Service
Winkelwagen
Menu

Multivitamines voor je hond en kat

Geschreven door Samantha |

Er is een groot assortiment multivitaminen voor onze huisdieren op de markt. Wat is nu een multivitamine en wanneer is dit nodig?

Tabletjes op tafel

Multivitamine

Multivitamine is de term voor een supplement die meerdere vitaminen en mineralen bevat.

Vitaminen zijn stoffen die mensen en dieren vanuit de voeding moeten innemen, omdat ze nodig zijn voor het normaal functioneren van het lichaam. Vitaminen zijn nodig om enzymatische processen goed te laten verlopen. Vitaminen kunnen mensen en dieren zelf niet maken.

Welke vitamines zijn er en wat doen ze?

Er zijn 13 verschillende vitaminen:

Vitamine A

Deze is belangrijk voor het behoud van gezonde slijmvliezen en goed zicht. Tevens is vitamine A belangrijk voor de groei van botten en tanden. De meeste zoogdieren kunnen bèta-caroteen uit plantaardig materiaal omzetten in vitamine A. Katten kunnen dit niet en moeten vitamine A dus opnemen uit de voeding. Orgaanvlees is een goede bron van vitamine A. Te veel aan vitamine A is echter schadelijk. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A bedraagt voor een volwassen kat tussen 650 – 850 IE (internationale eenheden).

B-vitaminen

We kennen de volgende 8 B-vitaminen: Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 (foliumzuur) en B12. Deze spelen een belangrijke rol in de spijsvertering en celstofwisseling en werken samen voor een gezond zenuwstelsel. Ze spelen een rol bij de energievoorziening van het lichaam en zorgen voor een gezonde huid en vacht.

Vitamine C

Vitamine C is vooral bekend in verband met de weerstand. Het is een antioxidant die belangrijk is voor het immuunsysteem. Daarnaast helpt het ook bij de absorptie van ijzer. Honden en katten kunnen vitamine C zelf maken. Te veel vitamine C kan leiden tot de vorming van calcium-oxalaat blaasstenen.

Vitamine D3

Vitamine D3 is van de vitamine D de belangrijkste en is betrokken bij de opname van calcium en fosfor en daarmee bij de vorming van sterke botten en tanden. Een te kort kan leiden tot botmisvormingen. Daarnaast is het belangrijk voor een goed functionerend afweersysteem. Honden en katten kunnen vitamine D niet omzetten in de huid, zoals mensen kunnen. Het komt veel voor in vlees en vette vis.

Vitamine E

Vitamine E is een belangrijke antioxidant die cellen, celwanden, bloedvaten en andere weefsels beschermt tegen oxidatieve stress. Te veel aan vitamine E is eigenlijk nooit schadelijk omdat het lichaam het overschot zelf afvoert.

Vitamine K

Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling en is daarnaast ook belangrijk voor de botstofwisseling. Een tekort aan vitamine K is zeldzaam, maar kan bijvoorbeeld ontstaan na een rattengifintoxicatie en kan leiden tot bloedingen.

Naast de echte vitaminen zijn er nog vitamineachtige stoffen, zoals L-carnithine (een aminozuur die een belangrijke rol speelt in de vetstofwisseling). Daarnaast zijn er nog plantenstoffen die als antioxidant werken in het lichaam.

Mineralen

Naast vitamines zijn er verschillende mineralen en sporenelementen die in de voeding voorkomen en nodig zijn voor een goede gezondheid en normale groei en ontwikkeling.

De volgende mineralen moeten via de voeding worden opgenomen:

  • Calcium
  • Chloor
  • Fosfor
  • Kalium
  • Natrium
  • Magnesium

Naast mineralen zijn er nog de zogenaamde sporenelementen. Dit zijn mineralen waarvan het lichaam maar heel weinig nodig heeft. Dit zijn:

  • Chroom
  • Fluoride
  • IJzer
  • Jodium
  • Koper
  • Mangaan
  • Molybdeen
  • Seleen
  • Zink

Vitamines komen uit de zogenaamde ‘levende’ natuur, waar de mineralen en sporenelementen afkomstig zijn uit de ‘dode’ natuur. Mineralen worden doorplanten opgenomen uit de aarde en door dieren uit de voeding of water.

