Welke honden krijgen spondylose?
In principe is spondylose iets wat normaal is bij ouder wordende dieren. Sommige hondenrassen zijn gevoeliger dan anderen en kunnen spondylose al op jongere leeftijd laten zien. Dit is bijvoorbeeld bekend bij de Boxer.
Ook honden die veel aan sport of zwaar werk hebben gedaan kunnen makkelijker spondylose ontwikkelen.
Welke klachten heeft een hond met spondylose?
De klachten hangen af van de mate van de spondylose. Dit hangt vaak samen met de kwaliteit van de tussenwervelschijven, de mate van vergroeiing en het al dan niet aanwezig zijn van beknelde zenuwen.
Klachten die we vaak zien bij honden met spondylose:
- Een stijve nek en rug
- Een bolle rug
- Een stijve gang met minder controle over de achterhand
- Minder bespiering van de achterhand
- Moeite met gaan liggen en weer opstaan
- Geen trap meer kunnen lopen of in de auto springen
- Pijn
- Verandering in gedrag, vaak door pijn
- Moeite met de plas en poephouding
- Soms echt slepen met de achterpoten door zenuwuitval
Hoe weet ik zeker of mijn hond spondylose heeft?
Je dierenarts kan de diagnose spondylose stellen. Tijdens het observeren en het lichamelijk onderzoek valt vaak de stijve rug al op en de drukpijnlijkheid.
Met een röntgenfoto kan de diagnose worden bevestigd. De bothaken en bruggen zijn vaak goed zichtbaar op een zijdelingse röntgenfoto.
Op het moment dat er ook zenuwuitval is, kan het verstandig zijn om een CT scan of MRI te maken van de rug. Dan kunnen ook de zenuwen, het ruggenmerg, de hersenvliezen en de tussenwervelschijven worden beoordeeld. Dit is belangrijk voor de levensverwachting van de hond.
Kan spondylose worden behandeld?
Spondylose is eigenlijk een vorm van artrose. De aanwezige botwoekeringen kun je niet meer verwijderen. Je kunt alleen proberen het slijtage proces te vertragen en de bijkomende klachten te verminderen. Vaak gaat het dan dus om pijnstilling en ondersteunen van de gewrichten en het zenuwweefsel.
Echte pijnstilling kun je alleen verkrijgen via je eigen dierenarts.
Supplementen voor honden met spondylose
Er zijn verschillende supplementen die je hond extra kunnen ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Puur Spondy ter ondersteuning van de spieren en gewrichten van de achterhand. Het heeft ook een gunstige werking op het laatste deel van het ruggenmerg en ondersteunt de coördinatie van de achterpoten en een sterke achterhand.
- Omega 3 vetzuren, zoals in Doils Joint. Omega 3 vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking en zorgen voor soepele en stabiele cellen. Het zorgt voor het behoud van soepele gewrichten en gezond zenuwweefsel. Ook een supplement als Synopet Joint Support Dog kan een ontstekingsremmende werking hebben door de combinatie van groenlipmossel en curcumine.
- Kies voor natuurlijke pijnstillers zoals de Organimal PEA – Hond of Puur Dolor
- Gebruik gewrichtsondersteunende supplementen, zoals Ann’s Mobility Support Advanced, om het proces van artrose te vertragen.
Voeding voor honden met spondylose
Honden met overgewicht zouden idealiter af moeten vallen. Dit vermindert de overbelasting van de wervelkolom. Hiervoor zijn er speciale afvaldiëten.
Daarnaast kun je de gewrichten van je hond ook met voeding ondersteunen.
Je kunt kiezen voor een dieetvoeding die zowel de gewrichten ondersteunt als het gewicht controleert, zoals de Vetality Metabolic & Mobility – Hondenvoer en Hill’s Metabolic + Mobility – Prescritpion Diet – Canine
Lees ook onze blog ‘Welk hondenvoer bij artrose?’
Overige behandelmogelijkheden voor honden met spondylose
Fysiotherapie en onbelast bewegen door bijvoorbeeld te zwemmen (let op: je hond moet makkelijk in en uit het water kunnen, anders is er geen sprake meer van onbelast bewegen!) kunnen honden met spondylose ondersteunen. Dit helpt om de spieren sterk te houden.
Als er sprake is van een scheve stand van de wervels door de instabiliteit, dan kan orthomanuele therapie een optie zijn. Doe dit alleen bij gespecialiseerde dierenartsen na een zekere diagnose.
Levensverwachting voor honden met spondylose
De prognose voor honden met spondylose hangt af van de ernst van de klachten en de reactie van de hond op een ondersteunende behandeling.
Zijn de klachten goed controleerbaar met medicatie en ondersteunende maatregelen, dan kan een hond nog een kwalitatief goed leven leiden.
Op het moment dat de kwaliteit van leven van je hond in het geding komt door te veel pijn of te veel bewegingsbeperking, dan moet je met je dierenarts in gesprek gaan. Het kan dan de overweging zijn om je hond in te laten slapen en verdere pijn en ongemak te besparen.
Heb je nog vragen over spondylose bij honden? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.