Service
Winkelwagen
Menu
Winter Deals: kortingen tot 50% op alles voor jouw huisdier! Lees meer

Vlooien in huis bestrijden

Geschreven door Mara |

Als je last hebt van een vlooienplaag in huis valt het vaak niet mee om deze te bestrijden. In deze blog bespreken we hoe je vlooien in huis kunt herkennen en wat de beste aanpak is om vlooien in huis te bestrijden.

Krabbende kat op bed

Hoe weet je of je vlooien in huis hebt?

Vlooien in huis herken je vaak aan kleine, zwarte korreltjes (vlooienpoep) op de plekken waar je huisdier slaapt of zich vaak bevindt. Deze korreltjes lijken op zand, maar lossen roodbruin op als je ze op een nat, wit keukenpapiertje legt.

Daarnaast kunnen jij en je huisdier last hebben van jeukende beten, vaak rond de enkels of op de buik van het dier. Lees ook onze blog: Hoe herken je een vlooienbeet. Je ziet soms ook vlooien zelf springen, vooral op lichte oppervlakken zoals vloeren of meubels. Katten of honden die zich overmatig krabben of likken kunnen een teken zijn dat er vlooien in huis aanwezig zijn. Controleer bij twijfel de vacht van je huisdier met een vlooienkam.

Bekijk ons Stappenplan: voorkom, controleer en bestrijd vlooien.

Als je vlooien aantreft is het belangrijk om je kat of hond zo snel mogelijk te behandelen met de juiste producten.

Het behandelen van je huisdier alleen is echter vaak onvoldoende. Het grootste deel van de vlooienpopulatie zit in de omgeving.

Weet je niet welk product je het beste kunt kiezen? Gebruik dan onze keuzehulp.

Relevante Producten

Hoe lang overleven vlooien in huis?

Als je vlooien hebt in huis, is het meestal niet genoeg om alleen je huisdieren te behandelen. Slechts 5% van de vlooienpopulatie bevindt zich op het dier. De overige 95% zit in de omgeving. Het grootste deel hiervan bestaat uit eieren, larven en poppen.

De eitjes die een vlo legt vallen op de grond. Na 2-10 dagen komen de larven uit die zich voeden met huisstof, andere larven en vlooienpoepjes. Larven verpoppen zich uiteindelijk. Deze poppen kunnen maanden in rust overleven en komen uit onder invloed van trillingen en warmte. Zo ontstaan weer volwassen vlooien die zich voeden en weer eitjes gaan leggen. Volwassen vlooien sterven zonder bloedmaaltijd binnen 1-2 weken. Maar de cyclus gaat dus door zolang er eieren, larven en poppen in de omgeving zijn.

Onder optimale omstandigheden kan de levenscyclus van de vlo binnen 2-3 weken worden volbracht. Zo kan er dus in korte tijd een echte vlooienplaag ontstaan.

Om deze plaag te bestrijden moet je consequent gedurende vaak enkele maanden zowel je huisdieren als de omgeving behandelen. Het kan wel 3-6 maanden duren voordat je weer van een vlooienplaag bent verlost. Voorkomen is dus beter dan genezen!

Waar in een huis leven vlooien?

Het zijn niet zo zeer de vlooien, maar dus wel de eieren, larven en poppen van de vlo die zich in de omgeving bevinden.
Deze zitten met name in een beschermde omgeving, zoals tapijten, kieren en meubels.

Ik heb geen huisdieren, maar wel vlooien in huis. Hoe kan dat?

Ook zonder huisdieren kun je vlooien in huis krijgen. Vlooien kunnen meeliften op kleding, schoenen of tassen na een bezoek aan een plek waar vlooien aanwezig zijn, zoals bij vrienden met huisdieren of in een omgeving met wilde dieren (zoals vogels, egels of muizen). Daarnaast kunnen vlooien via tweedehands meubels, tapijten of kleden je huis binnenkomen. Soms komen vlooien zelfs via kruipruimtes of openingen binnen, vooral als er knaagdieren of andere dieren in de buurt zijn. Tot slot kunnen vlooienlarven lange tijd in rust blijven, en bij een verhuizing of het aanzetten van de verwarming kunnen ze uitkomen en actief worden.

Vlooien bestrijden in huis

Heb je vlooien in huis en ook huisdieren? Behandel dan alle dieren in huis tegen vlooien. Niet alleen honden en katten. Ook eventuele konijnen of andere knaagdieren en vogels. Herhaal de behandeling volgens de bijsluiter van het gebruikte product net zo lang tot je geen vlooien meer in huis hebt.

Concentreer je daarna op de omgeving:

  • Begin met het stofzuigen van alle vloeren, tapijten, meubels en plekken waar vlooien zich kunnen verstoppen, zoals kieren en hoeken. Leeg de stofzuigerzak direct in een afgesloten zak buiten. Doe je dit niet dan zullen onder invloed van warmte en trillingen van de stofzuiger de poppen in de stofzuigerzak uitkomen bij een volgend gebruik.
  • Gebruik daarna een omgevingsspray die speciaal is ontwikkeld om vlooien, larven en eieren te doden.
  • Was kleden, beddengoed en manden op minimaal 60 graden om eieren en larven te verwijderen.

Herhaal deze stappen regelmatig, omdat vlooienpoppen moeilijk te bestrijden zijn en weken later nog kunnen uitkomen.

Welke omgevingsspray kies je?

Bij het kiezen van een omgevingsspray tegen vlooien is het belangrijk te letten op de werkzame stoffen en het gebruiksgemak.

Kies een spray die zowel volwassen vlooien als larven en eieren bestrijdt, zodat de hele levenscyclus wordt aangepakt. Producten met insecticiden zoals permethrin of methopreen zijn effectief en vaak langwerkend.

Let op dat de werkzame stof permethrin giftig is voor katten. Gebruik deze spray niet op oppervlakten waar de kat mee in aanraking komt. Kun je dit niet voorkomen? Kies dan een spray op basis van natuurlijke ingrediënten. Dit is ook de veiligste keuze als je kleine kinderen in huis hebt.

Hier vind je ons assortiment geschikte omgevingssprays in een huishouden met honden en katten. Let op: hier staan ook enkele sprays tussen die te gebruiken zijn op het dier zelf.

Lees altijd goed de bijsluiter van het product dat je wilt gebruiken!

Realiseer je goed hoe de levenscyclus van de vlo in elkaar zit en dat het dus enkele weken tot zelfs maanden kan duren voor je huis weer 100% vlovrij is. Wil je een vlooienplaag voorkomen? Behandel je hond of kat dan preventief met een vlooienmiddel.

Heb je nog vragen over vlooien in huis en hoe je dit het beste aan kunt pakken? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.