Service
Winkelwagen
Menu

Kat heeft altijd honger

Geschreven door Mara |

Vraagt jouw kat altijd om eten en lijkt hij altijd honger te hebben? Dit gedrag kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende zullen hier worden besproken.

kat eet uit bak

Waarom heeft mijn kat altijd honger?

Sommige katten zijn gefixeerd op eten. Ze denken altijd aan eten en zijn altijd op zoek. Er zijn een aantal veel voorkomende oorzaken voor het ontstaan van dit gedrag:

  • Je kat heeft als kitten honger gehad
  • Je kat krijgt te weinig voeding
  • De voeding biedt te weinig verzadiging
  • Je kat vraagt om aandacht
  • Je kat heeft last van een medische aandoening die de eetlust kan verhogen

Je kat heeft als kitten honger gehad

Een obsessie kan heel makkelijk ontwikkelen als je kat als kitten honger heeft gehad of heeft moeten vechten voor zijn eten. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij zwerfkittens of katten die in een grote groep hebben geleefd met te weinig voerbakken.

Help deze katten door vaak per dag kleine porties voeding aan te bieden. Ben je niet de hele dag thuis? Gebruik dan een voerautomaat.

Je kat krijgt te weinig voeding

Logischerwijs kan een kat honger hebben als hij te weinig voeding krijgt. Dit kan zeker het geval zijn als je kat op een afvaldieet staat. Overgewicht is namelijk een veel voorkomend probleem bij katten. Dan moet je kat inderdaad minder calorieën binnenkrijgen dan hij gewend was. Het gevaar is echter wel dat er dan te weinig voer wordt gegeven.
Een kat mag maximaal 1-2 % lichaamsgewicht per week verliezen. Anders bestaat de kans op leververvetting.

Het probleem is vaak ook dat katten eerst de hele dag door voer tot hun beschikking hadden, maar nu ze moeten afvallen ineens maar 2 x per dag en dan ook nog eens veel minder voer krijgen.

Moet je kat afvallen? Weeg je kat dan wekelijks. Valt je kat meer dan 1-2 % van zijn lichaamsgewicht af? Dan moet je kat meer eten krijgen.

Een andere mogelijkheid is natuurlijk dat je kat zijn huidige voer niet lekker vindt. Wisseling van voer kan dan een goede optie zijn.

Relevante producten

De voeding van je kat geeft te weinig verzadiging

Het kan ook voorkomen dat je kat gewoon niet vol zit van het eten. De voeding verzadigd onvoldoende.

Dit kan komen omdat de kat het voer te snel naar binnen schrokt. Een schrokbak, voerpuzzel of vulbaar speelgoed kan hierbij helpen. Als je kat langer doet over de voedselopname, zal er sneller een verzadigingssignaal worden verzonden.

De voeding kan ook te weinig vezels bevatten. Vezels helpen ook een meer verzadigd gevoel te geven. Je kan hiervoor extra vezels toevoegen aan de huidige voeding, bijvoorbeeld met Puur Psyllium. Je kunt er ook voor kiezen een voer te geven met een hoger vezelgehalte. Veel afvaldieten bevatten meer vezels, bijvoorbeeld Royal Canin Satiety Weight Management Kat en Hill’s Metabolic Weight Management – Prescription Diet – Feline.

Je kat vraagt om aandacht

Soms lijkt het of je kat honger heeft. Het kan echter ook een manier van aandacht vragen zijn. Je kat heeft zichzelf aangeleerd dat naar de keuken gaan en klaaglijk miauwen een reactie opwekt bij de baas. Dit kan zijn in de vorm van voeding en anders wel in de vorm van fysieke aandacht, omdat de baas altijd reageert op dit gedrag van de kat.

Je kat heeft last van een medische aandoening

Katten kunnen ziek zijn. Deze ziekte kan dan de reden zijn voor een verhoogde eetlust en continu vragen om eten. Vaak zul je ook zien dat je kat afvalt ondanks deze goede eetlust.

Bij katten zijn 2 aandoeningen bekend die de eetlust verhogen:

Bovenstaande aandoeningen komen vaker voor bij oudere katten (hyperthyreoïdie) of katten met overgewicht (suikerziekte).

Katten met bovenstaande aandoeningen hebben vaak meer klachten dan alleen verhoogde eetlust. Zoals gezegd vallen ze vaak af. Daarnaast zie je dat deze katten meer drinken en meer plassen dan je van ze gewend bent.

Je dierenarts kan een medische oorzaak van ‘honger’ uitsluiten met een bloedonderzoek.

Mijn kat heeft honger door wormen

Soms wordt gedacht dat katten die veel honger hebben en afvallen last hebben van wormen. In theorie kan dit. Het moet dan wel gaan om een hele heftige wormbesmetting. De wormen moeten dan zo veel voeding gebruiken of de darmen zo beschadigen dat de kat zelf onvoldoende voedingsstoffen op kan nemen.

Bij zo’n heftige wormenbesmetting zou je ook andere klachten verwachten, zoals een dikke wormenbuik en diarree. De algehele conditie van je kat zal dan ook verslechteren.

Heb je nog vragen over honger bij je kat? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.