Service
Winkelwagen
Menu

Met deze kattenbaktraining je kitten in 4 weken zindelijk!

Geschreven door Samantha |

Als je kitten bij je thuis is gekomen, wil je hem natuurlijk zo snel als mogelijk gewend maken met zijn kattenbak. Maar wat heb je nodig en hoe pak je het aan? Kan het misgaan? Dat lees je hier!

Kitten voor kattenbak

Wat heb je nodig voor een goede kattenbaktraining om je kitten zindelijk te maken?

Het lijkt simpel: voor kattenbaktraining heb je een kattenbak nodig en kattenbakvulling. Maar waar moet je op letten bij aanschaf van deze producten? En waar zet je de kattenbak neer?

De juiste kattenbak voor je kitten

Meestal volstaat een kunststof kattenbak. Deze zijn er in vele soorten en maten, met of zonder deksel en klapdeurtje. Een overdekte kattenbak geeft je kat meer privacy, houdt geurtjes tegen en voorkomt vaak knoeien. Laat je kitten wel aan de bak wennen door in eerste instantie het deksel eraf te halen. Dit maakt het in het begin wat makkelijker voor je kitten om zijn weg te vinden, zeker bij hoge nood. Sommige katten zullen uiteindelijk vooral hun behoefte buiten gaan doen. Doe de bak echter niet te snel weg. Bij koud weer of ziekte van je kat heb je mogelijk de kattenbak nog nodig.

Welke soort kattenbakvulling?

Voor de vulling heb je de keuze uit zand, houtkorrels of kattengrit. Het helpt vaak je kitten aan de nieuwe bak te laten wennen door dezelfde vulling te gebruiken als de fokker. Tuinaarde is ongeschikt, zeker voor ongevaccineerde kittens, omdat hier ziekteverwekkers in kunnen zitten van andere katten die de tuin als kattenbak gebruiken. Ook kan het verstandig zijn om zogenaamde kattenbak granules toe te voegen aan de vulling van je kattenbak, zoals de CSI Urine Kattenbak Granules. De granules helpen bij het voorkomen van vieze luchtjes en verdubbelen de gebruiksduur van de kattenbak met kattenbakvulling.

Hoe vaak moet ik de kattenbak verschonen?

Hoe ga je duurzaam om met je kattenbakvulling? De vulling uit je kattenbak gaat langer mee als je regelmatig de drollen eruit wegschept. Ook maakt het uit welke soort kattenbakvulling je kiest, na gebruik moet kattenbakvulling (ook van hernieuwbare grondstoffen!) bij het restafval. Gooi het dus niet bij het gft! Gooi kattenbakvulling ook nooit op je eigen composthoop of in de tuin, kattenuitwerpselen kunnen namelijk ziekteverwekkers bevatten zoals toxoplasmose.

Er zijn tegenwoordig soorten kattenbakvulling die milieu vriendelijk zijn. De Yarrah – Kattenbakvulling Bio is zo’n 100% biologische kattenbakvulling. Deze harde, droge, geurvrije, stofvrije en fijne korrels zijn milieu vriendelijk, hierdoor hebben ze een lager aandeel in de klimaatbelasting en een kleinere bijdrage aan de afvalberg.

Waar plaats ik de kattenbak?

Zet de kattenbak op een rustige, goed bereikbare plek, waar je kitten niet gestoord wordt. Zet de bak niet bij zijn slaapplek en voer- en drinkbakjes. Katten zijn van nature zindelijk en willen niet plassen of poepen op de plaats waar ze ook eten en drinken.

Relevante artikelen

Hoe pak je de kattenbaktraining aan?

Als je de juiste materialen in huis hebt kan de echte training beginnen.

De meeste kittens hebben al van hun moeder geleerd hoe ze de kattenbak moeten gebruiken. Vaak is het voldoende om je kitten te laten zien waar de bak staat en hem hier regelmatig op te zetten. Zet je kitten in ieder geval op de kattenbak:

  • Na het slapen
  • Na het eten
  • Als je kitten gaat snuffelen, krabben of in plashouding gaat zitten
  • Na het spelen

Beloon je kitten met een kittensnack of met spelen als hij netjes op de bak heeft gepoept of geplast.

