Service
Winkelwagen
Menu
Dierendag komt eraan! Profiteer van kortingen tot 35% Lees meer

Gaat jouw huisdier mee op vakantie?

Op vakantie met je trouwe viervoeter, niets leukers dan dat! Maar waar moet je allemaal aan denken als jouw hond of kat mee op vakantie gaat? Op deze pagina kun je inspiratie opdoen voor jouw vakantie. Je vind hier alle informatie over de invoereisen waar je rekening mee moet houden, parasietenbestrijding en het vervoer. Ook hebben we een handige checklist voor je gemaakt zodat je niets vergeet in te pakken. Zo kun je goed voorbereid en onbezorgd genieten van jullie vakantie!

vakantie hond gezin

Parasieten in het buitenland

In het buitenland komen verschillende parasieten voor die ziekten kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan teken, hartworm, vossenlintworm en zandvliegen. Naast de bekendste ziekte Lyme bestaat er ook een verhoogd risico op Leishmania, wat onomkeerbaar is. Om jouw huisdier goed te beschermen tegen deze parasieten kun je het beste preventief behandelen en niet pas na een besmetting. Beschermende producten tegen vlooien, teken en zandvliegen voor de hond zijn: Scalibor, Advantix of Vectra 3D.

Hartworm komt voor in Zuid- en Oost Europa. Denk bijvoorbeeld aan landen als Griekenland, Turkije, Tsjechië, Slovenië, Roemenië en Bulgarije. Maar dus ook in landen als Spanje, Portugal, Italië en grote delen van Frankrijk. Ga jij op vakantie naar een gebied waar hartworm voorkomt? Behandel je huisdier dan met Milbemax. De behandeling start je na 28 dagen na aankomst op je vakantie bestemming. Je moet deze behandeling maandelijks blijven herhalen tot zeker 28 dagen nadat je het besmette gebied weer hebt verlaten.

hond met man vakantie

Beschermende producten voor jouw hond of kat

Waar moet je verder aan denken?

Heb jij al besloten waar jullie naartoe gaan met de vakantie? Controleer dan ruim vóór vertrek de invoereisen voor het land van bestemming, maar ook voor de landen waar je doorheen reist. Op de website van het LICG (Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren) kun je de specifieke invoereisen voor honden en katten per land terugvinden. Vergeet daarnaast niet om het volledig ingevulde Europees Dierenpaspoort van je dier mee te nemen. Wees er zeker van dat ook de Identificatie en registratie en vaccinaties van jouw hond of kat in orde zijn. Verder is het handig om voor jezelf gegevens van de plaatselijke dierenarts in je telefoon te zetten. Zo kun je altijd direct contact opnemen met de dierenarts in geval van nood. Vergeet ook de gegevens van je eigen dierenarts niet op te slaan, zodat je advies kunt vragen indien nodig.

honden rennen vakantie

Verkoeling voor je hond!

Een essentieel onderdeel van je vakantie

Zowel tijdens de autorit als op vakantie kan het erg warm worden voor onze honden. Honden kunnen niet zweten en zullen daarom op andere manieren hun warmte kwijt moeten raken, bijvoorbeeld door te hijgen of via hun voetzooltjes. Asfalt en zand kunnen erg heet worden voor de voetzolen van jouw hond. Het is daarom belangrijk hier rekening mee te houden en oververhitting te voorkomen!

Hoe kun je jouw hond helpen met verkoelen?

Naast een drinkfles met voldoende vers drinkwater zijn er verschillende verkoelingsproducten voor honden te vinden. Denk hierbij aan een koelband of bandana voor om de nek van je hond, een koelvest of een koelmat om op te liggen. Deze zijn ook al goed te gebruiken tijdens je autoreis. Met een opvouwbaar zwembad kun je naast veel plezier voor je hond altijd zorgen voor verkoeling voor jouw hond.

Laat jouw hond nooit in de auto achter! Ook niet voor eventjes..

Bescherming tegen de zon

Heb jij een hond met een dunne vacht dan kan deze makkelijker verbranden. Hiervoor kun je een waterbestendige zonnebrandcrème zoals de Dermoscent Sunfree (speciaal voor hond en kat) gebruiken. Deze is geur- en zinkvrij en daardoor goed te gebruiken voor onze huisdieren.

hond water strand vakantie

Je hond vervoeren in de auto

Om jouw hond veilig mee op vakantie te nemen is het belangrijk je goed voor te bereiden. Is jouw hond gewend om langer met de auto te reizen of wordt dit de eerste keer? Misschien is het nodig om de autoreis op te delen in kortere stukken en een extra overnachting te boeken, allemaal zaken om van tevoren over na te denken. Verder is het belangrijk om tijdens je reis regelmatig te stoppen voor een korte wandeling en wat te drinken.

