Service
Winkelwagen
Menu
Winter Deals: kortingen tot 50% op alles voor jouw huisdier! Lees meer

Je pup aan de riem leren lopen

Geschreven door Tommy |

Als je pup bij je thuis gewend is, is het natuurlijk ook belangrijk dat hij dingen gaat leren. Een belangrijk onderdeel is het leren lopen van je pup aan de riem zonder trekken. Pak je dit goed aan, dan maak je het voor jezelf in de toekomst makkelijker en leuker om met je hond te wandelen.

Puppy aan riem en kijk omhoog

Je pup laten wennen aan de omgeving

Voordat je pup aan de riem kan lopen is het belangrijk dat je pup leert wennen aan je omgeving. Buiten is in eerste instantie namelijk al een beetje eng. Til je pup eventueel op en loop eens een rondje met hem door de wijk. Als hij aan buiten gewend is, kan hij gaan leren aan de riem te lopen.

De juiste halsband voor je pup

Begin met een halsband en geef je pup de tijd om hieraan te wennen. Maak hem stevig genoeg vast, zodat hij hem niet over zijn hoofd kan trekken. Kies bijvoorbeeld voor een sterke nylon halsband, die makkelijk te verstellen is, maar voldoende controle houdt, als de KONG Nylon Collar Zwart of een leren halsband als de Tijssen Halsband Vetleer – Bruin. Controleer wel regelmatig hoe strak de halsband zit, want je pup is natuurlijk in de groei en de halsband moet niet te strak gaan zitten. Een halsband zit goed als je in ieder geval twee vingers tussen je hond en de halsband kunt stoppen.

Welke riem kies je om je pup uit te laten

Na de halsband komt de riem. Gebruik liefst een korte, stevige riem en geen flexlijn, bijvoorbeeld de Halti Trainingslijn of de Julius K9 Antisliplijn Zwart. Een flexlijn is altijd enigszins gespannen en leert je pup dat hij mag/moet trekken aan de riem. Kies ook liefst voor een riem van ongeveer 2 meter lengte. Je pup heeft wel wat bewegingsvrijheid nodig. Een te korte riem is vaak al een belangrijk oorzaak van het trekken aan de lijn.

Bekijk ook ons hele assortiment riemen, halsbanden en tuigjes voor honden.

Relevante producten

Wennen van je pup aan de riem

Veel pups vinden het raar dat er een riem aan de halsband vast zit. Laat hem hieraan wennen, door bijvoorbeeld in huis de riem al een keer te bevestigen en de pup rond te laten lopen met de riem aan de halsband. Pups zijn buiten vaak geneigd om te gaan zitten of terug te trekken aan de riem. Ga naar een rustige plek, niet te dicht bij huis. Het kan anders zijn dat je pup alleen maar terug wil naar de veiligheid van thuis. De wereld is immers al nieuw en spannend genoeg!

Je pup leren lopen aan de lijn zonder trekken

Ga zelf niet aan de lijn trekken. Dit werkt vaak terugtrekken in de hand: je pup wil juist de andere kant op. Lok je pup met een snoepje of een hoog stemmetje om naast je te komen en beloon je pup als hij komt zonder dat de riem gespannen is. Loop steeds kleine stukjes en beloon je pup als hij met een ontspannen riem meeloopt. Geef je pup wel de tijd om af en toe te gaan zitten en aan de nieuwe situatie te wennen. Begin met een paar minuten en breidt dit per week uit.

Probeer trekgedrag niet aan te moedigen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Onbewust belonen veel mensen trekken aan de riem, bijvoorbeeld door de hond trekkend ergens te laten komen of te laten spelen aan de riem. Trekt je pup aan de riem, sta dan even stil en loop de andere kant op en beloon je pup weer als hij met een slappe riem met je meeloopt. Moet je andere honden passeren, laat je pup dan even zitten en naar je kijken totdat de andere honden voorbij zijn. Zo beloon je het echte trekken niet en zal je pup sneller leren netjes mee te lopen.

Het vraagt vaak veel geduld en doorzettingsvermogen van jou als baasje. Als je nu echter doorzet en consequent bent in het vermijden van trekgedrag heb je in de toekomst een fijne hond om mee te wandelen. Veel succes!

Heb je een oudere hond die trekt aan de riem? Lees dan eens onze blog Help, mijn hond trekt aan de riem!. Hierin wordt besproken hoe je de training kunt aanpakken om je hond dit trekken aan de riem af te leren.

Heb je nog vragen over je pup? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.