Voor mensen zijn de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden van alle vitaminen, mineralen en sporenelementen bekend. Voor de hond en kat zijn hier geen duidelijke overzichten van. De FEDIAF (de Europese voedingsrichtlijnen voor hond en kat) geven wel richtlijnen over hoeveel vitaminen en mineralen er in een voeding zouden moeten zitten. De meeste diervoedingen voldoen ook aan deze richtlijnen.

Wanneer heeft een dier een multivitamine nodig?

In de meeste gevallen is het niet nodig je dier extra vitamines en mineralen te geven als je dier een goede, kwalitatieve dierenvoeding krijgt.

Er zijn natuurlijk gevallen te bedenken waarbij de hoeveelheden vitaminen en mineralen tekort schieten. Dieren en mensen zijn in staat om sommige essentiële voedingsstoffen zelf te maken. Dit verschilt wel per diersoort. Deze hoeveelheden zijn vaak niet genoeg om de hoeveelheden uit de voeding te vervangen. In tegenstelling tot mensen en cavia’s kunnen de meeste diersoorten ook vitamine C zelf maken. Omdat deze vitamine belangrijke eigenschappen heeft kan het wel nog steeds zinvol zijn deze vitamine extra op te nemen.

Welke dieren komen in aanmerking voor een multivitamine?

Oudere dieren

Naarmate een dier ouder wordt, neemt het vermogen om stoffen vanuit de spijsvertering op te nemen af. Een ruime voorziening van voedingsstoffen is dan zeer belangrijk. Ook is het voor oudere dieren goed om vaker kleinere hoeveelheden te eten dan een of twee keer per dag een grote portie.

Dieren die herstellende zijn van een ziekte of operatie

Als dieren herstellende zijn, heeft het lichaam een vergrote behoefte aan voedingstoffen zoals vitamine C, zink, bepaalde B vitaminen, vitamine E en selenium.

Dieren in de sport

Dieren die zwaar lichamelijk belast worden hebben meer voedingsstoffen nodig die fungeren als antioxidanten zoals de vitaminen C en E. Daarnaast is er een verhoogde behoefte aan bijvoorbeeld magnesium.

Dieren met een slechte weerstand

Een multivitamine is bij uitstek geschikt om langere tijd te voeren, bijvoorbeeld om het immuunsysteem te ondersteunen. In een multivitamine zitten veel stoffen die bijdragen aan het in stand houden van een goede weerstand waaronder zink, vitamine C en D.

Dieren op dieet of dieren die slecht eten

Als dieren door omstandigheden minder eten (bijvoorbeeld als ze op dieet staan of slecht eten door een gebitsprobleem) is het voeren van een multivitamine een goed idee. Immers, als een dier minder kan eten, krijgt het ook minder essentiële voedingsstoffen binnen. Uiteraard is het prioriteit nummer één om de oorzaak aan te pakken als een dier slecht eet.

Als aanvulling op de voeding

Voor veel diersoorten kan het best ingewikkeld zijn ze op een zo natuurlijk mogelijk manier te voeren en toch voldoende nutriënten aan te bieden. Paarden zouden idealiter alleen maar kruidenhooi moeten krijgen, maar is ons Nederlandse gras daar wel geschikt voor? Ook als je zelf het menu voor je hond of kat samenstelt, kunnen er tekorten ontstaan op het gebied van vitaminen en mineralen. Om het zekere voor het onzekere te nemen kan een multivitamine dan nuttig zijn.

Wat zijn goede preparaten?

Het is heel belangrijk dat de stoffen worden aangeboden in een vorm waar het lichaam iets mee kan. Zink kan bijvoorbeeld alleen in de vorm van zinkcitraat worden opgenomen en niet in de vorm van zinkoxide. Hier moet je dus goed naar kijken voordat je een preparaat kiest.

Voorbeelden van goede multivitamine preparaten zijn:

Wil je meer weten over het gebruik van vitaminen en mineralen voor je huisdier? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.

Relevante producten