Service
Winkelwagen
Menu
Het is bijna Oud & Nieuw! Lees meer

Ontsteking en pijn kat

Een ontsteking heeft 5 kenmerkende eigenschappen: roodheid, warmte, zwelling, pijn en functieverlies.

Meer informatie

1 - 24 van 78 Producten

Wat is een ontsteking?

Een ontsteking is een reactie van het lichaam op een bepaalde prikkel. Dit kan een reactie zijn op een micro-organisme zoals een bacterie, schimmel of gist, het kan een reactie zijn op een etsende stof, of op een fysische verandering zoals hitte. Naast externe prikkels, kunnen ontstekingen ook veroorzaakt worden door interne prikkels. Dit is bijvoorbeeld het geval bij auto-immuunaandoeningen. Een ontsteking kan gepaard gaan met een infectie (bijvoorbeeld door bacteriën), maar kan ook zonder infectie verlopen.

Artritis

Ontstekingen kunnen diverse oorzaken hebben en op verschillende plaatsen voorkomen. Een ontsteking die bij katten regelmatig voorkomt is gewrichtsontsteking, ook wel artritis genoemd. Er bestaan twee soorten artritis, namelijk traumatische artritis en osteoartritis.

Traumatische artritis

Traumatische artritis is vaak het gevolg van dat de kat gevochten heeft of ergens vanaf gevallen is. Hij heeft dan als het ware een gewricht verstuikt en heeft last van acute pijn. Er zit dan een scheurtje in het gewricht of de banden eromheen zijn verrekt. Je kunt traumatische artritis bij de kat herkennen doordat hij zichtbaar probeert het gewricht te ontlasten. Bovendien wil hij niet aangeraakt worden op de beurse plek. Het gewricht kan ook enigszins gezwollen zijn.

Osteoartritis

Osteoartritis is het gevolg van een afwijking aan de gewrichten. Zo’n afwijking kan ontstaan als de kat meerdere keren hetzelfde gewricht verstuikt of gebroken heeft. Je kunt osteoartritis bij de kat herkennen doordat hij mank loopt of een pootje stijf houdt. Ook bij osteoartritis kan het gewricht opzwellen. Meestal heeft een kat met osteoartritis last van chronische pijn.

Aanvullende diervoeders

Om de gewrichten van de kat te ondersteunen kun je hem een aanvullend diervoeder in tabletvorm toedienen. Ook Smooth Locomotion voor kleine huisdieren versterkt de weerstand van jouw kat tegen kou en wind. De tabletjes verhelpen stijve spieren en gewrichten aan de rug en poten van jouw huisdier. Voor de pijnbestrijding kan je Traumeel aanschaffen. Dat is een homeopathische gel die geschikt is voor verwondingen aan de huid, verrekkingen, verstuikingen, huidirritatie en spierproblemen.

Blaasontsteking

Een andere ontsteking die we regelmatig bij katten tegenkomen is blaasontsteking, ook wel cystitis genoemd. Het kan gaan om een blaasontsteking mét of zonder blaasgruis, mét of zonder bacteriële component. In veruit de meeste gevallen zijn blaasontstekingen bij katten niet bacterieel, in tegenstelling tot bij honden en mensen. Een veelvoorkomende oorzaak van een blaasontsteking bij de kat is stress.

Symptomen

Je kunt aan verschillende klachten merken dat jouw kat last heeft van blaasontsteking. Een kat met blaasontsteking zal vrijwel altijd abnormaal plasgedrag vertonen. Zo komt het voor dat de kat in huis gaat plassen, dat hij van de pijn miauwt tijdens het plassen, of dat er bloed in zijn urine zit. Deze klachten zijn uiteraard moeilijker te herkennen als jouw kat zijn behoefte buitenshuis doet. Toch zijn er nog enkele kenmerken waaraan je kunt zien dat jouw kat misschien last heeft van blaasontsteking. Zo kan het voorkomen dat hij plots veel onder zijn staart gaat likken. Ook komt het voor dat de kat sloom en lusteloos wordt. Soms willen katten met blaasontsteking niet meer opgepakt worden wegens pijn in de blaasstreek.

Verminderde weerstand

Via onze website kun je diverse middelen bestellen die ondersteunen bij een algemene verminderde weerstand bij de kat. Zo is er het aanvullend diervoeder Phytonics Immu Boost, dat de weerstand van de kat verhoogt. Een ander voorbeeld is Puur Dolor, een aanvullend diervoeder dat te gebruiken is bij verschillende lichamelijke ongemakken bij de kat.

Indien je denkt dat jouw kat ziek is of last heeft van een ontsteking, is het verstandig om naar de dierenarts te gaan alvorens hem middelen toe te dienen. De dierenarts kan een diagnose stellen en aan jou vertellen wat je moet doen of welke middelen je het best kan toedienen.