders, zoals de Border Collies, omdat deze uitblinken qua intelligentie en werklust.
FCI Obedience
Vroeger werd deze sport Gedrag & Gehoorzaamheid genoemd. Net als bij de Engelse Obedience is het doel om zo’n hoog mogelijke graad van gehoorzaamheid en perfectie te laten zien in de oefeningen. Deze sport wordt in Nederland gereglementeerd. In Groot-Brittanië wordt de Engelse Obedience gereglementeerd. Beide sporten hebben veel raakvlakken en zijn in Nederland te beoefenen.
Flyball
Flyball is de enige teamsport binnen de hondensport. De honden moeten zo snel mogelijk over een hindernisbaan om de bal uit het apparaat te halen en het wordt uitgevoerd in een soort estafetterace. Een team bestaat uit 8 honden, waarbij niet meer dan 2 honden van hetzelfde ras of van dezelfde variëteit mogen zijn. Alle honden van minimaal 10 maanden oud die het leuk vinden om ballen te vangen en te apporteren zijn geschikt voor de sport. De honden moeten wel sociaal zijn en qua bouw in staat zijn om te vangen, rennen en springen. Er wordt veel gevraagd qua snelheid, wendbaarheid en gehoorzaamheid. De sport is zowel recreatief als op wedstrijdniveau te beoefenen.
Jachttraining
Als je je hond echt wilt meenemen op jacht moet hij daarvoor getraind zijn. Het doel van de training is om ‘wild’ op te sporen, aan te wijzen, te volgen, op te jagen of te apporteren. Vooral jachthonden vinden dit erg leuk. In principe kunnen alle honden plezier beleven aan jagen en apporteren. Je kunt zowel recreatief als op wedstrijdniveau trainen. Om aan wedstrijden deel te nemen moet je hond een examen hebben gedaan. Op wedstrijdniveau is de Nimrod-proef het jaarlijkse het topevenement in november. Hier kun je alleen op uitnodiging aan deelnemen.
Rally-O
De ‘O’ staat voor ‘obedience’. Deze sport is een mix van gehoorzaamheid en behendigheid. Je loopt samen met je hond een parcours dat is opgebouwd uit verschillende gehoorzaamheidsoefeningen. Elk parcours is anders en afgestemd op het niveau van jou en je hond. In principe is elke hond hiervoor geschikt. De hond moet wel minimaal 6 maanden oud zijn en een behoorlijke gehoorzaamheidstraining achter de rug hebben. Je kunt de sport recreatief doen, maar ook op wedstrijdniveau.
Reddingshondenwerk
Reddinghondenwerk is leuk, maar in de praktijk ook uitermate nuttig. Honden hebben een geweldig reukvermogen en in combinatie met een stuk opsporingsdrift en jachtinstinct kan dit ervoor zorgen dat honden heel goed zijn in het opsporen van mensen die gered moeten worden. Deze sport is geschikt voor elke hond met een goede neus en een handig lichaam. Een reddingshond moet zich vanzelfsprekend makkelijk en snel kunnen bewegen. Daarnaast moet hij soepel zijn en bestand tegen extreme temperaturen en weersomstandigheden. Reddingswerk kan als sport, maar ook ‘echt’ als praktijkwerk worden uitgeoefend. Voor het echte werk verblijf je soms in het buitenland onder omstandigheden (aardbevingen, overstromingen, onherbergzame gebieden, menselijk leed…) waar niet alleen je hond, maar ook jijzelf tegen bestand moet zijn. Voor de opleiding tot reddingshond moet je hond goed gesocialiseerd zijn en over een uitstekende gehoorzaamheid beschikken. Hij moet daarnaast in het bezit zijn van het diploma ‘Verkeerszekere Hond’.
Kuddehondenwerk
Kuddehondenwerk gaat om hoeden (op een specifieke plaats houden en beschermen van vee) en drijven (het bijeendrijven en het verplaatsen van vee). Bij schapendrijven ligt het accent op het drijfwerk. Vooral liefhebbers van Border Collies vinden dit een leuke sport, maar ook andere herdershondenrassen kunnen geschikt zijn voor deze sport. Er is een Herding Instinct Test om te kijken of je hond aanleg heeft voor kuddehondenwerk. De sport kan recreatief en op wedstrijdniveau beoefent worden. Om op wedstrijdniveau mee te doen moet je hond eerst slagen voor de ‘Herding Working Test’.
