Service
Winkelwagen
Menu

Nestje pups

Geschreven door Samantha |

Jouw hond is pas bevallen van een prachtig nestje pups maar hoe nu verder? Het is fijn als baasje dat je weet waarop je kunt letten of waarmee je rekening kunt houden na de bevalling en de weken die erop volgen.

Spelende pups

Nestje pups

De dierenarts kan uiteraard ook helpen. Zo is het mogelijk om je dierenarts te vragen een nestcontrole te doen op de dag van de geboorte. Hierbij worden alle pups nagekeken en wordt er bijvoorbeeld gecontroleerd of de gehemeltes goed gesloten zijn. Daarnaast wordt er gecontroleerd of de melkklieren van de teef in orde zijn.

Tevreden pups slapen en drinken voornamelijk. Veel meer zullen ze in de eerste twee weken niet doen. Wanneer ze piepend rondkruipen dan duidt dit meestal op een probleem. Ze kunnen het bijvoorbeeld te koud of te warm hebben, ze kunnen honger hebben of moeten ontlasten.
Wanneer ze het koud hebben, kun je een warmtelamp aan één kant van de werpkist hangen. Controleer ook altijd de melkklieren van de teef wanneer de pups heel pieperig zijn. Komt er melk uit? Zijn de melkklieren niet rood, gezwollen, te warm of pijnlijk? Bij twijfel kun je altijd contact opnemen met je dierenarts. Pups hebben in het begin hulp nodig bij het ontlasten. De moeder zal de achterkant likken om het ontlasten te stimuleren. Wanneer de teef dit onvoldoende doet, zullen de pups de ontlasting niet kwijt kunnen en buikpijn krijgen. Je kunt de pups dan helpen door met een bevochtigd watje aan de achterkant te wrijven.

Pasgeboren pups

Puppy’s moeten, in tegenstelling tot baby’s, na de geboorte alleen maar in gewicht toenemen. Het is niet de bedoeling dat ze afvallen in de eerste dagen/weken. Het is verstandig om de pups te merken met bijvoorbeeld nagellak of een wollen bandje, zodat ze allemaal goed uit elkaar gehouden kunnen worden. Je kunt hiervoor ook de gekleurde bandjes van Trixie gebruiken. Weeg de pups de eerste paar dagen elke 12uur, en daarna elke dag totdat ze ongeveer 4 weken oud zijn. De pup(s) met het laagste geboortegewicht dienen goed in de gaten te worden gehouden. Een pup moet zijn lichaamsgewicht in de eerste 10 dagen ongeveer verdubbelen.
Wanneer de pups onvoldoende groeien, of zelfs afvallen, neem dan contact op met je dierenarts. Het is mogelijk dat de teef onvoldoende melk geeft, bijvoorbeeld bij een erg groot nest of omdat ze zelf niet helemaal in orde is. Bij een melkklierontsteking zal ze haar pups bijvoorbeeld minder laten drinken omdat dit erg pijnlijk is. Daarnaast kan het zijn dat de pup zelf onvoldoende drinkt, met verschillende mogelijke oorzaken.

Voeding teef tijdens melkgift

Na de bevalling zal de melkgift van de teef nog verder op gang gaan komen. Het is verstandig om de teef nu onbeperkt voeding aan te bieden, zodat ze dit naar behoefte op kan nemen.
Vanaf ongeveer 4 weken leeftijd zullen de pups langzaamaan ook wat vaste voeding gaan eten en zal de melkgift geleidelijk gaan afnemen. Je kunt de teef dan steeds minder van de puppyvoeding aan gaan bieden totdat de melkgift is gestopt. Daarna mag ze haar eigen brokken weer krijgen.

Voeding van pups in eerste 8 weken

In sommige gevallen kan het noodzakelijk zijn om pups bij te voeren. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer de moeder onvoldoende melkproductie heeft en de pups onvoldoende groeien. Je kunt de pups dan bijvoeren met kunstmelk, zoals de Royal Canin Babydog Milk Puppymelk of Vetoquinol Care Milkodog. Wanneer de moeder zelf geen melk heeft of in het geval van moederloze pups is het een dagtaak om te pups goed bij te voeren. In de eerste weken zullen ze elke 3 uur bijgevoerd moeten worden. De eerste 24-48 uur na de geboorte is het belangrijk dat je de pups colostrum of biest voert. De Biestwinkel Col-O-Dog is dan een goede keuze. Hiermee krijgen de pups toch antistoffen binnen en wordt de eigen immuniteit opgebouwd.

De kunstmelk kan met behulp van een flesje gegeven worden. Het is belangrijk dat de pup wel zelfstandig drinkt. Breng de melk nooit geforceerd in het bekje, aangezien de pup zich dan makkelijk kan verslikken en een longontsteking op kan lopen.

