Service
Winkelwagen
Menu
Nu gratis verzending bij aankoop van een Hill’s product met kortingscode GRATISVERZENDING Lees meer

Overgewicht en conditie hond

Meer informatie

1 - 24 van 103 Producten

Vaak zijn we geneigd onze trouwe viervoeter eten te geven wanneer hij daar om vraagt, of te belonen met allerlei lekkers wanneer hij een commando uitvoert. Soms geven we zomaar een extraatje om het beestje te verwennen. Maar uit diverse studies is gebleken dat meer dan de helft van alle honden te zwaar is. Vaak ligt de oorzaak bij onaangepaste voeding en gebrek aan beweging.

Obesitas

We spreken van obesitas wanneer een hond twintig procent meer weegt dan zijn ideale gewicht. Een hond is te zwaar als zijn ribben amper tot niet te voelen zijn, als je zijn taille niet meer kan zien. Uiteindelijk krijgen deze honden gewrichtsproblemen, worden minder actief en hebben weinig uithoudingsvermogen.

Gesteriliseerde en gecastreerde honden

Opvallend is dat obesitas vaker bij gesteriliseerde en gecastreerde honden voorkomt, doordat hun metabolisme (stofwisseling) is veranderd. Ook oudere honden krijgen vaak te maken met een zekere vorm van overgewicht, doordat zij minder actief zijn. Wanneer de voeding daar niet aan aangepast wordt, ontstaat er overgewicht. Obesitas komt doorgaans vaker voor bij bepaalde rassen, zoals Beagles, Cocker Spaniëls, Cairn Terriërs en Labradors.

Gevolgen overgewicht

Obesitas kan bij honden tot gezondheidsproblemen leiden. De levensverwachting van een hond die te zwaar is, is gemiddeld twee jaar korter dan normaal. Bovendien kan hij last krijgen van aandoeningen aan de lever, aan de huid en is er een verhoogd risico op hart- en vaatziektes. Suikerziekte komt vaker voor bij deze honden, evenals ernstige gewrichtsproblemen.

Afvallen

Om de hond te laten afvallen moet u er als baasje voor zorgen dat hij genoeg beweging krijgt. Het belangrijkste is echter dat hij een gezond dieet volgt. Vermijd om te beginnen alle extraatjes zoals hondensnoepjes, kaas of stukjes vlees. Je kunt de hond ook met andere dingen belonen, zoals met een speeltje of een stukje fruit. Alleen minder eten geven zorgt ervoor dat jouw dier een hongerig gevoel houdt, remt de stofwisseling en geeft op de lange termijn geen blijvend resultaat. Afvaldiëten zijn aangepast zodat je dier een lagere hoeveelheid energie opneemt met hetzelfde volume, zonder hongerig te blijven. Daarbij wordt de stofwisseling gestimuleerd in plaats van afgeremd. Dit geeft een blijvend resultaat.

Het is bovendien belangrijk dat je regelmatig gaat bewegen met de hond. Voor extreem zware honden is het verstandig in water te bewegen of te gaan zwemmen, om de gewrichten niet te zwaar te belasten. Voor alle andere honden is het het meest effectief om te ‘draven’, naast de fiets lopen is dus ideaal.

Controle

Tijdens het afvallen dien je regelmatig het gewicht van jouw viervoeter te controleren. Het is belangrijk dat hij gelijkmatig gewicht verliest, net zo lang tot het streefgewicht bereikt is. Het optimale gewichtsverlies is 1-3% van het lichaamsgewicht per week. Houd de gezonde gewoontes daarna wel vol, zodat de hond zijn ideale gewicht ook blijft behouden. Zowel de kwaliteit van zijn leven als de levensverwachting zullen met grote sprongen vooruit gaan. Zo kun je nog meer van jouw huisdier genieten!

Voor extra tips kun je altijd de dierenarts om advies vragen. Ook als je twijfelt of jouw hond te zwaar is, kun je langsgaan bij je dierenarts.