Service
Winkelwagen
Menu
Kortingen tot 50%! - Black Friday Deals bij Medpets! Lees meer

Parelhoen

Uiterlijk

De parelhoen (ook wel poelepetaat of stipkip genoemd) heeft zijn naam te danken aan de witte parels (witte stippen) op zijn donkere verenkleed. De meest voorkomende parelhoender in Nederland is de Helmparelhoen. Zoals de naam al verklapt, draagt deze parelhoen een ‘helmpje’, dat eigenlijk een kleine, benige uitstulping op de kop is. De vogel is vijftig tot zestig centimeter groot, met een rond lichaam en een kleine, kale kop. Gemiddeld weegt de parelhoen tussen de één en anderhalve kilogram. Er zijn parelhoenen die in het wild 12 jaar oud geworden zijn. Oorspronkelijk leefde de vogel op de Afrikaanse savanne, maar hij is inmiddels zeer goed aan ons klimaat gewend.

Gedrag

Voldoende ruimte

Parelhoenders zijn levendige dieren die graag aan de wandel gaan om te zoeken naar voedsel en om hun omgeving te verkennen. Buiten het broedseizoen om leven de vogels in groepjes van zo’n 25 dieren bij elkaar, maar tijdens het broedseizoen vormen de hanen en hennen koppeltjes en leven ze als paartjes. Om deze reden hebben parelhoenders nogal wat ruimte nodig. De vogel mengt zich gemakkelijk met andere boerderijdieren, mits hij genoeg ruimte heeft. Houd je een parelhoen in een volière of een te kleine ren, dan wordt hij agressief en zullen er vechtpartijen met andere dieren ontstaan. Vooral kippen zijn hier meestal de dupe van.

Vliegen

De parelhoen is een grondvogel, dat wil echter niet zeggen dat hij niet kan vliegen! Daar is hij namelijk erg goed in. Over het algemeen geeft de parelhoen de voorkeur aan lopen en vliegen ze alleen in geval van nood of als ze gaan slapen. Parelhoenen slapen van de grond, het liefst in een boom.

Lawaai

Woon jij in een woonwijk? Dan zullen jouw buren niet gecharmeerd zijn van deze vogel. De parelhoen kan namelijk enorme herrie schoppen. Wanneer hij schrikt of onraad bespeurt, produceert hij een doordringend en schel geschreeuw dat bijna onuitstaanbaar is! Hij wordt daarom geweerd uit de bebouwde kom.

Sterke dieren

Naar verhouding is de parelhoen een erg sterk dier dat niet makkelijk opgetild wordt. Ze hebben nauwelijks verzorging nodig en kunnen enorm goed tegen de kou. ’s Winters kunnen ze dus gewoon buiten blijven. Alleen bij strenge vorst en flinke regenval hebben ze een beschutte plek nodig.

Voeding

De parelhoen is een echte alleseter! Ze zoeken, net zoals kippen hun eten door de grond om te woelen. De omnivoor doet zich te goed aan plantenzaden, wormen, slakken en insecten, maar ook aan kleine gewervelde zoogdieren, reptielen en amfibieën. Een snack als BugsforPets Meelwormen laat deze vogel dus niet zomaar aan zijn neus voorbij gaan! De parelhoen heeft bovendien de teek op zijn menu staan, waardoor hij bij sommige mensen een streepje voor heeft op ander gevogelte. Ook zouden ze door het lawaai dat ze maken ratten op afstand houden.