Ontwormen van kittens
Geschreven door Milou |
Katten kunnen al van jongs af aan wormen krijgen, bijvoorbeeld via de moedermelk. Om jouw kitten te beschermen tegen wormen, ontworm je jouw kitten met regelmaat. Er zijn speciale ontwormingsproducten die geschikt zijn voor kittens. Lees in deze blog alles over de ontworming van jouw kitten!
Waarom is ontwormen van je kitten zo belangrijk?
Het is belangrijk om al op jonge leeftijd je kitten te ontwormen. Kittens kunnen namelijk al wormen oplopen via de moedermelk. Bovendien hebben jongere dieren vaak meer klachten van een worminfectie, vooral als jouw kitten veel wormen heeft. Het is in ieder geval belangrijk om jouw kitten op tijd te behandelen om zo een erge infectie met nadelige gevolgen te voorkomen. Tenslotte zijn wormen niet alleen vervelend voor je kitten. Jij als baasje kan ook besmet raken met wormen. Genoeg redenen dus om jouw kitten op tijd te ontwormen.
Soorten wormen
Er zijn verschillende soorten wormen, waaronder spoelwormen, haakwormen, lintwormen, longwormen en hartwormen. Bij katten komen spoelwormen en lintwormen het meeste voor. Bij kittens gaat het voornamelijk om spoelwormen en op latere leeftijd ook om lintwormen. Een spoelworminfectie wordt vaak opgelopen via de moedermelk, op plaatsen waar andere dieren hun behoefte hebben gedaan, door het eten van rauw vlees of bijvoorbeeld via muizen, vogels of slakken. Lintwormen hebben een tussengastheer nodig. Dit kan een vlo of prooidier zijn die je kat vangt. Pas als de tussengastheer door je kitten wordt opgegeten ontwikkeld zich een volwassen lintworm in de kat.
Symptomen van wormen bij je kitten
Een worminfectie is niet altijd zichtbaar. Je zou de wormen of lintwormsegmentjes in de ontlasting kunnen zien. Wormen verminderen de conditie. Vooral kittens met spoelwormen groeien slecht. Ze blijven mager, maar kunnen wel een ‘dik’ buikje hebben. Soms braken katten de wormen uit. Klachten die veroorzaakt kunnen worden door wormen zijn:
- Diarree
- Braken
- Bolle buik
- Darmafsluiting
- Verminderde eetlust
- Groeiachterstand/afvallen
Hoe vaak je kitten ontwormen?
Tot een leeftijd van 6 maanden is het advies om je kitten (en de moederpoes) vaker te ontwormen dan een volwassen kat. Dit doordat kittens makkelijker besmet raken met wormen en ook heftigere klachten kunnen krijgen. Kittens ontworm je vanaf 3 weken leeftijd elke 2 weken tot 2 weken na het spenen. Vervolgens maandelijks tot ze 6 maanden oud zijn. Hierna kijk je naar het risico dat jouw kat loopt op het krijgen van wormen. Als jouw kat meer risico loopt op het krijgen van wormen, ontworm je vaker. In het artikel ‘Hoe vaak geef je een kat een wormenkuur’ lees je hier meer over. Daarnaast check je in de wormwijzer ook eenvoudig hoe vaak je jouw kat het beste kunt ontwormen en krijg je meer uitleg over de verschillende soorten wormen.
Welke producten zijn geschikt voor ontworming
Er zijn verschillende soorten ontwormingsproducten voor jouw kitten. Zo zijn er pasta’s, tabletten en spot-on’s. Niet alle producten mogen toegediend worden aan kittens. Daarnaast zijn er ook combinatie producten die bijvoorbeeld ook tegen vlooien en oormijt werken. Een product wat je veilig kunt gebruiken bij kittens is de Vitaminthe pasta met het speciale opzetstukje voor kittens. Ook de No worm pasta en Panacur pasta zijn geschikt voor kittens. Een breed spectrum ontwormingsproduct in tabletvorm is de Milbemax. De tablet voor de kleine katten en kittens mag gegeven worden vanaf 6 weken leeftijd.
Heb je nog vragen over de ontworming van je kitten? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.