Service
Winkelwagen
Menu

Ontstoken ogen bij honden

De ogen van honden kunnen ontstoken raken. Er kunnen verschillende oorzaken zijn van een ontsteking in de ogen van je hond. Het kan ontstaan door vuil of trauma, maar er zijn ook andere oorzaken! Denk aan hooikoorts en problemen met de traanproductie. In deze blog bespreken we de mogelijke oorzaken van een ontstoken oog bij je hond en wat je kunt doen om je hond te helpen.

hond kijkt blij in de camera

Wat is er aan de hand bij een ontstoken oog?

Hebben we het over ontstoken ogen bij honden, dan gaat het vaak om een ontsteking aan de bindvliezen van de ogen. Dit zijn de conjunctiva en deze bekleden de binnenkant van de oogleden en de oogbol zelf. Een oogontsteking wordt daarom ook wel een conjunctivitis genoemd.

Hoe ziet een oogontsteking bij een hond eruit?

Een ontstoken oog kun je herkennen aan de volgende symptomen:

  • Roodheid van de bindvliezen
  • Zwelling van de bindvliezen
  • Pus in de ooghoeken
  • Knijpen met het oog
  • (meestal) Verhoogde traanproductie

Relevante Producten

Hoe ontstaat een oogontsteking bij honden?

Als de ogen van je hond ontstoken zijn door stuifmeel of pollen, kan het helpen de ogen te spoelen. De Ophta-Clean is hiervoor een geschikt product. Met de Optixcare Eye Lube kun je daarnaast de ogen kalmeren en beschermen.

Je hond kan ook last hebben van hooikoorts. Lees in deze blog wat je extra kunt doen voor je hond met pollenallergie.

Ontstoken ogen door een vreemd voorwerp

De ogen van je hond kunnen ook beschadigen door een vreemd voorwerp. Denk bijvoorbeeld aan een zandkorrel of een takje. Hierbij kan ook het hoornvlies beschadigd raken. In dat geval is het belangrijk dat je hond door een dierenarts wordt gezien en de schade wordt beoordeeld. Je hond loopt bij een beschadiging namelijk een groter risico op een bacteriële infectie van het oog en zal een antibioticum zalf nodig hebben.

Een vitamine A zalf als de Ophtosan kan het oog in ieder geval verzorgen en verzachten.

De TVM Clerapliq oogdruppels kunnen het herstel van het hoornvlies ondersteunen en de pijn verzachten.

Een oogontsteking door een infectie

Als je hond een verkoudheid heeft kunnen de ogen ook ontstoken raken. Vaak is hier sprake van een virale infectie. Alleen als er een secundaire bacteriële infectie bijkomt, is een antibioticum zalf nodig. Een virale infectie kun je met een verzorgende oogzalf ondersteunen. Vaak volstaat bij een virale infectie een vitamine A oogzalf.

Een oogontsteking door een oogaandoening

Er zijn verschillende oogaandoeningen die kunnen leiden tot een oogontsteking bij je hond.

Verkeerde stand van de oogleden of oogharen

Een veel voorkomend probleem is een verkeerde stand van de oogleden of haartjes op een afwijkende plek. Het gaat hier om:

  • Entropion (naar binnen krullen van de oogleden)
  • Ectoprion (naar buiten hangen van meestal het onderste ooglid)
  • Distichiën (haartjes die groeien op de ooglidrand en zo het hoornvlies irriteren)

Dit zijn aandoeningen die door een dierenarts moeten worden behandeld. Vaak is een operatie nodig om de oogleden te corrigeren of de afwijkende haartjes te verwijderen.

Voor honden met een verhoogde kans op een oogaandoening kan de Optixcare Eye Health worden ingezet om de ogen zo gezond als mogelijk te houden.

Oogontsteking door een verhoogde oogdruk

Een verhoogde oogdruk of glaucoom kan ook leiden tot een oogontsteking. Deze aandoening is erg pijnlijk en gevaarlijk. Een hond kan binnen enkele dagen blind worden door schade aan het netvlies en de oogzenuw.

Anders dan bij een normale oogontsteking kan er een witte waas zijn op het hoornvlies. De pupillen zijn groot, ook in het licht. Honden zullen daarom ook niet graag in licht kijken. De oogleden zijn rood en honden kunnen pijnlijk zijn bij aanraken van de kop. Merk je dit bij je hond? Ga dan zo snel mogelijk naar je dierenarts! Dit is een spoedgeval!

Oogontsteking door Keratoconjunctivitis Sicca

Een oogprobleem dat we regelmatig zien bij honden is KCS of keratoconjunctivitis sicca. Dit is een aandoening waarbij er te weinig of helemaal geen traanvocht meer wordt aangemaakt. Dit ontstaat doordat het immuunsysteem reageert op de eigen traanproductie. De ogen worden zo droog en de bindvliezen raken geïrriteerd en ontstoken. Als deze droogheid lang aanwezig is kan het hoornvlies beschadigd raken en kunnen er zelfs littekens op de ogen ontstaan.

Het verschil tussen een normale oogontsteking en KCS is dat je juist geen tranenvloed hebt, maar plakkerige slijmvliezen met vaak pussige afscheiding rond de ogen. De ogen glimmen ook niet meer.

Een vroege behandeling is belangrijk. Hoe eerder je erbij bent, hoe meer kans er is dat de traanproductie weer kan herstellen. De behandeling kan wel intensief zijn.

Vaak bestaat de behandeling uit een combinatie van een medicinale oogzalf (optimmune canis + een antibioticum oogzalf) met een kunsttraan (bijvoorbeeld Lacriforte). Bij erg pussige ogen kan het nodig zijn om een acetylcysteïne druppel toe te voegen om de pus op te lossen. De ogen moeten meerdere keren per dag worden behandeld en regelmatige controle door de dierenarts is nodig.

In plaats van een kunsttraan kan ook worden gekozen voor de Optixcare Eye Lube Plus. Dit is een oog bevochtigende gel met een duaal polymeer systeem bestaande uit een carbomeer gel en hyaluronzuur.

Bekijk hier ons complete assortiment oogverzorging voor honden.

Omdat er veel verschillende oorzaken zijn van oogontsteking en de ernst nogal verschilt per oorzaak is het altijd verstandig om naar je dierenarts te gaan bij oogproblemen van je hond.

Heb je nog vragen over ontstoken ogen bij honden? Neem dan contact op via dierenart@medpets.nl.