Bekijk ons assortiment kittenspeelgoed voor leuke speeltjes voor jouw kitten.

Zorg voor een schone kattenbak

Katten zijn vaak erg kieskeurig als het gaat om hun kattenbak. Verschoon de kattenbak regelmatig. Schep in ieder geval 1 x per dag plas en poep uit de bak. Katten gebruiken de bak meestal niet als deze vies is. Maak de kattenbak regelmatig (wekelijks) helemaal leeg om hem schoon te maken. De meeste ontsmettingsmiddelen zijn giftig. Maak daarom gebruik van een speciale kattenbakreiniger, zoals CSI Urine Kattenbakreiniger. Gebruik je liever geen speciale kattenbakreiniger, dan kun je het beste je kattenbak schoonmaken met water en schoonmaakmiddel/afwasmiddel. Als je zwanger bent is het verstandig om iemand anders de kattenbak te laten verschonen. Katten kunnen namelijk drager zijn van Toxoplasma, een parasiet die ook mensen kan infecteren en gevaarlijk kan zijn voor het ongeboren kindje.

Wat doe ik als mijn kitten een ‘ongelukje’ heeft?

Als je kitten een keer plast of poept op een ongewenste plek, straf je kitten in ieder geval niet! Je kitten kan dan juist op ‘stiekeme’ plaatsen zijn behoefte gaan doen omdat hij denkt dat het niet mag. Zorg ook dat je de plek waar jouw kitten geplast of gepoept heeft goed schoonmaakt, bijvoorbeeld met de vlek- en geurverwijderaar van CSI Urine. Dit kan helpen om te voorkomen dat jouw kitten nog een keer op dezelfde plek plast of poept.

Prijs je kitten als hij wel gebruik maakt van de kattenbak en geef hem iets lekkers. Meestal gaat het dan vanzelf weer goed. Blijft je kitten het doen op een andere, ongewenste plek in huis, sluit je kitten dan op in één ruimte met de kattenbak, tot je kitten geleerd heeft deze te gebruiken. Zet je kitten zoals eerder aangegeven op vaste momenten op de kattenbak, dus:

  • Na het slapen
  • Na het eten
  • Als je kitten gaat snuffelen, krabben of in plashouding gaat zitten
  • Na het spelen

Wat moet ik doen als mijn kitten niet op de kattenbak wil?

Sommige kittens weigeren de kattenbak te gebruiken. Dit heeft verschillende oorzaken:

  • De kattenbak is niet schoon genoeg
  • De kattenbak is niet groot genoeg: de bak moet zo groot zijn dat een volwassen kat zichzelf erin om kan draaien en de bak vaker kan gebruiken zonder vies te worden
  • De kattenbak is met een te sterk ruikend schoonmaakmiddel schoongemaakt
  • De kattenbak staat op een ongewenste plek, bijvoorbeeld te dicht bij de eet- of slaapplaats
  • Je kitten vindt de kattenbakvulling niet prettig
  • Je kitten krijgt het deurtje niet goed open bij een gesloten kattenbak. Haal het deksel er dan (tijdelijk) af of het deurtje eruit.
  • De instap van de kattenbak is te hoog

Kijk dus of je hier iets kunt aanpassen op het moment dat je kitten geen gebruik maakt van de kattenbak.

5 tips voor een succesvolle kattenbaktraining binnen 4 weken

De 5 kernpunten voor een succesvolle kattenbaktraining zijn de volgende:

  • Koop een kattenbak die groot genoeg is
  • Kies een geschikte kattenbakvulling. Gebruik voor het wennen aan de kattenbak eventueel dezelfde kattenbakvulling als de fokker
  • Zet de kattenbak op een geschikte plaats
  • Verschoon de bak regelmatig
  • Zet je kitten op vaste momenten op de kattenbak en beloon het goede gedrag!

Succes met de kattenbaktraining!

Heb je nog vragen over de kattenbaktraining? Of wil je meer weten over het opvoeden van je kitten? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.