Verlatingsangst bij honden
Geschreven door Mara |
Eén van de belangrijkste gedragsproblemen bij honden is verlatingsangst. Er moet onderscheid gemaakt worden tussen honden met échte verlatingsangst en honden die niet goed alleen thuis kunnen zijn. Honden met verlatingsangst kunnen vaak niet alleen thuis zijn, maar dat wil niet zeggen dat alle honden die niet goed thuis kunnen blijven ook daadwerkelijk angstig zijn.
Verlatingsangst is niet alleen een aantasting van het welzijn van de hond, ook voor de baas kan dit probleem voor vervelende situaties zorgen.
Oorzaken van verlatingsangst
Er zijn veel verschillende omstandigheden die ervoor kunnen zorgen dat een hond verlatingsangst ontwikkelt. Het wordt nogal eens gezien bij honden die (meermaals) herplaatst zijn of een tijdje in een asiel zijn verbleven. Ook wanneer een hond erg afhankelijk is van de baas en/of onzeker is, ligt dit welzijnsprobleem op de loer. Tot slot kan verlatingsangst ontstaan wanneer een hond een traumatische ervaring heeft opgedaan terwijl deze alleen thuis was.
Symptomen
Het gedrag van de hond hangt af van de ernst van de angst. Er zijn honden die gaan piepen en blaffen als de baas van huis is, met overlast voor de buren tot gevolg. Soms zijn ze daarbij ook extreem onrustig, rennen heen en weer en gaan daardoor urineren of ontlasten in huis. In veel gevallen is het zo dat de hond vrij snel kalmeert wanneer hij de baas hoort thuiskomen. Dan lijkt het alsof er geen problemen zijn, maar niets is minder waar! Het tegendeel kan ook het geval zijn: dan valt op dat de hond extreem enthousiast is wanneer de baas weer thuis komt. Het kan enorm zinvol zijn een camera in huis te zetten op de momenten dat de hond alleen thuis blijft. Zo kan er beoordeeld worden welk gedrag de hond precies laat zien en in welke omstandigheden dat gebeurt.
Hoe kan verlatingsangst worden aangepakt?
Dit soort gedragsproblemen zijn niet eenvoudig op te lossen, met name omdat het probleemgedrag voorkomt op een moment dat de baas niet aanwezig is. Ingrijpen op het moment zelf is dus vrijwel onmogelijk. Er zijn meerdere facetten waar aandacht aan besteed moet worden. Zo moet er met de hond getraind worden om er in eerste instantie voor te zorgen dat de hond zijn omgeving (de woning) als vertrouwd ervaart. Pas daarna kan gestart worden met het thuis blijven voorzichtig op te bouwen. Hierbij is het essentieel dat je weer naar huis terug keert vóórdat de hond angstig of gestrest wordt. Op de momenten dat de hond wel in jouw nabijheid is, moet je duidelijk en consequent leiding geven, zodat de hond leert op je te vertrouwen.
Supplementen en hulpmiddelen
Het is erg moeilijk, zo niet onmogelijk, een angstig of gestrest dier iets aan te leren. Er zijn diverse supplementen en/of hulpmiddelen beschikbaar, die ervoor zorgen dat de hond nét wat relaxter is, waardoor er als het ware ruimte is om nieuw gedrag aan te leren. Medpets bied je een heel scala aan mogelijkheden: zo zijn er de natuurlijke rustgevende producten zoals o.a. Dr. Ann’s Stress Reduction, Zylkene, Adaptil, Pet Remedy, Telizen of Vetplus Calmex. Er is ook een voeding beschikbaar, specifiek aangepast voor dergelijke (langdurige) situaties waar angst een rol speelt: Royal Canin Calm Diet. Geen van deze producten versuft je hond. Tot slot is er ook het Thundershirt, dit is een speciaal shirt wat nauw op het lichaam van de hond aansluit. Het heeft een kalmerende werking op honden, vergelijkbaar met het inbakeren van baby’s. Dit Thundershirt is echter niet bedoeld om gedurende een hele dag te gebruiken.
Vertrek en thuiskomst
Het is essentieel om het weggaan en thuiskomen zo rustig mogelijk te laten verlopen. Probeer de hond in beide gevallen geen aandacht te geven, op die manier straal je uit dat weggaan en weer thuiskomen volstrekt normaal is. Wanneer je bijvoorbeeld kort voor vertrek uitvoerig met de hond knuffelt, kan deze het idee krijgen dat er iets bijzonders staat te gebeuren. Daarnaast is het van belang de hond zo weinig mogelijk vertreksignalen te geven. Een radio aan laten staan kan een goed idee zijn, de radio steeds aanzetten op het moment dat je van huis gaat kan juist een vertreksignaal voor de hond worden. Op den duur wordt deze dan al onrustig wanneer je naar de radio loopt! Probeer ervoor te zorgen dat de hond in een kalme gemoedstoestand is voordat je vertrekt. Wanneer de hond op het moment van vertrekken al onrustig is, zal dit zeker niet verbeteren als je echt van huis bent. Tot slot, de hond moet ruim voor vertrek goed uitgelaten worden. Het liefst vraag je dan ook een mentale inspanning van je hond door bijvoorbeeld enkele spelletjes of oefeningen met hem te doen. Een hond die moe is, zal eerder geneigd zijn rustig te gaan liggen.
Afleiding
De hond afleiding geven is heel belangrijk. Wanneer een hond aandachtig bezig gehouden wordt, is er minder ruimte voor het ontstaan van de stress situatie. Daarnaast kan de hond op den duur het alleen thuis blijven met iets positiefs gaan associëren. De beste manier om een hond af te leiden is met voedsel. Je moet er dan natuurlijk voor zorgen dat de hond niet net gevoerd is. Daarbij kan het helpen de hond iets ontzettend lekkers te geven wat hij normaal gesproken niet krijgt, iets exclusiefs. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een Kong die je kunt vullen met (blik)voer en/of snacks. Zo is de hond gedurende een langere periode afgeleid/bezig.
Benchtraining
De bench kan een heel handig hulpmiddel zijn om verlatingsangst aan te pakken. Soms is een grote ruimte zoals een woonkamer of keuken voor een hond te onoverzichtelijk waardoor dat bijdraagt aan de stresssituatie. Een bench kan de hond dan een veel veiliger gevoel geven. Een absolute vereiste is dan dat de hond gewend is aan een bench en deze als een vertrouwde ligplaats ziet!
Gedragstherapie
Helaas zal in een aantal gevallen het probleem niet op te lossen zijn met bovenstaande aanpassingen. Dan kun je het beste een professionele gedragstherapeut inschakelen om jou en je hond te begeleiden.
Heb je nog vragen over verlatingsangst? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.