Service
Winkelwagen
Menu

Oorontsteking bij de kat

Geschreven door Mara |

Ook katten kunnen een oorontsteking krijgen, al zien we het minder vaak dan bij honden. Als een kat echter eenmaal een oorontsteking heeft, dan is het vaak een hardnekkige ontsteking. In deze blog leggen we uit hoe dit komt.

cyperse kat ligt op een bed

Oorontsteking bij katten

Oorontsteking komt bij katten minder vaak voor dan bij honden, maar is vaak heel hardnekkig. Dat heeft te maken met de achterliggende oorzaak van de oorontsteking, die niet altijd goed te behandelen is.

 

Relevante producten

Oorzaken van oorontsteking bij katten

Als een kat een oorontsteking heeft, dan komt dit vaak door een van onderstaande oorzaken:

  • Oormijt
  • Een middenoorpoliep
  • Een middenoorontsteking
  • Allergie

Oorontsteking bij de kat door oormijt

Bij katten die vaak buiten komen, is oormijt een veelvoorkomende oorzaak van oorontstekingen. Deze kleine, spinachtige parasieten leven van oorsmeer en zijn met het blote oog moeilijk te zien. Ze veroorzaken hevige jeuk, wat leidt tot veel krabben en ongemak. Oormijt zien we het meest bij jonge katten. Om van oormijt af te komen is het belangrijk om met een antiparasitair middel te behandelen in combinatie met een oordruppel, zoals de Clean Ear Oorreiniger.

Oorontsteking door een middenoorpoliep

Bij katten komen poliepen voor in het middenoor die door het trommelvlies heen breken en in de gehoorgang groeien en daar voor een verstopping zorgen. Dit irriteert de huid van de gehoorgang en leidt tot ontsteking. Poliepen zijn goedaardige zwellingen van het slijmvlies van het middenoor en hebben vaak de vorm van een paddenstoel. Voorste luchtweginfecties zijn vaak de oorzaak, zoals niesziekte. We zien deze poliepen ook meer bij raskatten zoals de Maine Coon.

Middenoorontsteking bij katten

Bij katten komt een middenoorontsteking vaker voor dan bij honden. Een middenoorontsteking ontstaat vaak makkelijk bij katten door een oplopende infectie vanuit de voorste luchtwegen. Katten laten niet altijd duidelijke symptomen zien van deze middenoorontsteking, dus het probleem kan langere tijd onopgemerkt blijven en alleen vage symptomen geven zoals minder eetlust en sloomheid.

Sommige katten met een middenoorontsteking krijgen een Facialis Paralyse, dus een verlamming van de aangezichtszenuw met een afhangende lip, ooglid en afhangend oor. Ook het Horner syndroom kan voorkomen of coördinatieproblemen door aantasting van het evenwichtsorgaan. Soms is een CT scan nodig om de diagnose te stellen.

Oorontsteking bij de kat door een allergie

Net als bij honden is een allergie een belangrijke oorzaak voor een oorontsteking bij katten. Een allergie is niet altijd makkelijk te diagnosticeren. Daarbij zijn de behandelopties bij katten veel beperkter dan bij honden.

Symptomen van een oorontsteking

De symptomen van een oorontsteking zijn vaak duidelijk: de kat schudt met de kop, krabt aan het oor en kan pijn aangeven. Ook wordt het oor vaak laag gehouden. De binnenkant van het oor kan rood en vies zijn, en het oor kan een onaangename geur afgeven of zelfs afscheiding vertonen. Bij ernstigere gevallen, zoals een middenoorontsteking, kan het evenwichtsorgaan worden aangetast. Dan zijn de klachten ernstiger: de kat kan scheef met de kop lopen, evenwichtsproblemen hebben, of zelfs omvallen. Een grondig onderzoek door de dierenarts is belangrijk om de precieze oorzaak vast te stellen, zoals de aanwezigheid van oormijt of een bacteriële/schimmelinfectie. Soms is aanvullend onderzoek, zoals een kweek van het oorsmeer of een röntgenfoto, nodig.

Wat te doen bij een oorontsteking bij je kat?

Het is belangrijk om met een kat met oorklachten naar je dierenarts te gaan. Je dierenarts kan in de oren kijken en de oorzaak proberen te achterhalen. Pas als de oorzaak bekend is kan een geschikte behandeling worden ingezet.

Behandeling van milde oorklachten

Bij lichte irritatie of roodheid kan een verzachtende druppel, zoals Dermiel Oordruppels, helpen. Voor natuurlijke ondersteuning kan ook Puur Auris worden gebruikt. Wanneer klachten aanhouden of verergeren, is het raadzaam om contact op te nemen met de dierenarts.

Heb je nog vragen over oorontstekingen bij katten of andere oorproblemen? Neem gerust contact op met onze dierenarts via dierenarts@medpets.nl.