Om het vervoeren van je hond met de auto veilig te laten verlopen kun je gebruik maken van een passend hondentuig met autogordel, een autostoel of hondendeken, een vervoersbox, reismand of een autorek. Let hierbij op de voorkeuren van je hond, maar ook op de eisen van de landen waar je doorheen reist. Zo is in enkele landen de autogordel verplicht of moeten ze achter een autorek verblijven tijdens de rit.

Sommige honden heb stress tijdens het autorijden. Dit kan ontstaan doordat ze het rijden spannend vinden maar ook reisziekte kan hierin een rol pelen. Schat dus ruim voor vertrek in hoe jouw hond reageert tijdens een autorit. Wanneer jouw hond stress ervaart van de reis kun je een supplement geven zoals Dr Ann’s Stress Reduction, Adaptil of Zylkene. Zie je bij jouw hond tijdens het autorijden altijd signalen zoals speekselen, smakken, braken of onrust dan bestaat er een kans dat jouw hond misselijk is. Je kunt dan gebruik maken van Puur Tour om reisziekte te ondersteunen.

Veel gestelde vragen

Is mijn hond in ieder land welkom?

In de meeste landen zijn honden meer dan welkom als je je aan de regels houdt. Maar niet in ieder land worden alle hondenrassen geaccepteerd. Controleer dus ruim voor vertrek of jouw hond welkom is in de landen waar je doorheen reist en op de plek van bestemming.

Wat zijn de algemene eisen voor het reizen met mijn hond of kat?

Voor het reizen met je hond of kat binnen de Europese Unie zijn de volgende zaken altijd verplicht:

  • Een volledig ingevuld Europees Dierenpaspoort.
  • Je dier moet een identificatiechip hebben inclusief registratie hiervan.
  • Een geldige rabiës vaccinatie tegen hondsdolheid, minimaal 21 dagen voor vertrek naar de vakantiebestemming.
  • Voor sommige landen is een behandeling tegen wormen voor vertrek vereist, dit moet ingegeven en afgetekend worden door je eigen dierenarts.

Hoe lang kan een hond in de auto reizen?

Een hond die gewend is aan autorijden kan prima een aantal uren achter elkaar in de auto reizen, mits je een auto met airco hebt. Let er wel op dat je jouw hond tussendoor voldoende laat eten en drinken. Las ook tijdig pauzes in om je hond te laten plassen en zelf ook even de benen te strekken.

Moet ik een muilkorf meenemen op vakantie?

Dat hangt af van je vakantiebestemming. Al is je hond nog zo lief, ieder land heeft hierin zijn eigen wet- en regelgeving. Zo kan het verplicht zijn om je hond een muilkorf te laten dragen bij het betreden van openbare gelegenheden. Bekijk de eisen per land op de website van het LICG.

Wat zijn hondvriendelijke landen?

Zwitserland, Duitsland, Italië, Noorwegen, Spanje, Oostenrijk en Kroatië worden gezien als de meest hondvriendelijke landen van Europa.

Ik ben van plan te gaan vliegen met mijn huisdier, kan dat?

Je kunt je huisdier meenemen tijdens een vlucht als deze in goede gezondheid verkeert. Kleine huisdieren mogen met je mee in de cabine van het vliegtuig als ze in een gesloten reistas of kennel onder de stoel voor je passen, met een maximaal gewicht van 8 kg. Zij mogen niet op schoot. Huisdieren zwaarder dan 8 kg worden vervoerd in het ruim. Het reizen per vliegtuig geeft wel extra stress voor je dier. Weeg daarom de beweegredenen goed af tegen de nadelen en controleer bij zowel de vliegmaatschappij als de ambassade van het land waar je heen wilt of er aanvullende eisen worden gesteld.

Is het verplicht mijn hond vast te zetten in de auto?