Vanaf ongeveer 4 weken leeftijd kun je geleidelijk wat vaste voeding aan gaan bieden, zoals puppybrokken zoals de Royal Canin VCN – Pediatric Starter Small DogMedium Dog of Large Dog & Specific Puppy All Breeds CPW & Specific Puppy Small BreedMedium breed of Large en Giant Breed. Geef de jonge pups het liefst elke een eigen voerbakje, om voernijd te voorkomen. Op 6-8 weken leeftijd kunnen de pups volledig overgaan op vaste voeding.

Relevante producten

Omgang met pups

Het is belangrijk om de teef en haar pups in de eerste weken veel rust te gunnen. Vrienden en familie vinden het altijd leuk om bij de pups op bezoek te komen, maar probeer dit in de eerste twee weken nog te beperken. De bevalling en nestje pups kan stressvol voor de teef zijn en veel onbekende gezichten en drukte om haar heen zijn dan niet gewenst. Wanneer de pups wat ouder worden, kan er af en toe bezoek langskomen.

Het kan in deze periode helpen om jouw hond te ondersteunen met producten die helpen om te wennen aan de nieuwe omgeving en om gevoelens van angst en spanning te verminderen. Pet Remedy is speciaal ontwikkeld om jouw hond te ondersteunen in spannende tijden, zoals een nieuwe omgeving of de aanwezigheid van nieuwe mensen, en helpt om aan angst en spanning gerelateerd gedrag te verminderen.

Zorg er daarnaast voor dat de pups in een huiselijke omgeving opgroeien en aan verschillende prikkels (mensen, dieren, geluiden, situaties) worden blootgesteld. De eerste socialisatiefase begint vanaf 3 weken leeftijd tot 12 weken leeftijd. De pup zal de wereld gaan ontdekken en alle indrukken die worden opgedaan zijn ontzettend belangrijk. Hoe meer ervaringen een pup in die fase opdoet, hoe beter hij is voorbereid op soortgelijke situaties wanneer hij volwassen is. Voldoende interactie met hun moeder en nestgenootjes is ontzettend belangrijk voor de sociale ontwikkeling. Daarnaast is het nuttig om bijvoorbeeld verschillende soorten speelgoed aan te bieden of de pups eens buiten te laten spelen, zo kunnen ze alles zelf ontdekken.

Ontworming van de pups en teef

Vrijwel alle pups zullen zich in de eerste levensweken met spoelworm besmetten, sommige worden zelfs al in de baarmoeder besmet. Spoelwormlarven die bij de drachtige teef ineens weer actief worden, kunnen de pups namelijk via de baarmoeder besmetten. Daarnaast kunnen de larven via de moedermelk de pups besmetten. Het is dus verstandig om jonge pups zeer regelmatig te ontwormen, namelijk op 2, 4, 6 en 8 weken leeftijd. Een geschikt middel hiervoor is de Vitaminthe met doseerset voor pups/kittens, waarmee de pasta nauwkeurig gedoseerd kan worden voor kleine pups. Het is aan te raden om de teef telkens tegelijk met de pups te ontwormen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld Milbemax of Drontal Dog gebruiken.

Vaccinatie van de pups en chippen

In de eerste levensweken krijgen pups afweerstoffen via de moedermelk. Deze bescherming zal op een gegeven moment niet meer aanwezig zijn en het is dan ook aan te raden de pups netjes te laten vaccineren tegen Hondeziekte, Hepatitis, Parvo, Para-influenza en Leptospirose. Daarnaast is het verplicht om je pups te laten chippen.

De pups horen hun eerste vaccinatie te krijgen op een leeftijd van 6 weken. Ze kunnen nu ook gechipt worden. Wanneer het gaat om honden met een stamboom dan worden ze gechipt door de Raad van Beheer voordat ze 8 weken oud zijn. Neem in dat geval de chipnummers mee naar je eigen dierenarts. De pups zullen tijdens deze afspraak ook algemeen worden onderzocht. Zien ze er gezond uit? Klinkt het hartje goed? Zijn de testikels van de reutjes goed ingedaald? De pups zullen hun paspoort krijgen waarin het chipnummer, de enting en de bevindingen van de dierenarts genoteerd worden.
Op 9 en 12 weken leeftijd wordt de vaccinatie herhaald om optimale bescherming te krijgen. Dit is meestal de verantwoordelijkheid van de nieuwe baasjes, aangezien de pups met 8-9 weken naar hun nieuwe huisje gaan. Mocht één van de pups naar een nieuwe baas in het buitenland gaan, dan mag dit pas met 15 weken leeftijd. Op 12 weken leeftijd hebben deze hondjes hun vaccinatie tegen hondsdolheid nodig en mogen 3 weken daarna de grens over.

Het bezoek aan de dierenarts is een hele beleving voor de jonge diertjes. Ze doen een heleboel indrukken op; voor het eerst in een transportbox, een autorit, boven de behandeltafel staan en een dierenarts die het diertje onderzoekt. Ook deze ervaring is heel belangrijk voor de pups, zo leren ze namelijk dat het normaal is om af en toe een bezoek aan de dierenarts te brengen en onderzocht te worden.

Zie ons artikel ‘dracht bij de hond’ voor meer informatie over de dracht en de bevalling.