Sledehondensport
Bij deze sport rent 1 hond of rennen meer honden voor een slee die gemend wordt door een musher (hondenmenner). De slee kan een kar worden bij gebrek aan sneeuw en je kunt je hond jezelf ook op andere manieren laten voorttrekken, bijvoorbeeld op een step, ski’s of een fiets. Deze sport is speciaal voor rassen die van oorsprong gewend zijn om lasten te trekken: de Alaskan Malamute, Groenlandse Hond, Samojeed, Siberische Husky en Eskimohond. In Nederland is het ook alleen toegestaan om met honden van deze rassen, met een officiële stamboom, deze sport te beoefenen.
Speuren
Elke hond kan speuren. Wil je met je hond als sport of werk gaan speuren, dan is het wel belangrijk dat je hond gemotiveerd is om volgens een opdracht een spoor uit te werken. Er zijn 3 vormen van speuren:
- Speuren voor werkhonden
- Speuren voor jachthonden (zweetwerk)
- Clean Boot (opsporen van vermiste personen)
Deze vormen van speuren zijn zowel recreatief als in wedstrijdverband te beoefenen.
Treibball
Bij treibball is het de bedoeling dat de hond maximaal 8 grote, felgekleurde, lichtgewicht plastic ballen naar een doel drijft, binnen 10 minuten. Hij moet dit op jouw aanwijzingen doen door er tegenaan te duwen. Echt een teamsport dus voor baas en hond. De sport is geschikt voor elke hond die wil samenwerken met zijn baas. Het is daarnaast ook nauwelijks belastend voor de hond en dus ook geschikt voor jonge of juist oude honden of honden met een lichamelijke beperking. Ook deze sport is recreatief en in wedstrijdverband te beoefenen.
Waterwerk
Bepaalde hondenrassen hadden vroeger de taak om vissers te helpen met het uit het water halen van de netten en om drenkelingen te redden. Veel honden hebben die aanleg voor waterwerk nog steeds. Waterwerk als sport heeft als doel om honden en hun baasjes te motiveren om in verenigingsverband brevetten te behalen. De oefeningen zijn sportief, maar benaderen de werkelijkheid wel. Zo leren de honden om onder meer een boot, pop of drenkeling op te halen. Ook oefenen ze om een touw, peddel of reddingsvest naar een afgedreven boot te brengen. Gehoorzaamheidsoefeningen zijn onderdeel van de training. Waterwerk is vooral geschikt voor de New Foundlander, Landseer ECT en de Leonberger. Andere rassen die het heerlijk vinden in het water, zoals de retrievers, poedels en herdershonden, kunnen ook geschikt zijn voor waterwerk. Voorwaarde is wel dat de hond een gezond lichaam, een goede conditie en een ‘will to please’ heeft en daarnaast gehoorzaam en sociaal is. Wederom zowel recreatief als in wedstrijdverband te beoefenen.
Werkhond IGP
IGP staat voor Internationale Gebruikshonden Prüfungsordnung en is een diploma voor de werkhondenrassen van de FCI (Fédération Cynologique Internationale). IGP bestaat uit verdedigingswerk/pakwerk, speuren en appèl. Bij pakwerk wordt een ‘boef’ (pakwerker) opgespoord, aangeblaft en gesteld (door de hond begeleid terwijl de pakwerker zich lopend verplaatst). Als de pakwerker probeert te ontsnappen grijpt de hond in. De hond leert zich te fixeren op het willen pakken van de mouw van de pakwerker. De sport is geschikt voor de zogenaamde werkhonden. De sport is recreatief en op wedstrijdniveau te beoefenen. Honden moeten wel in het bezit zijn van het diploma ‘Verkeerszekere hond’.
Windhondenrennen
Windhondenrensport is het rennen en coursen met windhonden. Bij het rennen lopen de honden over gras of zand op een renbaan. Coursen dien de honden in het vrije veld achter een lokaas aan dat aan een draad over het veld wordt getrokken. Deze sport is ontstaan omdat windhonden veel beweging nodig hebben, maar echte jagers zijn en moeilijk losgelaten kunnen worden, omdat ze alles wat beweegt zien als prooi en erachteraan willen. Via de sport kunnen de windhonden nog de aangeboren werkcapaciteit laten zien en gebruiken. Zoals de naam al zegt zijn de windhondenrennen alleen geschikt, bedoeld en toegestaan voor windhonden. Halfwindhonden, zoals de Pharaohond, Podenco Ibicenco, Podenco Canario en Cirnecco Dell’Etna, mogen ook deelnemen aan nationale en internationale ren- en coursingswedstrijden. De Basenji en Podengo Português mogen deelnemen aan nationale wedstrijden. Deze sport wordt vooral in wedstrijdverband beoefend.