De regels omtrent het vervoeren in de auto zijn verschillend per land. De wet stelt wel dat je niet mag worden gehinderd tijdens het autorijden, dus ook niet door je hond. Dit kan namelijk gevaarlijke situaties opleveren in het verkeer. Controleer voor vertrek altijd de eisen voor het land waar je doorheen reist, dit kan op de website van het LICG (Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren).

Wat moet ik allemaal meenemen voor mijn hond?

Om je hierbij de helpen hebben we een handige checklist voor je opgesteld! Verder kun je naast de algemene spulletjes die je dagelijks gebruikt ook denken aan verkoeling voor je hond, een EHBO-set en een tekenhaak.

Handig om mee te nemen

Interessante blogs

Familie met hond aan meer

Checklist: Hond of kat gaat mee op vakantie

Het is vaak heel fijn als je hond of kat mee mag naar je vakantiebestemming. Hiervoor is echter wel een goede voorbereiding nodig. Het is niet genoeg om alleen een vakantiebestemming te kiezen waar je huisdier mee naartoe mag en de spullen mee te nemen die je nodig hebt voor de verzorging van je hond of kat.

Kat ligt in koffer met kleding

Checklist: Huisdier niet mee op vakantie, waar let je op?

Het is niet altijd mogelijk of wenselijk je hond of kat mee te nemen op vakantie. Je moet dan op tijd nadenken waar je hond of kat gaat verblijven en wie er voor gaat zorgen. Dit geldt natuurlijk ook voor andere dieren, zoals konijnen, kippen en vissen. In dit blogartikel vind je belangrijke checklists waar je aan moet denken wanneer je op vakantie gaat en je hond of kat thuis blijft. De opties zijn vaak, dat je huisdier thuis blijft en verzorgd wordt, dat ze tijdelijk naar een pension gaan of gaan logeren bij kennissen.

Met jouw hond op vakantie: voorkom ongewenste souvenirs

Met jouw hond op vakantie: voorkom ongewenste souvenirs

Je hond meenemen op vakantie is natuurlijk heel gezellig, maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. In veel vakantielanden komen ziektes voor die via muggen, teken of vliegen worden overgedragen en die niet in ons Nederlandse klimaat kunnen overleven. Maar in de warmere landen van Europa komen deze wel voor. Het is dus belangrijk je hond tegen deze parasieten te beschermen als hij mee gaat op vakantie.

Familie met een hond aan een meer

Op vakantie met jouw huisdier? Tips en advies

De zomervakantie komt eraan. Als jouw huisdier mee gaat op vakantie is het belangrijk om bij een aantal zaken stil te staan. In dit artikel geven we een aantal tips om goed voorbereid op vakantie te gaan.

reizen-met-huisdier

Op vakantie met of zonder huisdier

De vakantie komt eraan. Wat doe je dan met je huisdier? Gaat hij mee? Of blijft hij thuis? In dit blogartikel geven we een kort overzicht van waar je aan moet denken met 2 handige checklists.

Bescherm je hond of kat tegen vakantiewormen

Bescherm je hond en kat tegen ‘vakantiewormen’

Als je je hond of kat mee neemt op vakantie, dan is het belangrijk rekening te houden met de ‘gevaren’ die andere landen voor je huisdier kunnen hebben. In het buitenland komen namelijk vaak andere parasieten voor dan in Nederland. Er zijn dan ook andere middelen nodig om je hond of kat tegen deze wormen te beschermen.

hond auto vakantie

Je hond vervoeren in de auto

Je gaat met de auto op pad en neemt mee.. Je hond natuurlijk! Maar hoe vervoer je jouw hond veilig in de auto? Wij onderzochten de verschillende mogelijkheden voor je.

zomer en honden

Ga voorbereid met jouw viervoeter de zomer in!

De vakantietijd breekt weer aan! Of je nu thuis blijft om hier van het zomerweer te genieten, of je je trouwe viervoeter meeneemt naar een vakantieoord, hier vind je een aantal tips.

hond speelt met water

Verkoeling voor je huisdier

In de zomer kan het erg warm worden voor onze huisdieren. Veel dieren kunnen niet goed omgaan met de warmte. Mensen kunnen afkoelen door te zweten. De meeste dieren zweten niet en zullen op een andere manier hun warmte kwijt moeten. Oververhitting is erg gevaarlijk en kan zelfs dodelijk zijn als je niet op tijd ingrijpt. In deze blog geven we per diersoort tips om verkoeling te geven.

Meer tips